Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση 20 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για να έρθει το φυσικό αέριο στα σπίτια μας!

20 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για να έρθει το φυσικό αέριο στα σπίτια μας!

0
agogos-empros

Το ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης στο περιφερειακό συμβούλιο – Για κατασκευή δικτύων στις 5 μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας

250.000.000 ευρώ ξοδεύει η Περιφέρειά μας ετησίως σε προμήθεια για πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης

Ψηλά σηκώνει το άιτηματη διεκδίκησης σύνδεσης του φυσικού αερίου από το αγωγό TAP για αστική κατανάλωση ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης. Στην προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβούλιου και κατά τη συζήτηση του θέματος της έγκρισης ή μη της τροποποίησης της ΜΠΕ για τον TAP η οποία και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο κ. Παυλίδης ανακοινώσε την πρόθεση και την βούληση της περιφέρειας να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους από το ΕΣΠΑ για το έργο αυτό το οποίο θεωρεί αναγκαίο.

Η ενέργεια περνά και δεν μας ακουμπά….

Ουσιαστικά ο κ. Παυλίδης διατράνωσε την βούλησή του να σταματήσει πλέον αυτό με τους αγωγούς που περνούν από την περιφέρειά μας επιβαρύνοντάς την με αρκετά προβλήματα και να μην μας …ακουμπάνε! Να μην μπορούν δηλαδή οι πολίτες μιας περιοχής με 8,5 μήνες χειμώνα – όπως είπε χαρακτηριστικά – να ξοδεύουν αδρά για το πετρέλαιο και να μην έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με φυσικό αέριο για να έχουν πιο οικονομική θέρμανση: «Σήμερα η Περιφέρεια ξοδεύει ετησίως 250.000.000 ευρώ σε φόρους για πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, αν το ποσό αυτό μειώνονταν θα συνέφερε και την τοπική μας οικονομία», τόνισε ο κ. Παυλίδης. Να σημειώσουμε ότι η περιφέρειά μας λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει γίνει χώρος διέλευσης όλων των αγωγών που διέρχονται από την χώρα μας . Κι ενώ έχει καταστεί «ενεργειακός κόμβος» κατ’ ελάχιστον έχει ωφεληθεί καθώς μέχρι τώρα η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση δεν έχουν προβάλλει απαιτήσεις και διεκδικήσει ς ώστε να δοθεί η δυνατότητα για οικιακή χρήση ως τώρα από τους κατοίκους της ΠΑΜ-Θ ενώ έχουν υποστεί όλα τα αρνητικά από τους αγωγούς όπως: επιβράδυνση της ανάπτυξης, διαίρεση του αναπτυξιακού χώρου, προβλήματα στην επικοινωνία, περιορισμό της επέκτασης των οικισμών.

20 εκ. από το ΕΣΠΑ για την σύνδεση με φυσικό αέριο 5 μεγάλων πόλεων της ΑΜΘ

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παυλίδης ανακοίνωσε ότι δρομολογεί την κατασκευή δικτύων οικιακής χρήσης φυσικού αερίου, με το ποσό των 20.000.000 ευρώ ως αρχή για τις πέντε μεγάλες πόλεις και είναι διατεθειμένη να διαθέσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους από το ΕΣΠΑ. Αυτό όμως προαπαιτεί δημιουργία Εταιρεία Παροχής Αερίου και αρμόδια για αυτό είναι η ΔΕΠΑ. Ως προς αυτό επίσης ο κ. Παυλίδης ανέφερε πως υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της δημιουργίας Εταιρείας Παροχής Αερίου. Συγκεκριμένα σημείωσε πω έχει συνεργασία με την ΔΕΠΑ στην οποία και απέστειλε επιστολή στις 15 Ιουνίου 2015 με την οποία η Περιφέρεια διεκδικώντας επέκταση του δικτύου παροχής φυσικού αερίου σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Μέσω της επιστολής ζητούσε να δρομολογηθεί άμεσα μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 επέκταση των δικτύων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειάς μας που βρίσκονται κατά μήκος ένθεν και ένθεν του αγωγού φυσικού αερίου δηλαδή της Κομοτηνής, της Ξάνθης, της Καβάλας, της Δράμας, της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας σε πρώτη φάση. Ζητούσε επίσης να δημιουργηθεί Εταιρεία Παροχής Αερίου αφού προηγουμένως τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία και αφού δοθεί η ορθή εικόνα ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να χρησιμοποιεί μια περιοχή και στη συνέχεια να οχυρώνεται σε όρους ανταγωνισμού που είναι προκλητικά άδικοι για εκείνη.

«Λαϊκή Συσπείρωση» ενάντια στον TAP

Να σημειώσουμε ότι κατά τη συζήτηση του θέματος του αγωγού η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε την τροποποίηση της ΜΠΕ με το αιτιολογικό ότι: «Από την κατασκευή και λειτουργία του συγκεκριμένου Αγωγού δεν έχει τίποτα να ωφεληθεί ο ελληνικός λαός αλλά και τα εργατικά λαϊκά στρώματα της περιοχής μας. Το δίκτυο της ΔΕΠΑ επεκτάθηκε μόνο στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και όχι στα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…