Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Νέο Bαθμολόγιο και ιεραρχία Κρατικών Υπαλλήλων

Νέο Bαθμολόγιο και ιεραρχία Κρατικών Υπαλλήλων

0
dimosioi ypalliloi-empros

Α. Την τελευταία πενταετία καθημερινά περισσότερες φορές την ημέρα (α) ακούμε για τα κακά και τα άσχημα της δημοσιοϋπαλληλίας, (β) ακούμε για τα καλά και τα όμορφα της αξιοκρατίας, (γ) ακούμε τι θα ήταν και πώς θα λειτουργούσε η Δημόσια Διοίκηση, εάν οι υπηρεσιακές κρίσεις στην διοικητική δομή του Δημοσίου ήταν οι κατάλληλες. Αυτό που με βεβαιότητα έγινε δεκτό είναι η πρόσφατη πολιτική εξαγγελία περί κρατικών υπαλλήλων, που μπορεί να θεωρηθεί ευκαιρία αναδιάταξης της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο κρατικός υπάλληλος πλέον είναι εργαζόμενος υπό το δεδομένο υπηρεσιακό και συνταγματικό πλαίσιο με εντολέα και εργοδότη το Ελληνικό Δημόσιο στις Υπηρεσίες και τους Φορείς του ακώλυτα μετακινούμενος για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών του και ελεύθερος να συμμετάσχει στις ανοικτές διαγωνιστικές διαδικασίες για τις υπηρεσιακές προαγωγές του και την κάλυψη θέσε ων ευθύνης.

Αντίστοιχη μεταβολή πρέπει πολιτικά και νομοθετικά να λάβει χώρα και στο βαθμολόγιο και στην ιεραρχία των κρατικών υπαλλήλων κατά τρόπο, ώστε στην κορυφή της πυραμίδας να καταλήγουν μετά μακρά υπαλληλική πορεία οι ικανότεροι και οι αξιότεροι.

Β. Συγκεκριμένα μία πρόταση θα ήταν η καθιέρωση ιεραρχίας δέκα (10) βαθμών στο Ελληνικό Διοικητικό Σύστημα ως εξής:

-. Μόνιμος Υπηρεσιακός Υφυπουργός

-. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου

-. Αναπληρ ωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου

-. Γενικός Διευθυντής

-. Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής

-. Διευθυντής Διεύθυνσης (ή Υποδιεύθυνσης)

-. Συντονιστής Διεύθυνσης (ή Υποδιεύθυνσης)

-. Τμηματάρχης

-. Προϊστάμενος Γραφείου

-. Υπάλληλος Α’, Β’, Γ’, Δ’, Ε’

Ο εισαγωγικός βαθμός θα είναι του Υπαλλήλου και οι προσλαμβανόμενοι θα   κατανέμονται βάσει τ ων τυπικών προσόντων τους στην κλίμακα Α’-Ε’ ανάλογα του τίτλου σπουδών τους (ΥΕ για Ε’, ΔΕ για Δ’, ΠΕ-ΤΕ για Γ’, κάτοχοι μεταπτυχιακών για Β’, κάτοχοι Διδακτορικών για Α’).Ο χρόνος παραμονής στο βαθμό θα ποικίλλει ανάλογα τις υπηρεσιακές ανάγκες κατόπιν τυπικών και αυστηρών κρίσεων με ανοικτές Προκηρύξεις προς όλους τους ομόβαθμους κρατικούς υπαλλήλους.

Προς απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στην διοίκηση ευρύτερων υπηρεσιακών μονάδων της Δημόσιας Διοίκησης οι Υπάλληλοι προς κρίση για τις θέσεις άνω του Τμηματάρχη θα μπορούσαν υποχρεωτικώς να περνούν διαδοχικώς από θέσεις άλλων Διευθύνσεων από εκεί, όπου υπηρετούν, για την αποφυγή κενών ενημέρωσης μετά την κρίση και την προαγωγή.

Οι πολλοί βαθμοί ιεραρχίας και οι πολλαπλές   κρίσεις ποτέ δεν έβλαψαν κανένα ταλαντούχο και αξιοκρατικώς σκεπτόμενο υπάλληλο. Μόνο η θέσπιση μίας αυστηρής πυραμίδας και η κατάληψη των υψηλών θέσεων κατόπιν ανοικτών διαδικασιών θα λύσει οριστικά   το αδιέξοδο της σημερινής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.

Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής

Δικηγόρος ΔΣΑ

ioanniskymionis@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…