Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Θερμό» το κλίμα για ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού στις Θέρμες

«Θερμό» το κλίμα για ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού στις Θέρμες

0
loutra thermes

Έτοιμα προς λειτουργία τα ολοκαίνουργια Λουτρά των Θερμών μόλις βγει το ΦΕΚ και μεταφερθεί ο βιολογικός καθαρισμός που έχει στηθεί πίσω τους

Σε φάση δημοπράτησης η ανάπλαση του οικισμού. Για χρηματοδότηση η μελέτη για την αποκατάσταση του παλαιού ξενώνα

Αιχμή του δόρατος για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου του με έμφαση στον ιαματικό τουρισμό έχει η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Μύκης ,τα Λουτρά των Θερμών. Οι πιστοποιημένες θερμές πηγές που αναβλύζουν στον οικισμό των Θερμών και οι οποίες όπως διαβεβαιώνει ο δήμαρχος Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά που έχουν πάρει την έγκριση και έχουν αναγνώριση από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΤ και απομένει η δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, είναι το κέντρο βάρους ενός σχεδιασμού που αφορά την ανάπλαση όλου του οικισμού των Θερμών ώστε να λειτουργήσει ως πόλος έλξης επισκεπτών αξιοποιώντας το συγκριτικό του πλεονέκτημα.

Ολοκαίνουργια τα Λουτρά των Θερμών

Έτοιμα προς χρήση είναι πλέον τα Λουτρά των Θερμών που έχουν ανακαινιστεί πλήρως κτιριακά από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Πρόκειται για ένα κτίριο κόσμημα εξωτερικά αλλά και ιδιαίτερα λειτουργικό εσωτερικά αφού έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του παλιού υδροθεραπευτηρίου. Όμως παρότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα και οι διαδικασίες έγκρισης, η λειτουργία του «μπλοκάρεται» από ένα εξωγενή παράγοντα. Πρόκειται για τον Βιολογικό Καθαρισμό που από έναν άστοχο σχεδιασμό της προηγούμενης δημοτικής αρχής έχει στηθεί ακριβώς πίσω από τα Λουτρά και δίπλα ακριβώς από το Περιφερειακό Ιατρείο! «Ήταν μια αστοχία της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Εμείς σκοπεύουμε να μεταφέρουμε τον Βιολογικό Καθαρισμό σε άλλο χώρο. Δεν μπορεί να λειτουργεί δίπλα στα λουτρά και δίπλα στο Ιατρείο. Θα τον μεταφέρουμε σε μια περιοχή που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα. Μόλις πάρουμε και το ΦΕΚ της αναγνώρισης θα ξεκινήσει η λειτουργία των Λουτρών», σημειώνει ο δήμαρχος Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά.

Δημοπρατείται η ανάπλαση του οικισμού

Στο μεταξύ σε φάση δημοπράτησης είναι το έργο ανάπλασης του οικισμού προϋπολογισμού 719.000 ευρώ το οποίο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή η οποία θα καταρτίσει του όρους δημοπράτησης. Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με παλαιότερο σχετικό ρεπορτάζ του «Ε» το έργο αφορά συνολικές παρεμβάσεις – αναπλάσεις σε όλο τον οικισμό. Συγκεκριμένα αφορά την ανάπλαση των πεζοδρομίων του κεντρικού δρόμου του οικισμού, την ανάπλαση της παιδικής χαράς και των γύρω κοινόχρηστων χώρων. Ακόμη προβλέπεται η ανάπλαση του περιπατητικού μονοπατιού που οδεύει παράλληλα με τον κεντρικό δρόμο του οικισμού στο Νότιο μέρος αυτού. Τέλος προβλέπεται η εγκατάσταση ενός κεντρικού άξονα – δικτύου συλλογής και διαχείρισης των ομβρίων υδάτων καθώς και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων κατά μήκος της κεντρικής οδού. Το δεύτερο υποέργο αφορά την υπογείωση των καλωδίων της ΔΕΔΔΗΕ . Η παρέμβαση αφορά τις εξής επεμβάσεις : 1. Βελτίωση πεζοδρομίων εκατέρωθεν της κεντρικής οδού του οικισμού . 2. Βελτίωση της υφιστάμενης παιδικής χαράς . 3. Πλακόστρωση παραδοσιακού μονοπατιού 4. Τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων 5. Εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού και 6. Υπογείωση δικτύου ΔΕΔΔΗΕ.

Για χρηματοδότηση η μελέτη για την αποκατάσταση του παλαιού ξενώνα του δήμου

Ο νέος ξενώνας έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται απέναντι από τα Λουτρά. Ο παλαιός όμως διώροφος ξένων που έχει κατασκευαστεί το 1960 είναι σε αχρηστία. Ο δήμος όμως έχει σχεδιάζει να παρεμβάσεις και έχει έτοιμη μελέτη 200.000 ευρώ γι χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο». Η μελέτη περιλαμβάνει την λειτουργία του 1ο ορόφου ως τούρκικο χαμάμ και το δεύτερο όροφο ως ξενώνα. Όπως ανέφερε ο κ. Καπζά ευελπιστεί ότι αυτές τις παρεμβάσεις όπως και με τον εξωραϊσμό του περιφερειακού Ιατρείου που χρειάζεται μια παρέμβαση σε συνδυασμό με την θεραπευτική ιδιότητα των πηγών και την ομορφιά του τοπίου θα δώσουν ώθηση στην επισκεψιμότητα.

Καλοδεχούμενες οι ιδιωτικές επενδύσεις

Η δημοτική αρχή προτίθεται να λειτουργήσει τα λουτρά και τα δημοτικά κτήρια σε δημοτική βάση και όχι ιδιωτική όμως παράλληλα προτρέπει τους κατοίκους του δήμου και όχι μόνο επιζητώντας επενδύσεις με ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ώστε να υπάρχει πολλαπλή υπεραξία από την λειτουργία των Λουτρών προς όφελος των κατοίκων. Μια τέτοια επένδυση είναι αυτή του πρώην κοινοτάρχης Θερμών κ. Ναζήρ Χασάν ο οποίος έχει κατασκευάσει ένα συγκρότημα 10 δωματίων τα οποία παρέχουν το κάθε ένα ξεχωριστά ιδιωτική μπανιέρα για ιαματικό λουτρό καθώς επίσης και όλη την οικοσκευή που χρειάζεται ένα ζευγάρι για διαμονή. Το συγκρότημα βρίσκεται ακριβώς πίσω από τα παλαιά δημοτικά κτήρια και δίπλα στις πηγές που αναβρύζουν το ιαματικό νερό σε μια περιοχή φυσικού κάλλους όπου ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί , να ιαθεί αλλά και να γευτεί παραδοσιακές γεύσεις από την ταβέρνα που συμπληρώνει το συγκρότημα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δίχασε η συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης σε ελληνοβουλγαρικό πρόγραμμα γαστρονομίας

Το καταψήφισε η αντιπολίτευση στην Δημοτική Επιτροπή εκφράζοντας τις διαφωνίες της για την…