Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Γ. Ψαριανός: «Παιχνίδι με κόκκινες γραμμές η διαπραγμάτευση»

Γ. Ψαριανός: «Παιχνίδι με κόκκινες γραμμές η διαπραγμάτευση»

0
psarianos-potami

Αποκλειστική συνέντευξη στο «Ε» παραχώρησε ο βουλευτής του Ποταμιού με αφορμή την επίσκεψή του στην Ξάνθη

Με τον γνωστό του τρόπο περιέγραψε τις εξελίξεις: «Ο Τσίπρας πρέπει επιτέλους να παίξει τον ρόλο του Πρωθυπουργού»

Στην Ξάνθη βρέθηκε χθες ο βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός. Μετά την παρουσία του στην Καβάλα για την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας Finn Masters 2015, ο κ. Ψαριανός μετέβη στις Σέρρες και εν συνεχεία στην πόλη μας, όπου συνάντησε τους υποψήφιους βουλευτές και τους φίλους του Ποταμιού, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Ψαριανός επισκέφθηκε τα γραφεία της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ», όπου είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από την κρίσιμη κατάσταση της χώρας, την στάση της κυβέρνησης, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους, αλλά και την εκτίμησή του για τα προβλήματα και τις προοπτικές της περιοχής μας.

«Η περιφέρεια ακόμη αναπνέει, είναι πιο αισιόδοξη»

Αιτία της επίσκεψης του κ. Ψαριανού στην περιοχή μας, είναι η άσχημη κατάσταση της χώρας, όπως είπε ο ίδιος. Συγκρίνοντας την επαρχία με τις μεγάλες πόλεις και ιδιαίτερα με την Αθήνα, σημείωσε: «Η Αθήνα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την περιφέρεια. Η περιφέρεια ευτυχώς αναπνέει ακόμη. Όλα τα ως τώρα μειονεκτήματά της, στην περίοδο της κρίσης εξελίχθηκαν σε σχετικά πλεονεκτήματα». Τονίζοντας όμως ότι και αυτές οι μικρές ‘’ανάσες’’ που υπάρχουν στην περιφέρεια, μπορούν να διαρκέσουν όσο η χώρα ζει και είναι σε σχεδόν κανονική κατάσταση.

«Δεν είναι διαπραγμάτευση το παιχνίδι με τις κόκκινες γραμμές»

Τονίζοντας ο κ. Ψαριανός ότι η χώρα δεν ήταν ποτέ σε κανονική κατάσταση, λόγω της εικονικής ευμάρειας των προηγούμενων χρόνων, με την χώρα να καταχρεώνεται μαζί με τους πολίτες, σημείωσε ότι αυτό οδήγησε την Ελλάδα σ’ αυτή την πραγματική πτώχευση. «Μπορεί να μην έχει πιστοποιηθεί επισήμως, και ελπίζω να μην γίνει, αλλά είχαμε μια εσωτερική πτώχευση. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να γίνει και επισήμως» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, αναφέροντας ότι: «Η στρατηγική αυτής της κυβέρνησης κλείνει το μάτι στην ρήξη και την σύγκρουση με τους εταίρους. Κλείνει το μάτι σε ένα είδος πτώχευσης πραγματικής, σε ένα άλλο ή παράλληλο νόμισμα. Ο Τσίπρας κάνει σκληρή διαπραγμάτευση μέσα στο κόμμα του, γιατί η διαπραγμάτευση στην Ευρώπη είναι ένα παιχνίδι με κόκκινες γραμμές».

«Η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει το πελατειακό κράτος»

Κάνοντας λόγο για τις υποσχέσεις προηγούμενων κυβερνήσεων, αναφέρθηκε στο θέμα του Κτηματολογίου. «Λέγαμε ότι θα χτυπήσουμε το μεγάλο κεφάλαιο, θα κάνουμε κτηματολόγιο, το οποίο η Ευρώπη έχει πληρώσει δύο φορές και εμείς το κάνουμε ‘’γαργάρα’’, γιατί φάγαμε τα λεφτά αλλού». Σημείωσε ότι όλες αυτές οι στρεβλώσεις δεν θεραπεύθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί όποια μεταρρύθμιση ψηφιζόταν στην Βουλή, «την ακυρώναμε με ύστερες τροπολογίες και καρατομούσαμε τα γνωστά θύματα. Και κυρίως τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, από τον οποίο είχαμε 700.000 ανέργους και τους έχουμε κάνει 1,5 εκατ.» τόνισε ο κ. Ψαριανός. «Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εγκαθίδρυσαν ένα πελατειακό κράτος και η ‘’πρώτη φορά Αριστερά’’ προσπαθεί με νύχια και με δόντια να το συντηρήσει. Είναι μεγάλη αντίφαση για την Αριστερά. Η Αριστερά πρέπει να έρθει σε ρήξη με το παλιό, όχι να το υπερασπιστεί» σημείωσε με έμφαση.

«Πρέπει να ανοίξει η αγορά, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις»

Ο βουλευτής του Ποταμιού αναφέρθηκε στο θέμα της πραγματικής ανάπτυξης, τονίζοντας ότι πρέπει να διορθωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις, όχι με εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά με αξιοποίησή της. «Όταν φωνάζουν ‘’κάτω τα χέρια από την ενέργεια, κάτω τα χέρια από το νερό’’ και έχουμε μείνει με κάτω τα χέρια, ούτε δουλειές ανοίγουμε, ούτε επενδύσεις γίνονται» σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο θέμα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν ο κ. Ψαριανός είπε: «Οι αποκρατικοποιήσεις που έπρεπε να γίνουν, δεν έχουν γίνει. Πρέπει να ανοίξει η αγορά. Τα δημόσια Πανεπιστήμια να συγκρίνονται με ιδιωτικά, αλλά κανείς δεν θέλει την σύγκριση. Βγαίνει για πρώτη φορά αριστερός υπουργός Παιδείας και λέει ότι η αριστεία είναι ναζιστικό κατάλοιπο, ρετσινιά. Ένας προοδευτικός καθηγητής που έφαγε την ζωή του για να είναι άριστος και ήταν. Γιατί να προβάλλουμε την Παιδεία της ήσσονος προσπάθειας»;

«Κατηγορούμαστε ως δημιουργήματα του Μπόμπολα»

Στην ερώτηση, πού βλέπει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην συνεργασία με τους ΑΝΕΛ στο θέμα της διατήρησης των προνομίων που πριν πολεμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ψαριανός απάντησε ότι με τα στελέχη αυτά δεν μπορούμε να μιλάμε για Αριστερά. Αναφορικά με τις κατηγορίες για τις σχέσεις του Ποταμιού με συμφέροντα, ανέφερε: «Η συντρόφισσα Νάντια Βαλαβάνη ήταν θιασώτης του ‘’Δεν πληρώνω’’. Να μην πληρώνουμε τα ληστρικά διόδια, την Αττική οδό, και το λέω εγώ ως μισθοφόρος πράκτορας του Μπόμπολα. Κατηγορούμαστε όλοι εμείς στο Ποτάμι ως δημιουργήματα του Μπόμπολα. Ο Τσίπρας έχει σχέσεις με τον Μπόμπολα. Πού έδωσε την πρώτη του συνέντευξη σαν Πρωθυπουργός; Στο Έθνος. Όταν λες αυτά και τους κατηγορείς ότι έχουν διορίσει όλους τους συγγενείς, σου απαντούν ότι πάντα έτσι γινόταν. Εσύ όμως λες ότι είσαι ‘’πρώτη φορά Αριστερά’’, όχι πρώτη φορά τα ίδια», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Ψαριανός.

«Διαζύγιο με το πελατειακό κράτος»

Ερωτώμενος ο κ. Ψαριανός, με ποιους όρους θα δεχόταν το Ποτάμι να συνεργαστεί με μια κυβέρνηση, απάντησε: «Με τον μόνο όρο να γίνει η Ελλάδα μια ευρωπαϊκή χώρα. Έχουμε μια ευκαιρία να γίνει αυτό το κρατικό μόρφωμα, αυτό το ‘’Κατσαπλιαδιστάν’’, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Δεν έχουμε άλλο δρόμο, δεν έχουμε άλλο χώρο, πάρεξ της Ευρώπης, και δεν έχουμε άλλο χρόνο». Αναφορικά με την Περιφέρειά μας και τις προοπτικές που υπάρχουν στην περιοχή, τόνισε ο κ. Ψαριανός ότι θα πρέπει «να πάρουμε διαζύγιο με το πελατειακό κράτος, από τα ρουσφέτια, από τις πλαστές επιδοτήσεις». Υπενθύμισε ακόμη ότι η Θράκη είχε τα υψηλότερα προνόμια για επενδύσεις από κάθε άλλη περιοχή στην Ελλάδα και τελικά δεν το εκμεταλλεύτηκε αυτό. Επικρίνοντας το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι ο κόσμος έδωσε αυτό το 36% στον κ. Τσίπρα και θα πρέπει ‘’να παίξει τον ρόλο του Πρωθυπουργού’’. Για τον προσανατολισμό του κόμματός του σημείωσε: «Πρέπει να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Εμείς ως Ποτάμι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη, χωρίς λιτότητες αλλά με μεταρρυθμίσεις. Δεν θα είναι εύκολο, θα είναι επώδυνο, αλλά πρέπει να γίνει».

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…