Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ανοιχτή συζήτηση Κατρούγκαλου με τους Ξανθιώτες την Παρασκευή

Ανοιχτή συζήτηση Κατρούγκαλου με τους Ξανθιώτες την Παρασκευή

0
katrougkalos xatzitheodorou

Ενημέρωσε για την μέχρι τώρα κυβερνητική πορεία και τις προοπτικές της συμφωνίας με τους εταίρους

Γ. Κατρούγκαλος: «Θέλουμε μια τίμια συμφωνία που θα μας βγάλει από αυτή την αργή σπείρα θανάτου»

Στην Ξάνθη βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 12 Ιουνίου, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο Υπουργός επισκέφθηκε την Ξάνθη, προσκεκλημένος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης για την εκδήλωση με τίτλο: «Η αναγκαιότητα της ανατροπής στην κυβερνητική πορεία», στην οποία παραβρέθηκαν οι δύο βουλευτές του κόμματος, ο γραμματέας της Νομαρχιακής και αρκετός κόσμος, που δεν γέμισε, παρόλα αυτά, το υπαίθριο θεατράκι της κεντρικής πλατείας. Την εκδήλωση ‘’άνοιξε’’ ο γραμματέας της Νομαρχιακής, κ. Γ. Χατζηθεοδώρου, που καλωσόρισε τον υπουργό και καθηγητή στο ΔΠΘ, κάνοντας αναφορά στα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης, που είναι σε εφαρμογή (αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, τράπεζα θεμάτων, ιθαγένεια μεταναστών, διεκδίκηση κατοχικών αποζημιώσεων, επιτροπή ελέγχου των μνημονίων).

Γ. Κατρούγκαλος: «Θα έχουμε ή τίμια συμφωνία ή καθόλου»

Ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι μια κυβέρνηση Αριστεράς δεν μπορεί να διοικεί κατ’ ανάθεση, αλλά μαζί με τον λαό σε μια αμφίδρομη σχέση. Στο πλαίσιο αυτό έθεσε και την εν λόγω εκδήλωση, που στοχεύει στην επικοινωνία με τον λαό όχι μόνο πριν τις εκλογές, αλλά και μετά την ανάληψη της εξουσίας. Ενημερώνοντας το ακροατήριο για την πορεία της συμφωνίας και αιτιολογώντας την στάση της κυβέρνησης, ο αναπλ. υπουργός σημείωσε ότι θα υπάρξει είτε μια τίμια συμφωνία, είτε καθόλου. Δήλωσε βέβαιος για την επίτευξη μιας συμφωνίας, καθώς αυτό θεωρεί πως είναι συμφέρον και για τις δύο πλευρές. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί στην παρούσα φάση να υπάρξει συμφωνία χωρίς υποχωρήσεις και χωρίς την επιβολή επώδυνων μέτρων, κυρίως για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών. Στόχος όμως της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι η αποφυγή ενός νέου δανεισμού που θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους και πολιτική χειραγώγηση, χαρακτηρίζοντάς το ως ‘’δηλητηριασμένο δώρο’’.

Γ. Κατρούγκαλος: «Είναι τεχνικά αδύνατο να αλλάξει άμεσα ο προϋπολογισμός»

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό και την πορεία για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, σε αντίθεση με το οριζόντιο που ισχύει σε βάρος των αδύναμων πολιτών, αποκάλυψε ότι είναι τεχνικά αδύνατο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο άμεσα, καθώς δεν μπορεί να αλλάξει στην μέση της χρονιάς ο προϋπολογισμός που σχεδίασε η προηγούμενη κυβέρνηση. Τόνισε, ωστόσο, ότι παρόλο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην ολότητά του το σχέδιο της Θεσσαλονίκης, αμβλύνονται σταδιακά οι αδικίες και χαράσσεται μια νέα κοινωνική πολιτική. Στην πορεία αυτή ενέταξε και την φορολόγηση για πρώτη φορά με 8% εισοδημάτων άνω των 50.000 ευρώ, μετατοπίζοντας τα βάρη και στους πλούσιους Έλληνες.

Γ. Κατρούγκαλος: «Το κράτος των λίγων πρέπει να γίνει κράτος των πολλών»

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για το κοινωνικό κράτος που αποδομείται στην Ευρώπη και την προσπάθεια που καταβάλλει στο υπουργείο του για την ενίσχυση της αξιοκρατίας και την καταπολέμηση της φαυλότητας στο Δημόσιο. «Δεν θέλουμε διακυβέρνηση υπό το κράτος του φόβου», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται στην δημόσια διακυβέρνηση. Εξήγησε ότι η αξιολόγηση που προωθείται είναι ουσιαστική και δίκαιη, σε αντίθεση με προηγούμενες πρακτικές που αποσκοπούσαν στον εκφοβισμό και τις απολύσεις. Επεσήμανε, επίσης, ότι τα κυριότερα προβλήματα στο δημόσιο είναι η αναποτελεσματικότητα των υπαλλήλων και η κακή κατανομή του προσωπικού, θέματα που ευελπιστεί να επιλυθούν σε μεγάλο βαθμό μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που επιχειρείται. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και αλλαγής νοοτροπίας στην πάταξη της διαπλοκής και του πελατειακού κράτους, που δεν μεταβάλλεται μόνο με νομοθετήματα.

Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό

Μετά την ομιλία του Υπουργού, υπήρξε μια εκτενής συζήτηση με το κοινό, που εστιάστηκε κυρίως στα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα. Δύο ήταν οι άξονες που κυριάρχησαν στα ερωτήματα του κόσμου και αφορούν στις ρεαλιστικές ή όχι δυνατότητες για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, αλλά, ταυτόχρονα, και στην δυνατότητα της πρώτης Αριστερής κυβέρνησης να υλοποιήσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα σε σύμπραξη με δυνάμεις της Δεξιάς. Ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των πολιτών, δίνοντας τις δικές του αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της κυβέρνησης και της χώρας, δηλώνοντας ευθέως ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει δώσει μόνο δείγματα γραφής, καθώς χρειάζεται την ανάμιξη του λαϊκού κινήματος για να μπορέσει να κυβερνήσει και όχι απλά να βρίσκεται στην εξουσία.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συναντήθηκε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ με τον βουλευτή της ΝΔ, Άγγελο Συρίγο

Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε η ανάπτυξη του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Χθες Τρί…