Τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν ως άλλες …ιδιωτικές επιχειρήσεις και εισπράττουν κανονικά τα χρήματα νοσηλείας από τους ανασφάλιστους ασθενείς
Ο λογαριασμός παραδίδεται με το εξιτήριο και αν δεν πληρωθεί βεβαιώνεται στην Εφορία. Ο νόμος για τους ανασφάλιστους ψηφίστηκε αλλά δεν τέθηκε σε εφαρμογή
Ένα δράμα παίζεται καθημερινά δίπλα μας με τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Τους ανθρώπους της διπλανής μας πόρτας που έμειναν άνεργοι επειδή έκλεισε η επιχείρηση που εργάζονταν, επειδή παραμένουν μακροχρόνια άνεργοι καθώς δεν μπορούν να βρουν δουλειά ή επειδή είναι αυτοαπασχολούμενοι αλλά δεν μπορούννα πληρώσουν τις εισφορές τους στον ασφαλιστικό τους Φορέα και στερούνται την υγειονομική κάλυψη. Αυτοί οι άνθρωποι που δεν είναι διόλου λίγοι, είναι αυτοί που βιώνουν την αναλγησία της πολιτείας, την παντελή έλλειψη κοινωνικού κράτους με δομές που θα παρέχουν περίθαλψη και προστασία στους οικονομικά αδύναμους πολίτες.
Το μεγάλο ψέμα της δημόσιας υγείας!
Αυτοί οι άνθρωποι είναι και οι πρώτοι που βιώνουν της αποδόμηση της δημόσιας υγείας που παρέχει το Ε.Σ.Υ. και που μόνο κατ’ επίφαση μπορεί να χρησιμοποιείται ο όρος αφού τι και αν είσαι άνεργος και ανασφάλιστος, το μπιλιετάκι με τα νοσήλεια και τις παροχές υγείας και ανάλογα με το είδος της επέμβασης θα το παραλάβεις μαζί με το εξιτήριο σου από το νοσοκομείο! Η πρόσφατη αποκάλυψη της εξαπάτησης του νοσοκομείου Ξάνθης από ένα ζευγάρι που έδωσε ψευδή στοιχεία στην Μαιευτική Κλινική για να γεννήσει με καισαρική η γυναίκα που ήταν ανασφάλιστη και δεν είχε να πληρώσει τα 1.000 ευρώ της καισαρικής, αναδεικνύει αφ’ ενός το μέγεθος του προβλήματος αφ’ ετέρου το διάτρητο του συστήματος και τέλος την εμπορευματοποίηση της υγείας που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα δημόσιο αγαθό και παρ’ όλα αυτά οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τους νόμους που ψήφισαν έχουν καταντήσει τα νοσοκομεία …οίκους εμπορίου! Πλέον τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν ως άλλες …ιδιωτικές επιχειρήσεις, εισπράττουν κανονικά τα χρήματα νοσηλείας από τους ανασφάλιστους ασθενείς. Στις περιπτώσεις που κάποιος δεν έχει να πληρώσει το χρέος μεταφέρεται στο Δημόσιο ταμείο δηλαδή στην Εφορία.
Ο νόμος για τους ανασφάλιστους ψηφίστηκε αλλά δεν τέθηκε σε εφαρμογή
Απ’ το 25ευρώ που επεχείρησε να καθιερώσει στα Εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ο πρώην υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και το 5ευρω που καθιέρωσε τελικά μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε, κάθε παροχή υγείας έχει τη διατίμησή της και δυστυχώς αποκλείει ευπαθείς κοινωνικά ομάδες που δεν έχουν ασφάλεια.  Το ζήτημα αυτό ξεπερνά τον όποιο διοικητή νοσοκομείου ο οποίος με βάση τους νόμους ασκεί διοίκηση και προσπαθεί να επιτύχει τους στόχους κάθε φορά του θέτει το υπουργείο Υγείας. Είναι ζήτημα πολιτικής στο τομέα της υγείας και παρά το γεγονός ότι ο πρώτος νόμος που ψηφίστηκε από την νέα κυβέρνηση και πριν 15 – 20 μέρες ήταν η πρόσβαση των ανασφάλιστων σ’ όλες τις δομές υγείας ωστόσο ακόμη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Τι πρέπει να πληρώσει ο ανασφάλιστος στο νοσοκομείο
Σύμφωνα με όσα ίσχυαν και πριν την εφαρμογή του νέου νόμου, πληρώνει:
-Τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ). Δηλαδή το κόστος παραμονής στο νοσοκομείο το οποίο εξαρτάται από το είδος της πάθησης ή της επέμβασης.
-Οι ανασφάλιστοι πρέπει επίσης να πληρώσουν κανονικά τη φαρμακευτική αγωγή που χρειάζονται.
-Εκτός αυτού πρέπει να καταβάλουν κανονικά και ολόκληρο το κόστος για εργαστηριακές εξετάσεις αλλά και για διαγνωστικές καθώς δεν έχουν Ταμείο για να τις καλύψει.
-Στον λογαριασμό πρέπει να προστεθούν και τα υλικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης.
Σε πολλές περιπτώσεις ειδικά αν πρόκειται για σοβαρή επέμβαση, το κόστος μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 10.000 ευρώ έστω κι αν μιλάμε για το υποτιθέμενο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.
Όλος ο λογαριασμός συγκεντρώνεται και παραδίδεται στον νοσηλευόμενο κατά την έξοδό του.