Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Διαρροή» 600.000 ευρώ στην ΔΕΥΑΞ από τους εργαζόμενους

«Διαρροή» 600.000 ευρώ στην ΔΕΥΑΞ από τους εργαζόμενους

0
DEYAX-empros

Δικαιώθηκαν και στο Εφετείο οι 104 εργαζόμενοι – Η απόφαση είναι αναγνωριστική και όχι καταψηφιστική. Συνεπώς δεν θα καταβληθούν άμεσα

Η ΔΕΥΑΞ θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο, γνωστοποιεί ο νομικός της σύμβουλος Σ. Γιαλαόγλου

Δικαιώνονται και σε δεύτερο βαθμό οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΞ για τις μειώσεις μισθών πλέον του 25% που υπέστησαν από το 2011 με την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο όπως προέβλεπε το Α’ Μνημόνιο. Η απόφαση του Εφετείου Θράκης που εκδόθηκε αυτές τις μέρες επικυρώνει της πρωτόδικη απόφαση, απορρίπτοντας την αναστολή της που αιτήθηκε η ΔΕΥΑΞ.  

600.000 ευρώ το «μαλλί» για την ΔΕΥΑΞ

Όπως αναφέρει στο «Ε» ο δικηγόρος της ΔΕΥΑΞ κ. Στέργιος Γιαλάογλου η απόφαση του Εφετείου είναι αναγνωριστική και όχι καταψηφιστική. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στην ΔΕΥΑΞ να μην καταβάλει άμεσα το ποσό απλά να το αναγνωρίσει. Αυτό είναι ανάσα για την επιχείρηση καθώς κερδίζει χρόνο και δεν δίνει ζεστό χρήμα την στιγμή που έχει να πληρώνει δάνεια πάνω από 1 εκ. ευρώ και κινδυνεύει η βιωσιμότητά της!

Έπεται συνέχεια στον Άρειο Πάγο

Επιπλέον η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει και η ΔΕΥΑΞ – σύμφωνα με τον κ. Γιαλάογλου – πρόκειται να προσφύγει στον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης, καθώς η ΔΕΥΑΞείναι δημοτική επιχείρηση και πρέπει να εξαντλήσει όλα τα νομικά περιθώρια ειδάλλως κινδυνεύει με παράβαση καθήκοντος η διοίκηση της. Η καταβολή του ποσού που υπολογίζεται στα 600.000 ευρώ καθώς αφορά τα έτη 2013 – 2014 (μετά τις 1/1/2015 εξαιρούνται από το ενιαίο μισθολόγιο). Επιπρόσθετα επειδή η ΔΕΥΑΞ είναι εταιρεία Ιδιωτικού Δικαίου με την εποπτεία του δήμου και το μισθολογικό των εργαζομένων καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το οποίο και θ’ αποφασίσει όμως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου. Όσον αφορά τους εργαζόμενους έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν αγωγή διεκδικώντας την καταβολή του ποσού όμως μόνο αν η απόφαση του Αρείου πάγου τους το επιτρέπει.  

Ιστορικό της πολύκροτης υπόθεσης

Να σημειώσουμε ότι η υπόθεση ξεκινά το 2011 όταν οι εργαζόμενοι προσέφυγαν κατά της απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ να εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο υποστηρίζοντας ότι δεν υπάγονται στο καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων. Το Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την αγωγή των 104 εργαζομένων της ΔΕΥΑΞ . Η ΔΕΥΑΞ κατέθεσε έφεση στις 24 Απρίλιου του 2014. Στο μεταξύ για το θέμα είχε αποφανθεί και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία θεώρησε ότι δεν συντρέχει περαιτέρω μείωση των αποδοχών του προσωπικού της ΔΕΥΑ «εξαιτίας της υπαγωγής αυτού στο βαθμολόγιο και μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων, πλέον του 25% σε σύγκριση με εκείνες του μηνός Οκτωβρίου του έτους 2011». Μετά απ’ αυτή την απόφαση η οποία δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα και πριν εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου το νέο (πλέον) Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ πήρε απόφαση να επανέλθουν προσωρινά οι μισθοί των εργαζομένων της ΔΕΥΑΞ στο ύψος που είχαν τον Οκτώβριο του 2011, όταν ολοκληρώθηκαν οι περικοπές που είχαν ξεκινήσει από το 2010. Η υπόθεση θα τελεσιδικήσει στον Άρειο Πάγο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…