Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πλήθος καταγγελιών για αθέμιτο ανταγωνισμό στο Επιμελητήριο

Πλήθος καταγγελιών για αθέμιτο ανταγωνισμό στο Επιμελητήριο

0
eve joun1

Παρα-επαγγέλματα και παρεμπόριο μαστίζουν το επιχειρείν στην Ξάνθη

Αισιόδοξος για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων ο πρόεδρος του ΕΒΕΞ, Στ. Μωραΐτης

Συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης, 6 Μαΐου, το ΔΣ του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Στην τακτική συνεδρίαση επικυρώθηκαν τα πρακτικά προηγούμενων συνεδριάσεων και εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός του έτους 2014.

Μεγάλο το κόστος των ορκωτών λογιστών

Παρά την ομόφωνη έγκριση από τα μέλη του Επιμελητηρίου, η κα Ελένη Κίτσου τόνισε για ακόμη μια φορά την ανάγκη παρουσίας ορκωτών λογιστών για τον πλήρη έλεγχο των τελευταίων οικονομικών ετών και διερωτήθηκε γιατί αποφεύγεται ο έλεγχος αυτός από το 2011, εφόσον η διοίκηση του ΕΒΕ Ξάνθης δηλώνει ότι δεν έχει κάτι να κρύψει. Παίρνοντας τον λόγο ο οικονομικός επόπτης, κ. Κάλφας, εξήγησε, εμφανώς ενοχλημένος από τους υπαινιγμούς της κα Κίτσου, ότι όσες φορές πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι, δεν βρέθηκε κάτι το επιλήψιμο, τονίζοντας παράλληλα ότι στον τελευταίο έλεγχο του ΣΔΟΕ για το 2014 όλα ήταν νομότυπα. Από την μεριά της η διευθύντρια του ΕΒΕ Ξάνθης, κα Σιαμίδου, αναφέρθηκε στην αναγκαστική δημοσίευση των ισολογισμών, σύμφωνα με την νέα επιμελητηριακή νομοθεσία, η οποία όμως είναι προς συζήτηση. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Στέλιος Μωραΐτης, τόνισε το μεγάλο κόστος του ελέγχου από ορκωτούς λογιστές, που ανέρχεται στις 3.000 ευρώ, περίπου, και προϋποθέτει μεγάλη προετοιμασία από πλευράς των υπαλλήλων του ΕΒΕ, οι οποίοι είναι ήδη βεβαρημένοι. Ξεκαθαρίστηκε πάντως ότι το θέμα είναι τυπικό και μόλις υπάρξει οικονομική ευχέρεια και μείωση φόρτου στο προσωπικό, θα κληθούν και πάλι ορκωτοί λογιστές.

Αλλαγή επιμελητηριακού νόμου και δεσμεύσεις Κατρούγκαλου

Mε αφορμή την αναφορά στο νέο επιμελητηριακό νομικό καθεστώς, ο κ. Μωραΐτης σημείωσε ότι υπήρξε μια τροποποίηση στο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών στα Επιμελητήρια. Αντί των εκλογών στις αρχές Δεκεμβρίου, έχει μετατεθεί η ημερομηνία των εκλογών μετά από ένα με ενάμιση χρόνο. Ο λόγος είναι οι τροποποιήσεις που μελετώνται, μετά τις προτάσεις που κατέθεσε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος προς το αρμόδιο υπουργείο, για αλλαγή του επιμελητηριακού νόμου του 2014. Επίσης, σε συνάντηση της Ένωσης Επιμελητηρίων στην Πάτρα με τον υπουργό κ. Κατρούγκαλο, σημειώθηκε η ανάγκη αλλαγών στην φορολογία των εισαγωγών, οι οποίες σημείωσαν μείωση, με τον υπουργό να δεσμεύεται για άμεση τροπολογία.

Ενημέρωση για τις εξελίξεις περί πνευματικών δικαιωμάτων

Πριν την συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ο κ. Μωραΐτης προέβη στην ενημέρωση του Σώματος γύρω από τις εξελίξεις στο χρονίζον θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Ως πρόεδρος της Επιτροπής για τα Πνευματικά δικαιώματα, ο πρόεδρος του ΕΒΕ συναντήθηκε στο Κιλκίς με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Μάρδα, ο οποίος μετέφερε τις σημειώσεις του κ. Μωραΐτη και μέσα σε δύο μέρες δέχθηκε τηλεφώνημα εκ μέρους της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, που δήλωνε ευθέως ότι το θέμα θα βρει την λύση του μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Όπως σημείωσε, θα υπάρξουν δίκαιες και προς το συμφέρον όλων αλλαγές στο ισχύον νομικό καθεστώς, με την νέα κυβέρνηση να βλέπει σοβαρά το ζήτημα που επιβαρύνει καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και τα δικαστήρια της χώρας, όπου καθημερινά παραπέμπονται υποθέσεις.

Συνεχείς καταγγελίες για παράνομες επιχειρήσεις

Το κύριο ‘’βάρος’’ της συνεδρίασης ‘’έπεσε’’ στο θέμα των παράνομων επιχειρήσεων στην Ξάνθη. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ ανέφερε ότι δέχονται συνεχώς καταγγελίες για επιχειρήσεις που τυπικά έχουν κλείσει, λόγω οικονομικών αδυναμιών, συνεχίζουν όμως παρανόμως την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Το θέμα φαίνεται ότι απασχολεί έντονα τον επαγγελματικό κόσμο της περιοχής, με μέλη του ΕΒΕ Ξάνθης να επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν πολλές περιπτώσεις συνεργείων αυτοκινήτων, επιχειρήσεων χωματουργικών εργασιών και παροχής υπηρεσιών, όπως ελαιοχρωματιστές, υδραυλικοί κ.ά., που χωρίς καμία δέσμευση και οικονομική επιβάρυνση εργάζονται με χαμηλότερες τιμές εις βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων.

Μωραΐτης: «Όσο οι ‘’μαύρες’’ επιχειρήσεις ανθίζουν, οι νόμιμες αργοπεθαίνουν»

Το θέμα φαίνεται να ‘’πόνεσε’’ πολλούς επαγγελματίες, που με αγανάκτηση ανέφεραν πολλά περιστατικά που γνωρίζουν, ο καθένας για τον κλάδο του, τα οποία λειτουργούν κυρίως στα χωριά του νομού. Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Δεληπάλλας, ανέφερε ότι όλα σχεδόν τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα, λειτουργούν πλέον παράνομα. «Όταν αποφασίσουμε να προβούμε σε κάποια καταγγελία, ώστε να γίνει έλεγχος, μας ζητούν όλα μας τα στοιχεία και αυτό γυρίζει πάνω μας, με συνεχείς ελέγχους σε εμάς, μετά από δήθεν καταγγελίες των παράνομων που θίγονται» σημείωσε ο ίδιος. Παρά τις διαφωνίες από κάποιους επαγγελματίες, ότι δεν θέλουν να κλείσουν τις επιχειρήσεις που δυσκολεύονται οικονομικά, έγινε ξεκάθαρο στην συνεδρίαση ότι δεν πρόκειται για επιχειρηματίες που απλά δεν έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά για επιχειρήσεις ‘’φαντάσματα’’.

Αναγκαία η δραστηριοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών

Όλα σχεδόν τα μέλη του ΕΒΕ είχαν και μια τουλάχιστον περίπτωση να αναφέρουν, με τον κ. Μωραΐτη να σημειώνει ότι δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που έκλεισαν και συνεχίζουν παράνομα να λειτουργούν ή οι περιπτώσεις συνταξιούχων που ακόμη ασκούν το επάγγελμά τους, αλλά πολλές που ποτέ δεν άνοιξαν, γι’ αυτό και δεν μπορούν να ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Δεν τις γνωρίζουν οι υπάλληλοι και πρέπει να αρχίσουν να γυρίζουν όλα τα χωριά για να τους βρουν. Εμείς πρέπει να τους υποδείξουμε τα περιστατικά που γνωρίζουμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕ για να προτρέψει το Σώμα να επανέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις στην πάταξη του φλέγοντος αυτού ζητήματος. Ο κ. Μωραΐτης δεσμεύτηκε ότι θα έρθουν σε επαφή με όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, δίνοντας μια μικρή διορία, και αν παρόλα αυτά δεν γίνει στην πράξη κάτι ουσιαστικό, θα προχωρήσουν σε συγκεκριμένες καταγγελίας στον Εισαγγελέα Ξάνθης. «Πρέπει να κρούσουμε των κώδωνα του κινδύνου και να πατάξουμε αυτή την γάγγραινα των παράνομων» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σχέδια για τον θεσμό «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων»

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης συνεχάρη δημοσίως τους διοργανωτές και συμμετέχοντες στην πρόσφατη πολιτιστική δράση των Μουσικών Σχολείων στην πόλη μας, σημειώνοντας παράλληλα ότι παρά τις όποιες αδυναμίες, το εγχείρημα στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία και έχει την δυνατότητα να επεκταθεί τόσο χρονικά, όσο και γεωγραφικά με μια περαιτέρω προβολή στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε στην παρέμβαση του υιού Χατζιδάκι για την μη χρήση του ονόματος του Μάνου Χατζιδάκι σε ένα Φεστιβάλ, και αντιπρότεινε την μετονομασία του θεσμού με θέμα «Την γη του Ορφέα», δίνοντας δυνατότητες για ‘’άνοιγμα’’ της θεματικής της διοργάνωσης.

Χ.Δ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…