Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Άτυπη κόντρα βενζινοπωλών στην Ξάνθη ‘’έριξε’’ την τιμή στο υγραέριο κίνησης

Άτυπη κόντρα βενζινοπωλών στην Ξάνθη ‘’έριξε’’ την τιμή στο υγραέριο κίνησης

0
ygraerio kinisis-web

Ακριβότερα από όλη την Ελλάδα πληρώνουμε το υγραέριο κίνησης στην ΑΜ-Θ με καταγγελίες να κάνουν λόγο για εναρμόνιση

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ εξετάζει μέτρα για την εξομάλυνση της υψηλής τιμής υγραερίου κίνησης οχημάτων με την υπόλοιπη χώρα

«Μετά από έρευνα των αρμόδιων υπηρεσιών ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, κατόπιν εντολής του Περιφερειάρχη, κ. Γ. Παυλίδη, διαπιστώθηκε ότι με εξαίρεση τις νησιωτικές περιοχές, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, το υγραέριο κίνησης έχει την υψηλότερη τιμή. Παρατηρείται σε υψηλό ποσοστό ομοιομορφία τιμής στα πρατήρια της περιοχής με περιθώριο κέρδους που εκτιμάται στο 20%-25% έναντι 5% κέρδους για τα υγρά καύσιμα κίνησης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης κατόπιν εντολής του Περιφερειάρχη σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων εξετάζουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την εξομάλυνση της κατάστασης σε σχέση και με την υπόλοιπη χώρα προς όφελος του συνόλου των καταναλωτών». Αυτό ανέφερε με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια ΑΜ-Θ την Παρασκευή 30 Μαΐου.

Δεκαπέντε λεπτά χαμηλότερη η τιμή του υγραερίου στην Ξάνθη αυτές τις μέρες

Από το Σάββατο 31 Μαΐου, η τιμή του υγραερίου κίνησης έπεσε στα 0,72 λεπτά σε όλα σχεδόν τα πρατήρια της πόλης από 0,81 που είχε φτάσει όλο το προηγούμενο διάστημα. Πλέον, μέχρι και χθες, ο μέσος όρος πώλησης στην Ξάνθη είναι στα 0,65 λεπτά, κάτω και από τον πανελλαδικό μέσο όρο που είναι 0,778 (συμπεριλαμβανομένων των νησιών) και έφτασε να είναι ο χαμηλότερος στην χώρα μαζί με την Αθήνα. Αρκετοί καταναλωτές είχαν διαμαρτυρηθεί ότι οι τιμές του υγραερίου ήταν υψηλές στην Ξάνθη και ότι υπήρχε εναρμόνιση της τιμής σε όλα τα πρατήρια της πόλης. Το «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Βενζινοπωλών Ξάνθης, κ. Γιάννη Σιούτα, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι η μείωση της τιμής απλά συνέπεσε με την ανακοίνωση της Περιφέρειας και δεν είναι αποτέλεσμα αυτής.

Άτυπη… κόντρα βενζινοπωλών στην Ξάνθη δημιουργεί ανταγωνισμό

Ο κ. Σιούτας αναφέρθηκε σε μια άτυπη κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ δύο κυρίως πρατηρίων καυσίμων της πόλης, μη θέλοντας, ωστόσο, να τα κατονομάσει. «Η μείωση της τιμής δεν έχει να κάνει με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, γι’ αυτό και σημειώνεται μόνο στην Ξάνθη. Απλά εδώ έχει δημιουργηθεί ανταγωνισμός ανάμεσα σε δύο κυρίως πρατήρια, κάτι που παρασέρνει και τιμές όλων των υπολοίπων, καθώς ο ένας βλέπει την χαμηλότερη τιμή του άλλου», δήλωσε ο κ. Σιούτας. Ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Ξάνθης ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υφίσταται θέμα συμφωνίας μεταξύ των πρατηριούχων για τις τιμές, κάτι που παραπέμπει σε πρακτικές καρτέλ. «Ο εναρμονισμός στις τιμές είναι ποινικά κολάσιμος και δεν μπορεί να επιβληθεί ούτε μέσω του Σωματείου. Εξάλλου, από τα 8 πρατήρια που πωλούν υγραέριο κίνησης, μόνο τα 3 ανήκουν στο Σωματείο μας», σημείωσε ο κ. Σιούτας.

Η ΑΜ-Θ κρατά τα σκήπτρα του ακριβότερου υγραερίου κίνησης στην χώρα

Από το 2014 ακόμη, ήταν πολλές οι καταγγελίες πολιτών για την αυξημένη τιμή υγραερίου κίνησης στην Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και Κοζάνη. Το τελευταίο διάστημα οι τιμές έφτασαν στα ύψη για όλες τις περιοχές της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, με την τιμή να κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 0,80 λεπτά. Την Παρασκευή 22 Μαΐου στο νομό το υγραέριο κίνησης πωλούνταν προς 0,847 ευρώ το λίτρο, στη Ροδόπη προς 0,853 ευρώ, στην Ξάνθη προς 0,830 ευρώ, στην Καβάλα προς 0,833 ευρώ και στην Δράμα προς 0,795 ευρώ το λίτρο. Εκείνη την ημέρα η υψηλότερη μέση τιμή στο υγραέριο κίνησης καταγράφηκε πανελλαδικά στο νομό Χανίων, όπου οι καταναλωτές το προμηθεύτηκαν προς 0,966 ευρώ το λίτρο, ενώ την ίδια ώρα η χαμηλότερη μέση τιμή καταγράφηκε στο νομό Αττικής, όπου οι οδηγοί πλήρωσαν 0,735 ευρώ στο λίτρο υγραερίου κίνησης. Η ‘’ψαλίδα’’ συνεχίζει να είναι μεγάλη ανάμεσα στις πόλεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, με την τιμή του υγραερίου κίνησης στην Κομοτηνή στα 0,859 προχθές, την ίδια ώρα που στην Λάρισα μπορούσε κάποιος να το προμηθευτεί με 0,680 λεπτά το λίτρο.

Γ. Σιούτας: «Πολλές φορές πουλάμε χωρίς κέρδος»

Ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Ξάνθης, κ. Σιούτας, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα και καταγγελίες, που κάνουν λόγο για κέρδος μέχρι και 25%, είπε χαρακτηριστικά: «Με το υγραέριο κίνησης στα 0,65 λεπτά, την βενζίνη στο 1,495 ευρώ και το πετρέλαιο στο 1,149 ευρώ δεν μπορούμε να μιλάμε για μεγάλα κέρδη. Πουλάμε σχεδόν στο κόστος». Ερωτώμενος αν στην Ξάνθη βιώνουν τον ανταγωνισμό στις τιμές των καυσίμων από την γειτονική Βουλγαρία, όπου για παράδειγμα το υγραέριο κίνησης πωλείται μέχρι και 0,50 λεπτά, ο κ. Σιούτας δήλωσε ότι είναι κάτι που δεν αγγίζει τόσο πολύ την Ξάνθη, όσο την Κομοτηνή και τον Έβρο, που έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην γείτονα χώρα. «Παλιότερα ίσχυε το πλαφόν στις τιμές που επέβαλε η Νομαρχία. Εμείς δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα στην επαναφορά αυτής της τακτικής», συμπλήρωσε ο κ. Σιούτας.

Ξεκινούν από την Ξάνθη οι λιτρομετρήσεις στο υγραέριο κίνησης

Οι έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει στην Περιφέρεια θα συνεχιστούν και μάλιστα θα στοχεύσουν, πέρα από τις τιμές, και την ποιότητα του υγραερίου κίνησης. Για τον λόγο αυτό η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης θα είναι η πρώτη που θα προμηθευτεί ειδικό λιτρόμετρο για το υγραέριο κίνησης, ένα μηχάνημα κόστους σχεδόν 5.000 ευρώ, απαραίτητο όμως για την διαδικασία των ελέγχων. Το λιτρόμετρο της Ξάνθης θα χρησιμοποιείται για ελέγχους σε Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα, ενώ αυτό που θα προμηθευτεί η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου θα χρησιμοποιείται για ελέγχους και στην Ροδόπη. Ο κ. Σιούτας μας διαφώτισε πάνω στο θέμα, λέγοντας ότι οι έλεγχοι είναι κάτι το επιθυμητό από τους πρατηριούχους, κυρίως από αυτούς που συνεργάζονται με εταιρείες που πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους. Συγκεκριμένα διευκρίνισε ότι: «Σε κάποια πρατήρια, όπως και στο δικό μας, γίνονται έλεγχοι από ανεξάρτητο φορέα που χρησιμοποιεί η εταιρεία, ο οποίος αφού υπολογίσει αν η απόκλιση στην λιτρομέτρηση είναι μέσα στα νόμιμα πλαίσια σφραγίζει την αντλία».

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αιτήσεις από την Τετάρτη για το επίδομα μητρότητας

Αφορά τις μη μισθωτές μητέρες Μια σημαντική στήριξη προσφέρει στις μη μισθωτές μητέρες το …