Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Ο δρόμος της Καριόκας

Ο δρόμος της Καριόκας

0
erimos

Kάποτε, έγινε κι αυτό, ο δρόμος του μεταξιού, διασταυρώθηκε με άλλο δρόμο. Το δρόμο της καριόκας. Ήταν Μάιος του 2015. Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Στέλιος Μωραΐτης, ο Χημικός Μηχανικός Ιωάννης Κοτσάμπασης, ο Οικονομολόγος Βασίλης Σιούτας, συνάντησαν στην Αθήνα, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον συντοπίτη μας υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη, παραδίδοντάς του τον φάκελο «ΚΑΡΙΟΚΑ ΞΑΝΘΗΣ». Δώδεκα διακεκριμένες επιχειρήσεις της Ξάνθης αξίωναν επίσημα την μοναδικότητα της μεγαλύτερης δόξας μετά τον καπνό που γνώρισε η πόλη, από την Μητροπολιτική Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιστορική μέρα για την ΞΑΝΘΗ. Άνοιγε ένας νέος δρόμος για τις επερχόμενες γενιές.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΟΚΑΣ. Από την Ξάνθη στη Βραζιλία. Τη χώρα του καφέ, των ξέφρενων ρυθμών διασκέδασης, του ποδοσφαίρου, μέχρι τώρα, για μας τουλάχιστον, τους εντεύθεν του Ατλαντικού. Για τους εκείθεν του Ατλαντικού, μια ευκαιρία για γνωριμία και με άλλα στοιχεία για την χώρα μας, την πόλη μας, πέρα από τα ήδη γνωστά.

Δρομολογώ, στη γλώσσα μας σημαίνει προσανατολίζομαι πρώτα και αμέσως μετά βάζω μπροστά τις διαδικασίες για να πετύχω στόχους, οράματα.

Στην πόλη των Αθηνών, την ευλογημένη εκείνη μέρα προσέλευσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δρομολογήθηκε η ιστορική συνάντηση της πόλης των CARIOKAS ( Ρίο Ντε Τζανέϊρο ), με την πόλη που καταξιώθηκε από την παραγωγή και διακίνηση της ΚΑΡΙΟΚΑΣ (Ξάνθη ). Ο συνειρμός που εμπεριέχεται στη μαγεία, την μοναδικότητα της γλώσσας μας, γίνεται μαγνήτης, ελκτική δύναμη για να συνυπάρξουν μελλοντικά με δεσμούς ακατάλυτους χώρες, λαοί και πολιτισμοί. Εδώ τώρα θέλουμε επικοινωνιακή στρατηγική. Επειγόντως.

Η ΚΑΡΙΟΚΑ είναι το όχημα που θα τραβήξει επάνω, τα πάντα όλα της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Στο ΕΒΕ όπως και την Αντιπερειφέρεια συντονισμένες δράσεις, διορατικότητα, οξυδέρκεια, ενόραση. Αν θέλουμε βέβαια να μας δουν με σοβαρότητα. Αν περιμένουμε την διεξαγωγή των θερινών ολυμπιακών αγώνων του 2016, το χάσαμε το τρένο.

Ο Δήμαρχος του Ρίο Εδουάρδο Πάες, όταν βρεθεί στην Αρχαία Ολυμπία την άνοιξη του 2016, μετά το τελετουργικό αφής της φλόγας, θα πρέπει παρακάμπτοντας τα όποια πρωτόκολλα, να έρθει στην ΞΑΝΘΗ, να δει και να μάθει ποιά είναι αυτή η πόλη που θέλει να λάμψει παγκόσμια, από τη λάμψη του Ρίο.

Δεν θα περιμένουμε ούτε αποφάσεις, ούτε χαρτοφυλάκια, ούτε γραφειοκρατικούς θύλακες. Στη συνείδηση των πανελλήνων είμαστε η πόλη της ΚΑΡΙΟΚΑΣ. Αυτό είναι υπεραρκετό. Θα είναι η Βασιλική Μπαφατάκη, η υπεύθυνη των βραβείων εθελοντισμού; Θα είναι η Αναστασία Τσίχλα, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου το 2010; Θα είναι κάποια άλλη προσωπικότητα που παίζει την επικοινωνιολογία στα δάχτυλα; Κάποια, κάποιος θα είναι. Επειγόντως επαναλαμβάνω. Αλίμονο αν αναλωθούμε σε εντυπωσιασμούς.

Στρατηγείο θα είναι το ΕΒΕ. Το μόνο σίγουρο. Πρεσβευτής, εμπορικός, πολιτιστικός ακόλουθος, υπεύθυνος γραφείου τύπου της πρεσβείας της Βραζιλίας, όλοι θα πρέπει να παρελάσουν από την πόλη μας. Θέλω να πιστεύω πως το περίγραμμα των όσων πάμε να πετύχουμε, έγινε λίγο – πολύ αντιληπτό. Πάραυτα, θα το επαναλάβω. Χαράσσουμε τον ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΑΡΙΟΚΑΣ. Διέρχεται απαραίτητα, από την πόλη των CARIOKAS.

Καλή επιτυχία. Λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά.

Στέλιος Αρσενίου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Στέλιος Αρσενίου
  • Θερμοπύλες

    Φαντάσου ότι είσαι ένας πολίτης του Ισραήλ. Εβραίος στο θρήσκευμα πλην κοσμικός, γαλουχημέ…
  • Για να τιμηθεί ο Λόρδος Βύρων

    Από τον Κώστα Μαυρομάτη Επιστολή προς τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού Παπασταθ…
  • Βυρώνεια…

    Στο φύλλο της Τετάρτης 3 Απριλίου ο αγαπητός συλλέκτης-ερευνητής ο Κώστας Μαυρομάτης, μας …
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θερμοπύλες

Φαντάσου ότι είσαι ένας πολίτης του Ισραήλ. Εβραίος στο θρήσκευμα πλην κοσμικός, γαλουχημέ…