Σχόλια 19-05-15

0
panelladikes agonia2
Το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι ότι ενώ δίνουμε πολιτισμό εδώ και χιλιάδες χρόνια, η ανθρωπότητα αρνείται να μας πληρώνει τις συντάξεις μας…


Εξυπηρέτηση στις Θέρμες
Στην εφημερίδα μας και στην βοήθειά της προσέτρεξε ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας Θερμών Σεχρίν Ερσόη. Σκοπός της επίσκεψης η ενημέρωση των κατοίκων Θερμών πως η μη εξυπηρέτησή τους οφείλεται στο γεγονός της μη παραχώρησης προς αυτόν του δικαιώματος από την δημοτική αρχή.
Δηλαδή, δεν δίνει ο δήμος την αρμοδιότητα, άτυπη βέβαια, να εξυπηρετεί τους δημότες για απλά διαδικαστικά θέματα που τους απασχολούν στις όποιες επαφές με τις υπηρεσίες του δήμου ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Σεχρίν. Τονίζουμε βέβαια ότι η εν λόγω παραχώρηση του δικαιώματος αυτού δεν είναι υποχρεωτική αλλά προαιρετική.
«Ε»


Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω
«Σταγόνα στον ωκεανό αυτοί που ρυθμίζουν τα χρέη τους στο δήμο Ξάνθης» γράφαμε το Σάββατο. Το ίδιο δε συμβαίνει και στους υπόλοιπους δήμους. Το γιατί γίνεται αυτό και ελάχιστοι πληρώνουν τα όποια χρέη τους, η εξήγηση είναι και γνωστή και απλή: οι οφειλέτες έχουν την πεποίθηση ότι δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην άρνησή τους αυτή από πλευράς δήμων κι έτσι συνεχίζουν ν’ αδιαφορούν για την όποια ρύθμιση.
Τώρα, γιατί έχουν αυτή την πεποίθηση, ε, γνωστό γαρ…
«Ε»


Η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου
Δεσμούς με τους παλιούς ψηφοφόρους επιδιώκει ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Βλέπει βουλευτές και στελέχη και οικοδομεί το Κίνημά του. Μέσω γνωστών παραγόντων βέβαια που τους συνδέει μια ιδιαίτερη σχέση. Αυτό έγινε στην Ξάνθη όπου πέρα από την επίσκεψη στην μονάδα παραγωγής λαχανικών μέσω γεωθερμίας, στήθηκε και το τοπικό γραφείο του ΚΙΔΗΣΟ στην οδό Ηρώων.
Ψυχή της όλης προσπάθειας είναι ως γνωστόν ο Σωκράτης Ξυνίδης. Το εάν η προσπάθεια αυτή θα έχει μέλλον, θα το δείξει η ίδια η ζωή.
«Ε»


Περί της πολεοδομίας
Συμπολίτης Μηχανικός με αφορμή σχόλιο της στήλης προχθές για τα προβλήματα που έχουν στις μετακινήσεις τους τα άτομα με κινητικά ζητήματα εκτός της πόλης, μας επεσήμανε κάτι που συμβαίνει εδώ, στην πόλη μας. Λοιπόν, η Πολεοδομία Ξάνθης, εκεί που στεγάζεται σήμερα, είναι μη προσπελάσιμη τελείως από αμαξίδιο. Κι όχι απλά μη προσπελάσιμο ως κτίριο, αλλά με σκάλες στην είσοδο και στους ορόφους αποκλειομένης της εύκολης πρόσβασης και από ηλικιωμένους. Κι αυτά, στον χώρο που υποτίθεται πρώτοι αυτοί, ως πολεοδομία, θα φρόντιζαν, ως ηθική υποχρέωση για άνετη πρόσβαση των ΑΜΕΑ κι όχι μόνον.
-Λεπτομέρειες θα πει κάποιος για ένα κράτος που δεν φροντίζει τους πολίτες του συνολικά…
«Ε»


Πρεμιέρα χθες
Ξεκίνησαν χθες οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Μια δοκιμασία για τους νέους που διαγωνίζονται αλλά και τους γονείς τους που συμμετέχουν με το δικό τους τρόπο στην ιστορία αυτή. Είναι προφανές ότι είναι μια δύσκολη δοκιμασία με άγχος, αγωνία, υπερένταση. Όμως η ζωή έτσι είναι. Απαιτεί προσπάθεια, αγώνα και επιμονή για την επιτυχία.
Σε όλους τους νέους που δοκιμάζονται φέτος, τους ευχόμαστε ικανοποίηση στις επιθυμίες τους.
Κι αν αυτή για κάποιους δεν έρθει, ας μην στεναχωρηθούν. Η επαγγελματική επιτυχία έχει κι άλλους δρόμους.
«Ε»


Ο κύβος ερρίφθη
Άρχισε από χθες ο άγριος στίβος των πανελλαδικών εξετάσεων των τελειόφοιτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αν και η προετοιμασία των μαθητών ξεκίνησε πριν πολλούς μήνες, οι επόμενες μέρες συμπυκνώνουν όλη την προσπάθεια και το άγχος παιδιών και γονιών. Το ισχύον σύστημα, με όλες τις μικροαλλαγές που υπέστη με κάθε εναλλαγή υπουργού Παιδείας, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τον ‘’παπαγαλισμό’’ και δεν προωθεί την κριτική σκέψη του μαθητή. Την κακή ανάμνηση και τον πραγματικό σκοπό περιγράφει γλαφυρά μια φίλη: «Oι εισαγωγικές εξετάσεις είναι, νομίζω, η πιο ψυχοφθόρα διαδικασία που θυμάμαι να έχω περάσει. Μου άφησε ως δώρο μια νεύρωση στομάχου που ακόμη με ταλαιπωρεί με το παραμικρό και έναν εφιάλτη που με επισκέπτεται συχνά-πυκνά στον ύπνο μου. Χέρια ιδρωμένα, φραπέ σκέτο αχτύπητο, ολονύκτιο διάβασμα, στομαχόπονο, για να επιλέξεις στα 17 σου (ναι τόσο ήμουν, καθώς ‘’κέρδιζα’’ χρονιά) κάτι, που πιθανολογείς πως θα απολαμβάνεις να κάνεις και στα 30 σου. Καλή επιτυχία και δύναμη σε όλα τα παιδιά. Το σημαντικότερο δεν είναι να επιτύχουν. Το σημαντικότερο είναι να επιλέξουν να επιτύχουν στη σχολή που θα επέλεγαν και στα 30 τους».
Χ.Δ.


Πού πήγαν οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι;
Τελικά η Ευρώπη αλλάζει! Αλλάζει όμως όχι προς τα εκεί που επιθυμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στη Γαλλία κέρδισε τις νομαρχιακές εκλογές με 38% το δεξιό κόμμα του Σαρκοζί. Η νικηφόρα επάνοδός του απέδειξε πως στους πραγματικούς ηγέτες δίνεται από τους πολίτες μια δεύτερη ευκαιρία. Στη Φινλανδία στις εκλογές του Απριλίου η πλάστιγγα έγειρε προς τα δεξιά και σχηματίστηκε μια κεντροδεξιά συμμαχική κυβέρνηση με έντονο συντηρητικό άρωμα. Στη Μ. Βρετανία, ο Κάμερον και το Συντηρητικό Κόμμα κατάφεραν να εκπλήξουν τις δημοσκοπήσεις και ολόκληρη την Ευρώπη με μια σημαντική νίκη. Τέλος, στις προεδρικές εκλογές στην Πολωνία, πραγματοποιήθηκε μία ακόμη έκπληξη καθώς πρώτευσε ο συντηρητικός Α. Ντούντα (35%). Φαίνεται λοιπόν πως στην Ευρώπη ο λαϊκισμός βρίσκεται σε υποχώρηση και επωφελούνται τα κόμματα της κεντροδεξιάς. Στη χώρα μας η κατάσταση είναι διαφορετική. Σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης, η Ν.Δ. δείχνει να βρίσκεται σε παρακμή. Ακόμη κι αν αθροίζαμε τις ψήφους των τριών κομμάτων Ν.Δ., ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής (αυθαίρετο βέβαια), το σύνολό τους αυτή τη στιγμή μετά βίας θα ξεπερνούσε το 30%. Πού χάθηκαν λοιπόν οι συντηρητικοί ψηφοφόροι; Αν και σύνθετο το ερώτημα, είναι εμφανείς δύο βασικές παράμετροι: η προγραμματική σύγχυση της Ν.Δ. και το ελλειμματικό ηγετικό προφίλ. Μεγάλο στοίχημα το αν θα μπορέσει η Ν.Δ. τελικά να ανακάμψει.
Χ.Δ.


Όλα για τον πολίτη
Οι ουρές συνεχίζονται στα ΚΕΠ για την διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέσω ΚΕΠ από τις 20 Απριλίου έως και τις 14 Μαΐου για τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι 113.728. Δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο αυτά τα εποχικά και έκτακτα αιτήματα όμως οι υπάλληλοι. 4η δημοφιλέστερη διαδικασία που διεκπεραιώνεται στα ΚΕΠ (επίσημα στοιχεία για το 2014) είναι η χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γέννησης. Στις πρώτες θέσεις βρίσκεται η χορήγηση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, η χορήγηση αντιγράφου πιστοποιητικού γέννησης και η εφαρμογή εκτύπωσης δελτίων προγράμματος αγροτικής εστίας. Συνολικά το 2014 υποβλήθηκαν στα ΚΕΠ 2.958.595 αιτήσεις! Το τραγικό με την δημοφιλή ληξιαρχική πράξη γέννησης, όμως, είναι η χρήση της. Οι περισσότεροι την θέλουν για να βρουν… τον ωροσκόπο τους. Μάλιστα! Γιατί εκεί αναγράφεται η ακριβής ώρα γέννησης από την κλινική. Είναι πολλές οι μανάδες που δεν θυμούνται ακριβώς την ώρα και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα παιδιά τους. Ως γνωστόν, αν δεν ξέρεις την ώρα, μένεις μόνο με το ζώδιο. Μισές δουλειές δηλαδή. Ελπίζουμε μόνο να μην βάλαμε ιδέες σε όσους δεν το είχαν σκεφθεί.
Χ.Δ.


Κάτι «ψήνεται»…
Στην Αθήνα βρίσκεται αυτές τις μέρες ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης και όπως έμαθα είχε αρκετές και σημαντικές δουλειές! Χθες παραβρέθηκε στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒ με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος με θέμα την Οικονομία όπου παρέστησαν και μίλησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. Επίσης σήμερα στις 9 το πρωί είχε ένα πολύ σημαντικό ραντεβού στο Υπουργείο Γεωργίας πιθανότατα και με τον κ. Παναγιώτη Σγουρίδη σε μια προσπάθεια να βρει στήριξη για ένα θέμα που αφορά την Ξάνθη. Δεν μάθαμε ποιο όμως. Μήπως το θέμα της Καριόκας ή κάποια άλλη νέα ιδέα με αφορμή την επιτυχημένη διοργάνωση του Χατζιδάκειου από τα Μουσικά Σχολεία; Θα μάθουμε σύντομα για το περιεχόμενο της συνάντησης αν και νομίζω ότι και τα δύο θέματα δεν είναι αρμοδιότητας του υπ. Γεωργίας και κάτι άλλο ετοιμάζει ο κ. Μωραΐτης! Ότι και να’ ναι πάντως το σημαντικό είναι να γίνονται προσπάθειες για ανάπτυξη, να ξεκολλήσουμε απ’ αυτό το τέλμα…
Μ.Ξ.


Πάει ντουγρού στην κατηγόρα…
Μεγάλη κατήφεια, απαισιοδοξία και εσωστρέφεια κυριαρχεί στους κόλπους της ΝΔ. Το πείραμα με τις Συνδιασκέψεις που επιχειρεί ο Αντώνης Σαματά δεν φαίνεται να πετυχαίνει και ούτε στάθηκε ικανό να σταματήσει την μουρμούρα αλλά και να ανακόψει τις φιλοδοξίες των στελεχών της Καραμανλικής πτέρυγας που περίμεναν πως και πως το συνέδριο για να θέσουν θέμα ηγεσίας. Αλλά και από τους δικούς του δέχεται αμφισβήτηση ο Αντώνης Σαμαράς για τις επιλογές του καθώς όλοι περίμεναν συνέδριο και απογοητεύτηκαν. Αυτό με τις Συνδιασκέψεις έχει καταντήσει ανέκδοτο γι αυτό και δεν έχουν καθόλου συμμετοχή. Αν θέλει η ΝΔ να βρει τον βηματισμό της και να μην καταντήσει όπως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ανανεωθεί και να επαναπροσδιοριστεί μέσα στο πολιτικό σκηνικό και αυτό μόνο μέσα από ένα συνεδριακό διάλογο γίνεται και μια νέα ηγεσία.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…