Σχόλια 29/05/15

0
klimataria eisodos
«Συνελήφθη ο Κώστας Τάκκας: Ελληνοκύπριος Γενικός Γραμματέας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των νησιών Κέυμαν». Η ιδιότητά του είναι ο ορισμός της διαφθοράς…


Η βόμβα

Ήταν θέμα ωρών να επιβεβαιώσουμε ότι ένα από τα ελαχιστότατα ιστορικά καταστήματα της πόλης, με μια τεράστια προσφορά 63 ετών, πολιτιστική, τουριστική και κοινωνική, οδηγήθηκε στο κλείσιμο.

Προσπαθήσαμε να συναντηθούμε με το βασικότερο στέλεχος της οικογενειακής επιχείρησης, φίλο και συμμαθητή Μάριο Κουτσουρίδη, που επί 52 συναπτά έτη ολοκλήρωνε σιγά-σιγά και προσεκτικά το παζλ «Κληματαριά», που είχε ξεκινήσει ο αείμνηστος πατέρας του Νίκος από το 1952.

Αναζητήσαμε τηλεφωνικά το Μάριο για να μας πει κάποια λεπτομέρεια. Η συνάντηση στο σπίτι του φίλου και συμμαθητή ήταν συναισθηματικά φορτισμένη. Με μάτια συνεχώς βουρκωμένα απέφευγε ν’ απαντήσει στις ερωτήσεις που του έκανα. Τόνισε όμως τα εξής: «Γιάννη αυτές τις ημέρες είμαι στην πιο δύσκολη κατάσταση της ζωής μου. Με τη βοήθεια του Θεού θέλω να συνέλθω ψυχικά και μετά θα πούμε με κάθε λεπτομέρεια όλη αυτή την τεράστια ιστορία της Κληματαριάς. Θέλω να ξέρουν οι ελάχιστοι ίσως που επιχαίρονται ότι η ιστορία αυτή είναι καταγεγραμμένη και στεφανωμένη με αναρίθμητους επαίνους.»

«Ε»


Η Κουγιουμτζόγλου
Τώρα που ξεκίνησαν από το δήμο παρεμβάσεις στον κέντρο της πόλης, ευκαιρία είναι να ξεκινήσει η ανάπλαση της οδού Κουγιουμτζόγλου από την αρχή της μέχρι την οδό Μπρωκούμη.
Η σημερινή κατάσταση του τμήματος της οδού, πρέπει να το ομολογήσουν όλοι, δεν είναι για πεζούς. Κυρίως για ηλικιωμένους και μητέρες με καρότσι ή μικρά παιδιά. Είναι δε γεγονός πως ανθρώπους αυτών των κατηγοριών δεν συναντά κανείς στην εν λόγω οδό.
Γι’ αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει η παρέμβαση την οποία και υποσχέθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μανώλης Τσέπελης.
-Περιμένουμε λοιπόν.
«Ε»


Το Ηλιόκρινο
Πρόκειται για μια μικρή ποιητική δημιουργία με τίτλο «Το Ηλιόκρινο». Δημιουργός της η Αλεξάνδρα Χρηστακίδου, συμπολίτισσά μας, η οποία από νωρίς ασχολείται με την ποίηση. Το Ηλιόκρινο είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή για την οποία βέβαια άλλοι αρμοδιότεροι θα μιλήσουν και θα κρίνουν.
Εμείς θα πούμε σαν απλοί αναγνώστες της φροντισμένης έκδοσης των εκδόσεων Σπανίδη πως τα ποιήματα μας άρεσαν, όπως και τα χαϊκού. Ιδού ένα δείγμα:
Ακατάπαυστα
Όμοια με κύματα
Συναισθήματα


Επικίνδυνα δέντρα
Όσοι ταξιδεύουν προς την ορεινή περιοχή αλλά και τους επαρχιακούς δρόμους του Νομού θα πρόσεξαν ότι σε αρκετά σημεία τα κλαδιά δέντρων πως έχουν «μπει» μέσα στο δρόμο.
Και βέβαια αυτή η «είσοδος» των κλαδιών είναι επικίνδυνη να προκληθεί τροχαίο ατύχημα.
Διότι προσπαθώντας φορτηγά και λεωφορεία ν’ αποφύγουν τα κλαδιά, είναι πιθανόν να εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα με από απέναντι ερχόμενο όχημα.
Επομένως, οφείλουν οι δήμοι ή όποιος άλλος αρμόδιος να επιληφθούν και κόψουν τα κλαδιά των δέντρων. Σε κάμπο και ορεινή περιοχή κυρίως που είναι και περισσότερα.
«Ε»


Η ώρα του Πρωθυπουργού
Οι δηλώσεις Γιούνκερ για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν όχι απλά κολακευτικές, αλλά και παρήγορες. Ο επικεφαλής της Κομισιόν, με εγνωσμένη την θετική στάση του απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα, δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον κ. Τσίπρα που έχει γίνει πολύ υπεύθυνος. Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν είναι ένα κανονικό κόμμα, γιατί είναι μείγμα τόσο πολλών τάσεων, ενώ για τον Γ. Βαρουφάκη σημείωσε πως δεν βοηθά στην διαδικασία και δεν μοιάζει να κατανοεί τα τεράστια προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει. Σ’ αυτό κατέληξε και ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ξάνθη. Στην συνομιλία που είχαμε, αναφέρθηκε στους λόγους που διατηρεί ο κ. Τσίπρας την δημοφιλία του και στις τρεις κατηγορίες ψηφοφόρων του. Σ’ αυτούς που τον ψήφισαν γιατί πίστεψαν όσο είπε προεκλογικά, σ’ αυτούς που τον ψήφισαν γιατί πίστευαν ότι θα κάνει έστω μερικά από αυτά που υποσχόταν και σε αυτούς που δεν πίστεψαν μεν ότι θα ακολουθήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, αλλά πίστευαν και πιστεύουν ότι θα κάνει αυτό που πρέπει. Αυτό τον ηγετικό ρόλο του Πρωθυπουργού καλείται να παίξει μέσα σε πολύ δύσκολες συγκυρίες, παίρνοντας το βάρος πάνω του και αψηφώντας τις αντιμνημονιακές κορώνες.
Χ.Δ.


Βγήκε… βρώμα
Την έκφραση την χρησιμοποιούμε συνήθως μεταφορικά, αλλά στην περίπτωση του αποχετευτικού δικτύου της Ξάνθης είναι δυστυχώς κυριολεκτική. Για μια ακόμη φορά τα συνεργεία της ΔΕΥΑΞ βρέθηκαν μπροστά σε μια δυσάρεστη… ανακάλυψη. Παράνομες συνδέσεις αποχετεύσεων στο δίκτυο των όμβριων υδάτων. Με αφορμή τις εργασίες στην 28ης Οκτωβρίου και κατά την επισκευή του φρεατίου των όμβριων υδάτων, εξήλθε έντονη δυσοσμία, μαρτυρώντας άλλη μία παράβαση. Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στο θέμα, το οποίο κρατάει χρόνια και δυστυχώς δεν φαίνεται να επιλύεται άμεσα. Εν έτει 2015, υπάρχουν σπίτια και καταστήματα που συνεχίζουν να μην θέλουν να συμμορφωθούν με τον κανονισμό αποχέτευσης. Η σύνδεση με το δίκτυο είναι υποχρεωτική για κάθε ακίνητο και η μη συμμόρφωση αποτελεί ποινικό αδίκημα. Σε πολλές περιπτώσεις, βέβαια, ευθύνονται οι εργολάβοι, με τους ένοικους να μην γνωρίζουν καν, αν υπάρχει σύνδεση. Η δυσωδία όμως και τα προβλήματα υγιεινής που προκύπτουν, θα πρέπει να μας απασχολούν όλους. Δυστυχώς, από το φρεάτιο δεν μπορεί να βρεθεί το κτήριο που συνδέεται, γιατί μπορεί να απέχει πολλά μέτρα και να καταλήγει απλά εκεί. Είναι κυρίως θέμα φιλότιμου, ευσυνειδησίας και αξιοπρέπειας. Λέξεις και έννοιες που μοιάζουν να καταλήγουν στα… φρεάτια.
Χ.Δ.


Το ατύχημα στη Δημοκρίτου
Την κλείδα και τρία πλευρά έσπασε τελικά ο άτυχος δικυκλιστής στο ατύχημα επί της οδού Δημοκρίτου που σημειώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη. Ο 64χρονος βγήκε από το Νοσοκομείο τη Δευτέρα και βρίσκεται σε φάση αποθεραπείας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία του. Όπως μας ανέφερε σε επικοινωνία μας, σχετικά με το ρεπορτάζ της Παρασκευής που αναφερόταν στο ατύχημα, ο ίδιος καταθέτει ότι ο νεαρός οδηγός του αυτοκινήτου πήγαινε αρκετά γρήγορα και στην ανεπιτυχή προσπάθειά του να προσπεράσει, προκειμένου να αποφύγει την κολώνα στα αριστερά του, συγκρούστηκε με το δίκυκλο.
Όπως και να χει τα χειρότερα αποφεύχθηκαν και για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε πόση προσοχή απαιτείται στην οδήγηση αυτοκινήτου ή μηχανής, κυρίως εντός πόλης.
Ε.Δ.


Αποδείξεις…
Η υπόθεση επιχείρησης καφέ μπαρ που βρέθηκε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να μην έχει κόψει απόδειξη σε πελάτη εκδικάστηκε χθες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης, όπου οι επιχειρηματίες με το συνήγορό τους τόνισαν ότι επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό, αφού άλλωστε σε όλα τα υπόλοιπα τραπέζια βρέθηκαν κανονικά οι αποδείξεις. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αθωωτική και η καρδιά των ιδιοκτητών πήγε στη θέση της, αφού οι συνέπειες ως γνωστόν είναι ιδιαίτερα «τσουχτερές» από αυτές τις παραβάσεις.
Ε.Δ.


52 χρόνια πριν σαν προχθές 27 Μαΐου «έφυγε» ο Γρηγόρης Λαμπράκης
Παραμένει όμως ένα σύμβολο της Δημοκρατίας και του αγωνιζόμενου ανθρώπου κατά της πολιτικής καταπίεσης. Στις 22 Μαΐου 1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης παρέστη και μίλησε για την ειρήνη στη Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος της εκδήλωσης δέχθηκε δολοφονική επίθεση σε κεντρικό δρόμο της πόλης από τρίκυκλο, στο οποίο επέβαιναν οι ακροδεξιοί Σπύρος Γκοτζαμάνης και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης. Τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε στις 27 Μαΐου 1963, σε ηλικία 51 ετών. Ο θάνατός του προκάλεσε αγανάκτηση στην κοινή γνώμη, οξύτατη πολιτική κρίση, αλλά και διεθνή κατακραυγή. Την επομένη ένα πλήθος 500.000 ανθρώπων συγκεντρώθηκε στο Α’ Νεκροταφείο για το «Ύστατο Χαίρε». Γρήγορα, η συγκέντρωση μετατράπηκε σε διαδήλωση καταδίκης της δεξιάς κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Παλατιού. Η δολοφονία Λαμπράκη επιτάχυνε τις πολιτικές εξελίξεις. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αφού διερωτήθηκε «Ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο;» εγκατέλειψε την πρωθυπουργία και την πολιτική τον Ιούνιο του 1963 και αποσύρθηκε στο Παρίσι. Χιλιάδες νέοι ίδρυσαν τον πολιτικό οργανισμό «Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη», που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο προοδευτικό κίνημα της δεκαετίας του ’60.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…