Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η αύξηση του ΦΠΑ βλάπτει σοβαρά τον τουρισμό στην Θράκη

Η αύξηση του ΦΠΑ βλάπτει σοβαρά τον τουρισμό στην Θράκη

0
hotel

«Καμπανάκι» από τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Θράκης. Μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κ. Χατζηκωνσταντίνου

Έκρηξη Τούρκων τουριστών αλλά πρόβλημα με το Τελωνείο των Κήπων – Το απαγορευτικό για τα τουριστικά λεωφορεία από την Νυμφαία πλήττει τον τουρισμό της Θράκης

Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούουν οι ξενοδόχοι της Θράκης με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες τουρισμού στο 18% από 6,5% που είναι σήμερα για την Θράκη και 5% για την Σαμοθράκη και Θάσο, δεδομένου ότι τα νησιά έχουν μικρότερο ΦΠΑ. Τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία όσο και ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης χαρακτηρίζουν «καταστροφή για τον τουρισμό» ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς την αποβάλλει από το πεδίο του ανταγωνισμού δεδομένου ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις από 8 – 10% όπως η γειτονική Τουρκία.

Καταστροφή για τον τουρισμό αν ανέβει ο ΦΠΑ

Δεν κρύβει την ανησυχία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ. Κωνσταντίνος Χαντζηκωνσταντίνου ο οποίος μιλώντας στο «Ε» υποστήριξε πως γίνεται πολύ μεγάλη ζημιά στον τουρισμό απ’ αυτό το ασταθές φορολογικό περιβάλλον και από το ΦΠΑ… ασανσέρ: «Πιο μεγάλη ζημιά γίνεται στις μικρομεσαίες τουριστικές μονάδες που είναι έρμαιο των tour operators, καθώς και τις μικρές επιχειρήσεις που ζουν από τη δευτερογενή τουριστική αλυσίδα του τουρισμού. Αυτές είναι αδύνατον να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ και μοιραία θα καταρρεύσουν. Ο τουρισμός είναι ένα διεθνές προϊόν και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Μπορεί αυτοί που διαθέτουν χρήμα να πάνε στον προορισμό της αρεσκείας της αλλά τα μικρομεσαία πορτοφόλια θα επιλέξουν πιο φτηνούς προορισμούς και με υψηλό ΦΠΑ εμείς βγαίνουμε εκτός ανταγωνισμού», αναφέρει.

«Μια τέτοια επιλογή οδηγεί με βεβαιότητα σε μείωση των τουριστικών αφίξεων με συνεπακόλουθη την περαιτέρω συρρίκνωση της ήδη μικρής τουριστικής περιόδου για την χώρα και την Θράκη ιδιαίτερα. Ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε μείωση της απασχόλησης στον ευρύτερο κλάδο του Τουρισμού και αύξηση της ανεργίας στην περιοχή μας.

Αυτές τις δύσκολες στιγμές ο Τουριστικός κλάδος, και οι ξενοδόχοι ιδιαίτερα, συναισθανόμενοι ότι αποτελούν τον πλέον δυναμικό κλάδο της οικονομίας είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν, στο μέτρο που τους αναλογεί, τον Πρωθυπουργό και την χώρα στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τους δανειστές μας. Πρέπει όλοι όμως να καταλάβουμε ότι οι αντοχές του Τουρισμού είναι συγκεκριμένες και αυτό που πάνω απ’ όλα προέχει είναι να διαφυλάξουμε το στοιχείο της ανταγωνιστικότητας μας σ’ ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον ώστε να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Έκρηξη Τούρκων τουριστών αλλά πρόβλημα με το Τελωνείο των Κήπων

Όμως τα προβλήματα του τουριστικού κλάδου στη Θράκη δεν περιορίζονται στο ΦΠΑ αλλά και σε θέματα πιο διαδικαστικά. Συγκεκριμένα – όπως σημειώνει – ο κ. Χατζηκωνσταντίνου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το Τελωνείο των Κήπων το οποίο λόγω υποστελέχωσης είναι μόνο μια ουρά εισόδου και εξόδου και όσο η επισκεψιμότητα των τούρκων αυξάνεται τόσο αυξάνεται και η ταλαιπωρία τους και αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας για τον τουρισμό της περιοχή μας και οι γείτονές μας οι Τούρκοι έχουν αναδειχθεί σε στυλοβάτες του Μάλιστα ο κ. Χατζηκωνσταντίνου ανέφερε πως υπάρχει μια πραγματική έκρηξη της επισκεψιμότητας από την Τουρκία προς όλη την περιφέρεια αλλά και όλη την Βόρεια Ελλάδα που διατρέχει η Εγνατία η οποία έχει αναδειχθεί σε …άξονα τουρισμού. Το πρόβλημα όμως των Κήπων ταλαιπωρεί και καθυστερεί ιδιαίτερα δε από τότε που έχει προστεθεί και ο βιομετρικός έλεγχος (αποτυπώματα). Για το ζήτημα είναι ενήμερος ο περιφερειάρχης και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων γίνονται ενέργειες για την αύξηση των διαδρομών ελέγχου ώστε να σχηματίζουν 3 – 4 παράλληλες ουρές.

Απαγορευτικό για τα τουριστικά λεωφορεία από την Νυμφαία πλήττουν τον τουρισμό της Θράκης

Προβλήματα όμως αντιμετωπίζει ο τουρισμός στην Θράκη και από τα βόρεια σύνορά μας καθώς από αβλεψία και ολιγωρία της πολιτείας απαγορεύονται να περνούν τουριστικά λεωφορεία από τον κάθετο άξονα της Νυμφαίας. Το απαγορευτικό προέκυψε επειδή δεν υπάρχει γεφυροπλάστιγγα για τα φορτηγά και εφαρμόστηκε εκ παραδρομής και για τα τουριστικά λεωφορεία. Αυτό που χρειάζεται να γίνει – σύμφωνα με τον κ. Χατζηκωσταντίνου είναι μια ρηματική διακοίνωση μεταξύ των δύο χωρών ώστε να αρθεί το απαγορευτικό αλλά …Κύριος οίδε πότε θα γίνει αυτό παρά το γεγονός ότι το θέμα το ανέδειξε ο περιφερειάρχης και ενημέρωσε τους αρμόδιους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διαδικτυακή Ημερίδα : «Νέα ρύθμιση οφειλών σε 240 δόσεις προς το δημόσιο και 420 δόσεις προς τράπεζες»

Τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου με ομιλητή τον Φώτη Κουρμούση   Το Επιμελητήριο Ξάνθης διορ…