Σχόλια 07/05/15

0
Οι αρχαίοι θαύμαζαν το φ = χρυσή τομή και εμείς το f = facebook.
Θωμάς Βουγιουκλής


Εύγε σε όλους
Κατακυριεύτηκε η Ξάνθη από νεανικές παρουσίες. Και φωνές. Και μουσική και τραγούδια. Από ζωή δηλαδή που ήρθε από τις γωνιές της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας και Βουλγαρίας.
Τον λόγο αυτής της παρουσίας τον γνωρίζουμε πλέον όλοι. Είναι η Μουσική, είναι ο Χατζιδάκις, είναι τα Μουσικά Σχολεία, είναι η Αγάπη για προσφορά εθελοντική. Ένα πενθήμερο γεμάτο από νιάτα και μουσική.
Τι καλύτερο, τι ομορφότερο, τι πιο ελπιδοφόρο; Το μέλλον συναντήθηκε στην πόλη μας, την Ξάνθη, την πόλη του Μάνου Χατζιδάκι, του Μεγάλου Μουσουργού.
Ένα μεγάλο και εγκάρδιο εύγε προς όλους: Προς τους νέους κυρίως, τους διοργανωτές, τους εθελοντές, τον λαό της Ξάνθης.
«Ε»


Η Σαμοθράκη στην Αθήνα
Μία ξεχωριστή έκθεση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 20 Ιουνίου και 30 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης. Με τίτλο «Σαμοθράκη, τα Μυστήρια των Μεγάλων Θεών» η έκθεση, που συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Ακρόπολης και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Έβρου και Ροδόπης, θα φέρει στην Αθήνα 262 αρχαία έργα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης. Το μουσείο ανακαινίζεται και ταυτοχρόνως ετοιμάζεται η επανέκθεσή του. Μάλιστα, τα έργα θα ταξιδέψουν αρκετά νωρίτερα από την έναρξη της έκθεσης ώστε να συντηρηθούν.
Η σημασία και η αξία των αρχαιοτήτων είναι πρωτεύουσες. Πρόκειται για ευρήματα από τις ανασκαφές του Ιερού των Μεγάλων θεών, της Νεκρόπολης του οικισμού και της μινωικής εγκατάστασης στο Μικρό Βουνί (ανασκαφή του αφοσιωμένου αρχαιολόγου Δημήτρη Μάτσα), τα οποία για πρώτη φορά βγαίνουν έξω από το νησί.
Η συγκεκριμένη αρχαιολογική έκθεση εγκαινιάζει μια σειρά από άλλες που θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Ακρόπολης σε συνεργασία με τις Περιφέρειες της χώρας. Στόχος είναι η προβολή στο ευρύ κοινό σημαντικών αλλά σχεδόν άγνωστων εκθεμάτων


Γιατί δημοψήφισμα;
Ένα δημοψήφισμα ίσως αποβεί μοιραίο άμα τη προκηρύξει του. Αναλυτές επισημαίνουν ότι αναπόφευκτα το ερώτημα θα έχει κεντρικό πυρήνα την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, προκαλώντας εκρηκτικούς κλυδωνισμούς στην οικονομία. Μένω έκπληκτος διότι, αν και η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο, ο κ. Τσίπρας επιλέγει να αιφνιδιάσει και να εξωθήσει την κατάσταση. Αλήθεια τι θα πρόσφερε ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα;
Θα έλυνε το οικονομικό της πρόβλημα, θα σφυρηλατούσε την παραμονή μας στο ευρώ ή θα έδινε πολιτικό άλλοθι σε θλιβερές μειοψηφίες; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. έχει νωπή λαϊκή εντολή. Η εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό είναι ευκρινής και δεν επιδέχεται αμφισβητήσεων. Τι νόημα είχε να διατυπώσει, τώρα, αυτήν τη σκέψη ο πρωθυπουργός; Τι ξέρει, που δεν ξέρουμε εμείς; Ποιος θα εγγυηθεί μετά από αυτήν την εξέλιξη την παραμονή μας στο ευρώ; Ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί και κάθε αδέξιος χειρισμός μπορεί να επιφέρει βλάβες και δεινά.
Γ.Ο.


Αισιοδοξία για ουσιαστικές αλλαγές
Μια χώρα σε τελματώδη κατάσταση (ουσιαστικά σε χρεοκοπία), εδώ και 5 χρόνια, πώς να ορθοποδήσει, όταν πρωτίστως δεν υπάρχει ρευστό στην αγορά; Κι όταν, πεισματωδώς, παρατείνεται μια εκκρεμής και άκαρπη στις διαπραγματεύσεις κατάσταση, χωρίς να επιδιώκεται μια χρυσή τομή;
Κι αν ακόμη λυθεί σχετικά το πρόβλημα ρευστότητας, με την εισροή νέων ευρωπαϊκών δανείων, είμαστε, άραγε ως οργανωμένη Πολιτεία, έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε επωφελώς; Υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα;
Η πρόοδος της χώρας έγκειται -κατά την άποψή μας- σε ορισμένες πάγιες πηγές ανάπτυξης: στον τουρισμό και τη ναυτιλία, στην υποστήριξη της ντόπιας αγροτικής παραγωγής με τυποποίηση των προϊόντων, στην ποιοτική και αξιολογική αλλαγή στο δημόσιο (να υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον και όχι το εκάστοτε κομματικό), σε ένα πάγιο και δίκαιο φορολογικό σύστημα, στην ισονομία, στην εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας (ήλιος, προσδοκώμενοι γαιάνθρακες κ.ά.) και φυσικά στη βελτίωση μιας ανταγωνιστικής Παιδείας.
Θα ξεκινούσαμε από το τελευταίο: την Παιδεία. Στην οποία ο κάθε νεόκοπος υπουργός θέλει να βάλει τη… σφραγίδα του, αλλάζοντάς της τα «φώτα»! Σκεφθείτε μόνο μεταπολιτευτικά πόσες εκπαιδευτικές «Μεταρρυθμίσεις» έγιναν, πού αποσκοπούσαν και πού κατέληξαν; Και η νέα κυβέρνηση δεν ξεφεύγει από τον κανόνα. Εθνική, διακομματική, με ορίζοντα τουλάχιστον 10ετίας Παιδεία χρειαζόμαστε. Όχι κομματικές «εκπαιδεύσεις» και κομματικά φυτώρια στα ΑΕ.Ι – Τ.Ε.Ι.


Επείγει η συμφωνία
Μάλλιασε η γλώσσα μας να το λέμε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταξύ κυβέρνησης και φορέων. Μάλιστα, τις επιπτώσεις που έχει στην αγορά και στην ελληνική οικονομία γενικότερα το κλίμα αβεβαιότητας των τελευταίων μηνών επισημαίνει έκθεση από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους.
Η έκθεση αναφέρει πως η συμφωνία για τους θεσμούς επείγει και είναι δυνατή, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι η ορθή επιλογή της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη καθορίζει το πλαίσιο για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής (δημοσιονομικά, μεταρρυθμίσεις) σε κρίσιμους τομείς.
Συμφωνία εντός Μαΐου διαβλέπει την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης επιτίθεται με σκληρή γλώσσα στους εταίρους.
-Από τη μια ζεστό, από την άλλη κρύο. Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η διγλωσσία να τελειώνουμε. Μας έχει βγει η ψυχή…
«Ε»


Παραμεθόριος και ακριτικές περιοχές
Κινητές αστυνομικές μονάδες στην Ξάνθη, τα Ιωάννινα, την Εύβοια και την Αρκαδία που θα μεταβαίνουν σε προγραμματισμένο χρόνο σε απομακρυσμένες περιοχές και με τον εξοπλισμό που διαθέτουν θα παρέχουν επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες ανακοινώθηκαν από την ΕΛΑΣ.. Σε πρώτη φάση η δράση αυτή έχει πιλοτικό χαρακτήρα, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την επέκταση του θεσμού και σε άλλες περιοχές. Οι κινητές αστυνομικές μονάδες είναι διαμορφωμένα οχήματα με κατάλληλο εξοπλισμό, που στελεχώνονται από μεικτό κλιμάκιο τριών ένστολων αστυνομικών (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας) και θα ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.
Γ.Π.


Φτάσαμε στον πάτο, ανοίξαμε και τρύπα…
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η μικρή Άννυ δολοφονήθηκε από τον ίδιο της τον πατέρα, ήταν σαφές ότι δεν θα μπορούσαμε πια να μιλάμε για είδηση και ρεπορτάζ. Αυτό που ακολούθησε στα ΜΜΕ ήταν στυγνή εκμετάλλευση του θανάτου ενός παιδιού και προσβολή κάθε έννοιας δημοσιογραφίας. ‘’Μεγάλα’’ κανάλια ‘’έγκριτων’’ δημοσιογράφων φιλοξένησαν μία ψυχίατρο που δεν είναι ψυχίατρος, που εργάζεται στον ΟΚΑΝΑ, αλλά δεν είναι εργαζόμενη του ΟΚΑΝΑ, που έχει παρακολουθήσει τον παιδοκτόνο και τη μάνα, χωρίς αυτοί ποτέ να έχουν εγγραφεί στον ΟΚΑΝΑ ή να έχουν οποιαδήποτε επαφή, που έστειλε 3 φορές έγγραφο στον εισαγγελέα να αφαιρεθεί η επιμέλεια του παιδιού, χωρίς να στείλει ποτέ και χωρίς να είναι αρμόδια για τίποτε απολύτως. Συνελήφθη μάλιστα και ξεκίνησε προανακριτική έρευνα για τα τόσα ψευδή και ανυπόστατα. Έδωσαν δηλαδή λόγο σε μια γυναίκα που ΔΕΝ είναι τίποτε και που έπαιξε κάποιο ρόλο θεατρικό, που πλασαρίστηκε ως πληροφορία και είδηση σε εκατομμύρια κόσμο. Τα κανάλια και πολλές ιστοσελίδες συνεχίζουν να πουλάνε ένα νεκρό παιδί, χωρίς όρια, χωρίς ηθικούς φραγμούς, χωρίς αξιοπιστία, χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο της όποιας πληροφορίας και των πηγών της. Ένας τεράστιος βόθρος που μας έχει πνίξει με αίμα, σπέρμα και περιττώματα.
Χ.Δ.


Να μας ζήσει και με τ’ όνομα!
Ο Γιώργος Μαυρωτάς (βουλευτής του Ποταμιού και αναπλ. καθηγητής στο ΕΜΠ) έγραψε στο Twitter πως στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου γινόταν συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ακούστηκαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζουν πως πρέπει να καταργηθεί η “τράπεζα θεμάτων”, γιατί η λέξη ”τράπεζα” εξοικειώνει τα παιδιά με τον καπιταλισμό. Το διαδίκτυο γέμισε κυριολεκτικά με εναλλακτικές προτάσεις προς την κυβέρνηση, που αρέσκεται τόσο στα βαφτίσια. Συσσίτιο Θεμάτων, Γκουλάγκ Θεμάτων (για εξοικείωση με αριστερές πρακτικές) και άλλα πολλά ευφάνταστα και κωμικοτραγικά, που σε κάνουν να απορείς και να αναρωτιέσαι: καταλαβαίνουν την σοβαρότητα και την επικινδυνότητα της κατάστασης; Αντιλαμβάνονται τον πραγματικό τους ρόλο και σκοπό; Ή ακόμη δεν έχουν συνέλθει από τον ενθουσιασμό της διακυβέρνησης, που δίνει την δυνατότητα στην Αριστερά για τέτοιου είδους λεκτικά τερτίπια; Όπως σχολίασε φίλος: «Ευτυχώς που έχουμε βγάλει τους ‘’τραπεζίτες’’ μας και δεν κινδυνεύουμε να μας τους βγάλουν αυτοί». Ίσως αν τους λέμε γομφίους, να έχουμε κάποια ελπίδα.
Χ.Δ.


Μια νίκη της Τέχνης
Τεράστια η επιτυχία του θεσμού «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων», που φέτος ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη προσδοκία και βγήκε και εκτός συνόρων. Μεγάλη και ποιοτική συμμετοχή μαθητών που διψούν για μουσική παιδεία, που γνωρίζουν το έργο του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι και θέλουν να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο σ’ αυτό. Η παρουσία στην Ξάνθη καλλιτεχνικών προσωπικοτήτων ολκής, όπως ο Νίκος Κυπουργός, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου κ.ά., μόνο τιμή περιποιούν στον θεσμό και την πόλη της Ξάνθης. Της γενέτειρας του Μάνου Χατζιδάκι που στο παρελθόν τον αποκήρυξε μέσω τοπικών θεσμικών οργάνων σαν αποπαίδι. Του Μάνου που έχει αγκαλιάσει όλη η οικουμένη (χωρίς καμία δόση υπερβολής). Και ήρθαν τώρα, έστω και όψιμα, ‘’τα παιδιά του Μάνου Χατζιδάκι’’, όπως αποκάλεσε τους μαθητές ο δήμαρχος Ξάνθης, για να μας δείξουν και πάλι τον δρόμο. Να πραγματοποιήσουν με την εμφάνισή τους εδώ μια εμφατική νίκη της πραγματικής Τέχνης, της διαχρονικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, που πολλές φορές ξεχνιέται στον βωμό της ‘’εύπεπτης’’ ακροαματικότητας. Τα παιδιά στα οποία ο Μάνος πίστευε, αφού δεν έχουν διαβρωθεί σαν τους περισσότερους από εμάς. Με τέτοιες κινήσεις η ελπίδα πράγματι μπορεί να έρθει.
Χ.Δ.


Ξηλώνουν τις κεραίες της Φωνής της Αμερικής
Μετά την προκήρυξη για την απομάκρυνση του επικίνδυνου και ραδιενεργού κλοφέν από την ΦτΑ και του αμιάντου που υπάρχει 10 χρόνια τώρα στις εγκαταστάσεις της από τότε που έφυγαν οι Αμερικανοί τώρα η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (πρώην ΚΕΔ) έχει έτοιμη την προκήρυξη και για την απομάκρυνση των κεραιών. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν 50 κεραίες οι οποίες τόσα χρόνια παραμένουν εκεί αχρησιμοποίητες. Γενικά η διαχείριση της ΦτΑ, των εγκαταστάσεων της και των δυνατοτήτων από το ελληνικό δημόσιο αφήνει πολλά ερωτηματικά. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί άφησαν μια τεράστια δεξαμενή με πετρέλαιο που χρησιμοποιούσαν, οι κεραίες είχαν εμβέλεια εκπομπής σ’ όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ το 1992 και ενώ λειτουργούσε ο Σταθμός δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν όλοι από τις κεραίες… Αναρωτιέμαι πως το ελληνικό κράτος άφησε τόσο την δεξαμενή όσο και αυτές τις δυνατότητες αναξιοποίητες!
Μ.Ξ.


Oι χριστιανοί και πατριώτες…
Η περιφορά του Επιταφίου στον Εχίνο την Μ. Παρασκευή έγινε πανελλαδικό θέμα. Συγκεκριμένα ασκήθηκε κριτική από το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη κατά τη συνέντευξη του στον Νίκο Χατζηνικολάου την Δευτέρα και μάλιστα αρκετές φορές το ανέφερε ο δημοσιογράφος δίνοντας συνεχώς πληροφορίες για το αν ήταν η πρώτη φορά που έγινε αυτό ή όχι. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι μόνο ως προκλητική ενέργεια μπορεί να εκληφθεί κάτι τέτοιο. Όπως και το γεγονός ότι όλα τα χωριά του δήμου Μύκης έχουν από κάποια εκκλησία που πηγαίνουν κάποιοι απόστρατοι υπερπατριώτες και κάνουν λειτουργίες… Φαιδρότητες! Τι θέλουν να δείξουν δηλαδή; Ότι ο χριστιανισμός είναι παρών σ’ ένα δήμο που κατοικείται από μουσουλμάνους; Κι αυτό είναι πατριωτικοχριστιανική ενέργεια; Επιτέλους ας ξεφύγουμε απ΄ αυτές τις νοοτροπίες που μόνο οξύνουν τα πνεύματα και προκαλούν αντίστοιχες αντιδράσεις. Πότε θα καταλάβουν και οι μεν και οι δε ότι οι θρησκείες πρέπει να ενώνουν και όχι να χωρίζουν!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…