Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σοκ! Σε ύφεση ξανά η ελληνική οικονομία

Σοκ! Σε ύφεση ξανά η ελληνική οικονομία

0
ifesi

Επιπλέον μέτρα 3 δισ. € ζητούν από την Ελλάδα οι δανειστές

Σε ύφεση εισήλθε εκ νέου η ελληνική οικονομία στις αρχές της φετινής χρονιάς, καθώς το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat. Ειδικότερα, με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ, σε όρους όγκου, το α΄ τρίμηνο 2015 σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2014 παρουσίασε άνοδο 0,3%, ενώ σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2014 μειώθηκε 0,2%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,1%. Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει επίσης, ότι το 2014 καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% για το σύνολο του έτους (μείωση 0,3% το α΄ τρίμηνο και αυξήσεις 0,3% το β΄ τρίμηνο, 1,5% το γ΄ τρίμηνο και 1,3% το δ΄ τρίμηνο).

Σημειώνεται ότι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών έχουν τεθεί και οι προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ εφέτος, οι οποίες συναρτώνται με το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Στην Ευρωζώνη, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, τα οποία συμβαδίζουν με τις προβλέψεις των αναλυτών. Το τέταρτο τρίμηνο του 2014, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3%.

Ανυποχώρητοι οι εταίροι ζητούν μέτρα 3 δις

Επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για την συγκέντρωση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, φέρεται να ζητούν οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση, όπως γράφει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο με γνώση των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές, ώστε να συγκεντρώσει άλλα 3 δισ. ευρώ και να ανταποκριθεί στους ελάχιστους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν θέσει οι δανειστές.

Οι περικοπές θα φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα μόλις πάνω από 1% του ΑΕΠ, για το 2015, ένας στόχος που χαρακτηρίστηκε «αποδεκτός» από τον υπουργό Εσωτερικών, Ν. Βούτση, σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι χωρίς καμία αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική, η Ελλάδα θα εμφανίσει- σύμφωνα με τον αξιωματούχο- στο τέλος του 2015, έλλειμμα προϋπολογισμού της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ.

Οι δημοσιονομικές περικοπές δεν είναι το μόνο ακανθώδες ζήτημα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών, αφού παραμένουν οι διαφωνίες σε τομείς όπως τα όρια συνταξιοδότησης, οι περικοπές συντάξεων, οι ιδιωτικοποιήσεις και τα εργασιακά, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …