Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Θερίζει» η πείνα στα σχολεία του Δ. Τοπείρου

«Θερίζει» η πείνα στα σχολεία του Δ. Τοπείρου

0
paidia-diatrofi

Έρευνα του επισιτιστικού προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ που παρέχει μικρογεύματα έδειξε πως η επισιτιστική ανασφάλεια άγγιξε το 78,9%, η πείνα το 36,8%!

Χωρίς εισόδημα το 13,6% των νοικοκυριών. Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο ετοιμάζει ο δήμος Τοπείρου – Ζητά συνδρομή από την Περιφέρεια για επίδομα

«Θερίζει» η πείνα, η φτώχεια και η μετανάστευση τα χωριά του δήμου Τοπείρου! Συγκλονίζουν τα στοιχεία από πρόσφατη έρευνα που διενήργησε το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ, που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis από το 2012, και το οποίο παρέχει μικρογεύματα στους μικρούς μαθητές των σχολείων συνολικά στο νομό μας που καταδεικνύουν τη σφοδρότητα του προβλήματος.

Ο δήμος Τοπείρου αναδεικνύεται «πρωταθλητής» στην φτώχεια και στην πείνα!

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στον δήμο Τοπείρου Ξάνθης, όπου η επισιτιστική ανασφάλεια άγγιξε το 78,9%, η πείνα το 36,8% και το ποσοστό των νοικοκυριών δίχως κανέναν εισόδημα το 13,6%. Ακολουθεί ο δήμος Αλεξάνδρειας Ημαθίας, όπου η επισιτιστική ανασφάλεια εντοπίστηκε στο 52,3%, η πείνα ανήλθε στο 25,8% και το 23,4% των οικογενειών δεν είχαν κανένα εισόδημα από τους δύο γονείς.

Να σημειώσουμε ότι την φετινή σχολική χρονιά, το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, που απευθύνεται σε μαθητές δημοσίων σχολείων κοινωνικοοικονομικά ευπαθών περιοχών, επεκτάθηκε σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές, στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε Όλοι Πολίτες», που διαχειρίζεται το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Με χρηματοδότηση από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία (EEA Grants), έχουν ως σήμερα διατεθεί περίπου 76.660 γεύματα σε 13 δημοτικά σχολεία ευπαθών περιοχών σε Ξάνθη, Ημαθία, Πιερία, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη. Οι 1.115 μαθητές τους λαμβάνουν καθημερινά ένα δωρεάν υγιεινό γεύμα που έχει σχεδιασθεί για να καλύπτει το 25-30% των ημερήσιων αναγκών τους σε ενέργεια και το 50-60% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες. Το πρόγραμμα υλοποιείται συνολικά σε 150 σχολεία με 15.000 μαθητές σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και στους νομούς Έβρου, Ημαθίας, Ξάνθης, Πιερίας και Ροδόπης.

Φτώχεια και πείνα στον Κύρνο… και σ’ άλλα χωριά του δήμου Τοπείρου

Ένα από τα σχολεία του δήμου Τοπείρου όπου μετά από αίτημα του διευθυντού του σχολείου έχει ενταχθεί στο επισιτιστικό πρόγραμμα πριν από δύο χρόνια είναι το μειονοτικό σχολείου του Κύρνου. Όπως μας πληροφορεί ο δάσκαλος κ. Καρυοφυλλίδης Διαμαντής το σχολείο έχει εγγεγραμμένα 70 παιδιά όμως φοιτούν 50 καθώς τα υπόλοιπα λείπουν εκτός Ελλάδας επειδή οι γονείς τους έχουν μεταναστεύσει. Τα 50 αυτά παιδιά καθημερινά σιτίζονται από το πρόγραμμα: «Κάναμε το αίτημα να ενταχθούμε ως σχολείο στο πρόγραμμα γιατί διαπιστώσαμε έντονο πρόβλημα υποσιτισμού σε ποσοστό πανω από το 30% των παιδιών. Υπάρχουν πολλές οικογένειες με άνεργους και τους δύο γονείς και κατά συνέπεια όλη η οικογένεια αντιμετωπίζει πρόβλημα σίτισης. Επίσης έντονο είναι και το φαινόμενο της μετανάστευσης λόγω της ανεργίας. Το πρόγραμμα τουλάχιστον τους καλύπτει τις ανάγκες στις ώρες του σχολείου καθώς παρέχονται τοστ ή πίτες, γάλα γιαούρτι, χυμοί, φρούτα κ.λ.π.», επισημαίνει ο κ. Καριοφυλλίδης. Η ίδια κατάσταση επικρατεί στην Ηλιόπετρα όπου κι εκεί το σχολείο είναι στο πρόγραμμα όπως και σ’ άλλα χωριά του δήμου Τοπείρου καθώς επίσης και των Κιμμερίων και του Δροσερού στον δήμο Ξάνθης.

Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο ετοιμάζει ο δήμος Τοπείρου – Ζητούν συνδρομή από την Περιφέρεια για να δώσουν επίδομα

Το κοινωνικό αυτό φαινόμενο που έχει οξυνθεί από το 2010 και μετά σχεδιάζει να τα αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή Τοπείρου. Όπως αναφέρει η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Θεοδωρακάκη Ειρήνη έγινε μια καταγραφή της κατάστασης από τους κοινωνικούς λειτουργούς και όπως δείχνουν τα στοιχεία η εικόνα είναι δραματική και χρήζει παρεμβάσεων: «Γνωρίζουμε τα προβλήματα και σχεδιάζουμε μια σειρά από παρεμβάσεις. Ήδη απευθυνθήκαμε στην περιφέρεια να συνδράμει την προσπάθειά μας για να δώσουμε κάποιο επίδομα σε οικογένειες και επίσης σκοπεύουμε να λειτουργήσουμε Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο. Ο δήμος μας έχει κοινωνική ευαισθησία και θα βοηθήσει του δημότες του», επισημαίνει η κα Θεοδωρακάκη.  

Για την ενίσχυση του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ, από τις 25 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου ο καθένας μας μπορεί να εξασφαλίσει δωρεάν το γεύμα ενός παιδιού για μια ημέρα στέλνοντας SMS με τη λέξη ΔΙΑΤΡΟΦΗ ή DIATROFI στο 19454 (1,23 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Η υπηρεσία υλοποιείται με την υποστήριξη των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone, Wind.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxnathopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…