Με ερώτησή του στην Βουλή. 20 εκ. «πέταξαν» από το νομό μας από προγράμματα Leader , Leader Αλιείας και ΟΠΑΑΧ αφού την έκλεισαν
4 χρόνια τώρα δεν έχει προχωρήσει η εκκαθάριση – Ο Λύρατζης κατέθεσε Μηνυτήρια Αναφορά
Τον φάκελο «Αναπτυξιακή Ξάνθης» επιχειρεί να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ τοπικά με την ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Και Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι δύο βουλευτές του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Στάθης Γιαννακίδης. Κυρίως το ενδιαφέρον των βουλευτών επικεντρώνεται στο αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα και έχουν χάσει έτη ασφάλισης . Παράλληλα επιζητούνται απαντήσεις για το αν η κυβέρνηση θα κινήσει τις διαδικασίες για να άρει το αδιέξοδο με τους εργαζομένους, αν θα κινήσει τις διαδικασίες ελέγχου της εταιρείας και αν προτίθεται να επανεξετάσει το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο απαλλάσσει τα Δ.Σ. των εταιρειών των ΟΤΑ από ποινικές ευθύνες εφόσον τυχόν οφειλές καλυφθούν από τους Δήμους, (Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ. αρ. 49/2014 επί του Α. 10 του Ν. 4071/2012 και Α.77 του Ν.4170/2014).
Τι γίνεται με την Αναπτυξιακή;
Με μια ιστορική αναδρομή των έργων και των ημερών της Αναπτυξιακής Ξάνθης επιχειρείται να στραφούν οι προβολείς σε μια υπόθεση που απασχόλησε, δίχασε και προβλημάτισε την τοπική κοινωνία της Ξάνθης τα 5 τελευταία χρόνια με τις προσπάθειες είτε να ορθοποδήσει είτε να …κλείσει αλλά και παλαιότερα με διάφορες φημολογίες με οσμή σκανδάλων. Πέραν αυτών το κλείσιμο της Αναπτυξιακής κόστισε σε χρήμα στο νομό Ξάνθης καθώς – όπως αναφέρεται και στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Για την περιοχή του Νομού Ξάνθης η μη συμμετοχή στο πρόγραμμα(Leader) μεταφράζεται σε απώλεια τουλάχιστον 10 εκατ. Ευρώ, ενώ σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή τα εφαρμοζόμενα ΟΠΑΑΧ στην περιοχή της Ξάνθης ανέλαβε η Αναπτυξιακή Ροδόπης. Ως συνέπεια των ανωτέρω, η Αναπτυξιακή Νομού Ξάνθης ΟΤΑ Α.Ε. είναι εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου, μία εταιρεία φάντασμα – χωρίς διοίκηση – σε διαδικασία εκκαθάρισης, με χρέη που δεν έχουν καλυφθεί και υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».
20 εκ. πέταξαν από το νομό μας από προγράμματα Leader , Leader Αλιείας και ΟΠΑΑΧ
Υπενθυμίζουμε ότι από τον Ιούνιο του 2011 που παραιτήθηκε το Διοικητικό συμβούλιο στο οποίο πρόεδρος ήταν ο Πασχάλης Λύρατζης η Αναπτυξιακή Ξάνθης βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας καθώς οι μέτοχοι δεν συμφώνησαν να συγκροτήσουν νέο διοικητικό συμβούλιο μπρος τον κίνδυνο να τους χρεωθούν τα χρέη και ποινικές ευθύνες. Έτσι η Αναπτυξιακή παραμένει ακέφαλη με αποτέλεσμα να χάσει και τα 5.5 εκ. ευρώ του Leader Αλιείας που της είχαν εγκριθεί αφού δεν είχαν παραλήπτη με τους μετόχους τότε να νίπτουν τας χείρας τους λέγοντας ότι δεν θα χαθούν τα λεφτά αλλά θα τα διαχειριστεί για λογαριασμό της Ξάνθης η Αναπτυξιακή Ροδόπης. Το ίδιο έλεγαν και για το Leader και τα ΟΠΑΑΧΧ του νομού δυο προγράμματα 20 εκ. ευρώ – ζεστό χρήμα για χρηματοδότηση επενδύσεων ιδιωτικών και δημόσιων που ωστόσο «πέταξαν» από τον νομό! Αλλά και η απόφαση για λύση και εκκαθάριση της εταιρείας που πάρθηκε τον ίδιο χρόνο από τους μέτοχους και αυτή δεν προχώρησε καθώς 4 χρόνια τώρα δεν έχει κινηθεί η διαδικασία εκκαθάρισης.
Λύρατζης: «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπαν την μισή αλήθεια…»
Μιλώντας στο «Ε» για το θέμα με αφορμή το «ξαναζέσταμα» από τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο τελευταίος πρόεδρος της εταιρείας κ. Πασχάλης Λύρατζης είπε: « Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σ’ όσα αναφέρουν στην ερώτησή τους λένε τη μισή αλήθεια. Δεν λένε γιατί οι μέτοχοι άφησαν την εταιρεία ακέφαλη και χάθηκε το Leader Αλιείας και άλλα 20 εκ. ευρώ από τα ΟΠΑΑΧ και το Leader. Ας μας πουν τι επενδύσεις έγιναν στην Ξάνθη από αυτά τα προγράμματα που έλεγαν ότι θα τα διαχειριστεί η Αναπτυξιακή Ροδόπης. Και γιατί αφού το αποφάσισαν να πάει η εταιρεία σε εκκαθάριση αυτή δεν προχώρησε. Μήπως έχουν κάτι να κρύψουν; Η αλήθεια θα φανεί αργά ή γρήγορα και θα φανεί και ο ρόλος κάποιων που έκαναν το παν να την κλείσουν λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων . Θ’ αρχίσει σιγά – σιγά να ξετυλίγεται το κουβάρι…», τονίζει ο κ. Λύρατζης. Να σημειώσουμε ότι ο ίδιος –όπως ανέφερε-Â Â κατέθεσε Μηνυτήρια Αναφορά στον εισαγγελέα ζητώντας τον οικονομικό έλεγχο της εταιρείας.
Το θέμα της Αναπτυξιακής στην Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης – Αποσπάσματα
«Η Αναπτυξιακή Νομού Ξάνθης ΟΤΑ Α.Ε. συστάθηκε από τους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Ξανθής το Δεκέμβριο του 1994 και ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το Φεβρουάριο του 1995. Σκοπό της σύστασής της αποτέλεσε η αξιοποίηση του προγράμματος LEADER II, καθόσον είχε ήδη προηγηθεί το πρόγραμμα LEADER I, στο οποίο η περιοχή του Νομού Ξάνθης δεν συμμετείχε, εξαιτίας της μη ύπαρξης του ανάλογου διαχειριστικού φορέα.
Η πρωτοβουλία LEADER αποτέλεσε αρχή μίας νέας προσέγγισης στην πολιτική αγροτικής ανάπτυξης, δίνοντας την ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να σχεδιάσουν και να επιλέξουν οι ίδιες τον τρόπο και τη «διαδρομή» ανάπτυξής τους.
Η Αναπτυξιακή Νομού Ξάνθης ΟΤΑ Α.Ε. διαχειρίστηκε τόσο την πρωτοβουλία LEADER II ύψους 9,8 εκατ. Ευρώ, όσο και το LEADER PLUS ύψους 11,3 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον, συμμετείχε σε σειρά άλλων προγραμμάτων, όπως τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ), προγράμματα κατάρτισης του Υπουργείου Εργασίας κ.α. Η εταιρεία δεν κατάφερε να ενταχθεί στην 4η προγραμματική περίοδο του LEADER, παρά το γεγονός ότι υπέβαλλε επανειλημμένα σχετικές αιτήσεις, οι οποίες όμως απορριφθήκαν εξαιτίας της μη συμμόρφωσης της με τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. ………
•Η 1η απόρριψη σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008, εξαιτίας της μη συμμόρφωσης της εταιρείας με την οδηγία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ως προς την μετοχική της σύνθεση
•Η 2η απόρριψη σημειώθηκε το φθινόπωρο του 2009, καθώς οι οικονομικοί δείκτες της εταιρείας δεν εναρμονίζονταν με τις οδηγίες του Υπουργείου
•Η 3η καταγράφηκε τον Νοέμβριο του2010, λόγω της μη σωστής ποσόστωσης των συνεταιρισμών σε σχέση με τους Οργανισμούς τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επιτροπή διαχείρισης του προγράμματος LEADER (ΕΔΠLEADER).
.Θύματα αυτής της κατάστασης αποτελούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα δύο ετών. Σήμερα, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, δίχως ένσημα και ασφαλιστική κάλυψη, και σε δεινή οικονομική θέση. ……Τέλος, μετά την πλήρη διακοπή λειτουργίας, με πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου, το αρχείο και ο γραφειακός εξοπλισμός μεταφέρθηκαν στο Επιμελητήριο Ξάνθης, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχουν εξαφανιστεί οι σκληροί δίσκοι των υπολογιστών και κρίσιμα στοιχεία, γεγονός που αν αληθεύει ενδέχεται να επισύρει σοβαρές ποινικές ευθύνες. Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί λύση ούτε προς τη λειτουργία της εταιρίας, ούτε όμως ως προς την εκκαθάρισή της και την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών».
Μαριάννα Ξανθοπούλου