Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Έτυχε ή… πέτυχε; Οι αριστούχοι των πανελλαδικών αποκαλύπτουν τα ‘’μυστικά’’ τους

Έτυχε ή… πέτυχε; Οι αριστούχοι των πανελλαδικών αποκαλύπτουν τα ‘’μυστικά’’ τους

0
tsangalidou zoi

«Συστηματική μελέτη, προσήλωση, θυσίες, απόρριψη του άγχους και αγάπη για το αντικείμενο» ο συνδυασμός της επιτυχίας

Το «Ε» συνομίλησε με τους αριστούχους της Ξάνθης στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για την χρονιά που πέρασε και τα σχέδιά τους για το μέλλον

Πέρασαν ατέλειωτες ώρες πάνω από τα βιβλία τους, θυσίασαν την ξενοιασιά της εφηβείας, αγχώθηκαν, πιέστηκαν, όμως παρέμειναν προσηλωμένοι στον στόχο τους: Να πάρουν το ‘’εισιτήριο’’ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και μαζί τις απαραίτητες γνώσεις για να κατακτήσουν το μέλλον. Με βλέμμα γεμάτο αγωνία και την καρδιά να χτυπάει δυνατά, ‘’κρεμάστηκαν’’ από τους πίνακες ανακοινώσεων πριν τρεις μέρες όλοι οι υποψήφιοι για να δουν πόσο αξιολογήθηκαν οι κόποι και οι προσπάθειές τους. Κάποιοι αποχώρησαν κατηφείς, άλλοι όχι πλήρως ικανοποιημένοι, υποσχόμενοι αμφότεροι στον εαυτό τους ότι θα προσπαθήσουν περισσότερο την επόμενη χρονιά, έχοντας την φετινή εμπειρία ως εχέγγυο και εφαλτήριο για κάτι καλύτερο. Για κάποιους όμως, για τους μαθητές της κορυφής, για τα ‘’αστέρια’’ των πανελλαδικών, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων έφερε μεγάλα χαμόγελα χαράς για την δικαίωση της προσπάθειας, αλλά και για την εκπλήρωση των ονείρων τους, που ξεκινούν με την κατάκτηση μιας θέσης στη σχολή της επιλογής τους.

Στο «Ε» οι πρώτοι των πρώτων

Στο «Ε» μιλούν σήμερα 5 μαθητές που κατέκτησαν υψηλές βαθμολογίες, σε μια ομολογουμένως πολύ δύσκολη εξεταστική χρονιά για όλες τις κατευθύνσεις. Η Ζωή Τσαγκαλίδου, ο Χρήστος Τάσσος, ο Γιώργος Κουμαραμπής, η Αντιγόνη Κυριακού και ο Αριστείδης Χατζηπέμου μιλούν για την επιτυχία τους, τα συναισθήματα από την κρίσιμη χρονιά, τα σχέδιά τους για το μέλλον και αποκαλύπτουν μικρά «μυστικά» που βοήθησαν τον καθένα, ώστε να αριστεύσει στις εξετάσεις. Για κάποιους εκπληρώνεται ένα όνειρο ζωής, ενώ για άλλους ανοίγει ένας νέος δρόμος που θα τολμήσουν να βαδίσουν και να γνωρίσουν, γνωρίζοντας, ταυτόχρονα, καλύτερα και τον εαυτό τους. Στην κορυφή των προτιμήσεων των πρωτευσάντων βρίσκεται η πόλη της Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, παραδοσιακή ‘’φοιτητούπολη’’. Δεν λείπει όμως και η επιλογή Ιδρυμάτων του εξωτερικού, όχι ως δευτερεύουσα λύση -όπως λειτουργούσε τα προηγούμενα, κυρίως, χρόνια- αλλά ως μια πολλά υποσχόμενη επιλογή, με ονομαστά Πανεπιστήμια να διαγκωνίζονται να εντάξουν στο φοιτητικό τους δυναμικό δυνατά ‘’μυαλά’’, όπως στην περίπτωση της Ζωής Τσαγκαλίδου.

Ζωή Τσαγκαλίδου, ΑΞΙΟΝ, 19.399 μόρια, Θετική κατεύθυνση. Βρίσκεται ανάμεσα σε 2 Ιδρύματα της Αγγλίας (Cambridge, Imperial) και 2 των ΗΠΑ (MIT, Princeton) που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να την εντάξουν στους σπουδαστές τους

Με την δεύτερη καλύτερη βαθμολογία στην Ξάνθη και μία από τις καλύτερες πανελλαδικά, η Ζωή Τσαγκαλίδου έχει το μέλλον στα χέρια της. Γνωστή από τις αλλεπάλληλες επιτυχίες της σε Πανελλήνιους και Βαλκανικούς διαγωνισμούς Μαθηματικών και Φυσικής, στους οποίους συμμετέχει από την Γ΄ Γυμνασίου, είναι μέλος της Εθνικής ομάδας Φυσικής που θα συμμετάσχει το επόμενο Σάββατο στην Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2015, στην πόλη Mumbai της Ινδίας από 5 έως 12 Ιουλίου. Η εμπειρία της από τους ανωτέρω διαγωνισμούς ήταν καταλυτική, παρότι, όπως ομολογεί η ίδια, χρειάστηκε ψυχολογική προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Τα μυστικά της: «μεγάλη αφοσίωση, πολύ δουλειά, στοχευμένο διάβασμα με συγκέντρωση, αγάπη για το αντικείμενο». Όπως μας είπε η ίδια: «Χρειάζονται πράγματα που να σου δίνουν στόχο και ταυτόχρονα χαρά, αλλά σίγουρα απαιτούνται θυσίες, όχι μόνο την τελευταία χρονιά. Υπήρξαν πράγματα που στερήθηκα τα τελευταία 2-3 χρόνια, αλλά δεν μπορώ να πω ότι τα ένιωσα ιδιαίτερα, γιατί δεν έγιναν με καταπίεση». Τόνισε ότι απαιτείται ψυχολογική σιγουριά, αλλά και στήριξη από το περιβάλλον, που την βρήκε απλόχερα από τους γονείς και τους καθηγητές της στο ΑΞΙΟΝ. «Οι στιγμές χαλάρωσης επιτρέπουν να βγουν στην επιφάνεια συναισθήματα, και τότε χρειάζεται η στήριξη των δικών σου ανθρώπων για να μην εγκαταλείψεις την προσπάθεια» παραδέχθηκε η ίδια. Αναφορικά με την φετινή εμπειρία, συμφώνησε ότι τα θέματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα και δημιουργούσαν ένα πανικό με την πρώτη ματιά, κάτι που απαιτεί εμπειρία στην διαχείριση του χρόνου. Ως συμβουλή προς τους υποψήφιους των πανελλαδικών, τόνισε ότι θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να βρουν τον στόχο τους, την πηγή της δύναμής τους, και να διαβάζουν συστηματικά χωρίς υπερβολές. Αυτό το διάστημα ‘’ζυγίζει’’ τις επιλογές της στα 4 Πανεπιστήμια του εξωτερικού στα οποία κατέληξε, στοχεύοντας σε σπουδές που θα συνδυάζουν Φυσική και Μαθηματικά, με κύρια κατεύθυνση την έρευνα και τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Χρήστος Τάσσος, 1ο ΓΕΛ, 18.892 μόρια, Θεωρητική κατεύθυνση, πρώτη επιλογή η Νομική του ΑΠΘ

Με στόχο την Νομική επιστήμη προετοιμαζόταν τα τελευταία χρόνια ο Χρήστος Τάσσος. Το διάβασμα δεν περιορίστηκε στην τελευταία χρονιά, αλλά προετοιμαζόταν συστηματικά από την Α΄ Λυκείου. Παραδέχθηκε ότι αφιέρωσε πολλές ώρες στο διάβασμα, χαλαρώνοντας λίγο πριν το τέλος, όταν βρισκόταν πλέον στην φάση των επαναλήψεων. Τόνισε ότι δεν χρειάζονται υπερβολές, ξενύχτια με καφέδες και ελάχιστος ύπνος, αλλά συγκέντρωση την ώρα του διαβάσματος. Βίωσε την διαδικασία των εξετάσεων ως μια εμπειρία που σε βάζει στον πραγματικό κόσμο του ανταγωνισμού, παρότι, όπως παραδέχθηκε, το σύστημα είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο και έχει προβληθεί σε υπερβολικό βαθμό, δημιουργώντας επιπλέον άγχος στους μαθητές. Η επαγγελματική αποκατάσταση βρισκόταν στο μυαλό του Χρήστου, όχι ως αυτοσκοπός, καθώς η επιλογή της κατεύθυνσης προέκυψε από την αγάπη για τα μαθήματα (Ιστορία, Αρχαία). Τώρα ευθυγραμμίζεται στις επιλογές που ανοίγονται μπροστά του, δηλώνοντας ότι θέλει να συνδυάσει την αγάπη του για την νομική με τον στρατό, κάτι που σίγουρα δίνει καλύτερες προοπτικές αποκατάστασης. Συμβουλεύει τους υποψήφιους που θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά να ζήσουν την όλη εμπειρία, προσπαθώντας να απομυθοποιήσουν το όλο θέμα. Όσο για τους συνυποψήφιούς του φέτος που δεν πέτυχαν τους στόχους τους, τους εύχεται κουράγιο στην προσπάθεια και να προετοιμαστούν κυρίως ψυχολογικά, σκεπτόμενοι ότι δεν ήρθε το τέλος του κόσμου.

[φωτογραφία] Tassos_Xristos

Γιώργος Κουμαραμπής, 1ο ΓΕΛ, 18.743 μόρια, Θετική κατεύθυνση, επιλογές Ιατρική ΑΠΘ ή Αλεξανδρούπολης

Ο Γιώργος Κουμαραμπής είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που, παρότι αγχώθηκε με τις εξετάσεις, δηλώνει ότι του άρεσε η όλη εμπειρία. Σ’ αυτό ίσως συνέβαλε και η καλή βαθμολογία που σημείωσε, με την οποία εισάγεται στην Ιατρική της Αλεξανδρούπολης, περιμένοντας τις επίσημες βάσεις για φέτος και ευελπιστώντας να εισαχθεί στην Ιατρική του ΑΠΘ, που είναι η πρώτη επιλογή του. Η ιατρική αποτελεί για τον Γιώργο όνειρο ζωής, καθώς έχει αποφασίσει ήδη και την ειδικότητα που θα ακολουθήσει, αυτή της Παθολογοανατομίας. Οι σκέψεις για συνέχιση των σπουδών στο εξωτερικό είναι κάτι παραπάνω από έντονες, αφού σκέφτεται να συνεχίσει εκεί όχι μόνο για μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά και για την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Ξεκίνησε την χρονιά πολύ δυναμικά ως προς το διάβασμα, ενώ στην τελική ευθεία έκανε απλά μια ‘’συντήρηση’’. Τονίζει ότι πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον όχι μόνο για το αντικείμενο των σπουδών, αλλά και για τα μαθήματα της κάθε κατεύθυνσης, με σκοπό και την γνώση. Θεωρεί ότι χρειάζεται ο καλώς νοούμενος εγωισμός, ώστε να αποδείξει ο κάθε υποψήφιος πόσο θέλει να επιτύχει. Συμβουλεύει, όμως, τους μελλοντικούς υποψήφιους να απομυθοποιήσουν τις πανελλαδικές και να αποβάλουν το άγχος.

Αντιγόνη Κυριακού, 3ο ΓΕΛ, 18.650 μόρια, Θετική κατεύθυνση, πρώτη επιλογή Μαθηματικό ΑΠΘ

Η αγάπη της για τα Μαθηματικά ήταν αυτή που ώθησε την Αντιγόνη να επιλέξει ως πρώτη της επιλογή το Μαθηματικό του Αριστοτελείου. Αυτή η αγάπη την βοήθησε στην προετοιμασία που ξεκίνησε τα τελευταία δύο χρόνια, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμη στην δοκιμασία των πανελλαδικών. Ομολόγησε ότι ήταν μια δύσκολη εμπειρία, που δοκιμάζει κυρίως ψυχολογικά τους μαθητές. «Υπήρχαν στιγμές απογοήτευσης, και εκεί χρειάστηκε η στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον, τους φίλους και τους καθηγητές» παραδέχεται η ίδια. Βλέποντας την κρίσιμη χρονιά που πέρασε, συμβουλεύει τους υποψήφιους, με την εμπειρία που απέκτησε, να μην προβαίνουν σε υπερβολές στο διάβασμα, αλλά να είναι ουσιαστικό. Στους συμμαθητές της που δεν πέτυχαν αυτό που επιθυμούσαν, εύχεται η επόμενη χρονιά να είναι πιο αποδοτική, με περισσότερη προσοχή στο ψυχολογικό κομμάτι.

[φωτογραφία] Antigoni_Kyriakou

Αριστείδης Χατζηπέμου, ΑΞΙΟΝ, 18.460 μόρια, Τεχνολογική κατεύθυνση, πρώτη επιλογή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ

Στους αριστούχους της Ξάνθης έχουμε και ένα μαθητή από την Κομοτηνή. Ο Αριστείδης φοίτησε για 6 χρόνια στο ιδιωτικό σχολείο ΑΞΙΟΝ και εξετάστηκε στην Τεχνολογική κατεύθυνση. Με τα επιλεγόμενα μαθήματα άνοιξε και το πέμπτο πεδίο, ενώ η ‘’αγάπη’’ του είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ήταν η αδιαμφισβήτητη επιλογή του, αφού είναι ένα αντικείμενο που τον έλκει και στο οποίο βλέπει τόσο την επαγγελματική αποκατάσταση, όσο και καλύτερες προοπτικές για το μέλλον. Στο μυαλό του έχει μελλοντικά κάποιο μεταπτυχιακό στο εξωτερικό στον τομέα των Οικονομικών, στοχεύοντας σε δραστηριοποίηση σε βιομηχανικές μονάδες ή στον τουρισμό, τον οποίο θεωρεί υποσχόμενο. Οι θυσίες για την επίτευξη των μέχρι τώρα στόχων του πολλές. Το διάβασμα ήταν συστηματικό, εντατικό, παρότι πάντοτε ήταν μελετηρός μαθητής. «Η έξοδος περιορίστηκε σε μία με δύο φορές την εβδομάδα, γιατί χρειάζεται και η χαλάρωση» σημειώνει ο ίδιος, για να παραδεχθεί ότι μέσα στην μέσα το καθημερινό διάβασμα ξεκινούσε από νωρίς το πρωί, ιδίως το τελευταίο διάστημα που δεν παρακολουθούσε όλα τα μαθήματα του σχολείου, με μικρά διαλείμματα. Κοιτάζοντας πίσω, ομολογεί ότι την περίοδο του Πάσχα έπεσε αρκετά η απόδοσή του και χρειάστηκε την στήριξη όλων των αγαπημένων προσώπων του. «Ήμουν έτοιμος να τα παρατήσω, αλλά οι γονείς και οι καθηγητές μου με συγκράτησαν και μου έδωσαν κουράγιο».

[φωτογραφία] Xatzipemou

Ανταμοιβή των κόπων τους και σχεδιασμός για το επόμενο βήμα

Ο «πρώτος των πρώτων» της Ξάνθης, Φώτης Σιάμμενος, μαθητής του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης, πέτυχε 19.480 μόρια στην Θετική κατεύθυνση, μια επίδοση από τις καλύτερες σε πανελλήνιο επίπεδο. Παρότι δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε μαζί του, είναι από τους δύο Ξανθιώτες, μαζί με την Ζωή Τσαγκαλίδου, που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής. Οι μαθητές της Ξάνθης που αρίστευσαν έχουν κάθε λόγο να είναι πανευτυχείς και αισιόδοξοι. Στα πρόσωπά τους, που φωτίζονται όταν μιλούν για την επιτυχία τους, βλέπει κανείς όλα όσα δε χρειάζεται να αναφέρουν καν με λόγια. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και ευχές για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στον δρόμο που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν. Περήφανοι μπορούν να είναι όχι μόνο οι γονείς, οι καθηγητές και οι φίλοι τους, αλλά και όλη η Ξάνθη για τα παιδιά που ανατρέφει και οδηγεί στην κορυφή. Οι υποψήφιοι αναπληρώνουν πια σε βόλτες, καφεδάκια και μπάνια όλο τον ελεύθερο χρόνο που στερήθηκαν. Παρότι έπεται ο σχεδιασμός για το επόμενο βήμα και την επιλογή της σχολής για πολλούς, είναι ώρα για διακοπές και ξεκούραση τώρα. Κάτι που κέρδισαν με το ‘’σπαθί’’ τους.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…