Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξαναζωντανεύει το παλιό εργοστάσιο του Ξυλοκάρβουνου στην Σταυρούπολη

Ξαναζωντανεύει το παλιό εργοστάσιο του Ξυλοκάρβουνου στην Σταυρούπολη

0
drymos

Ο δήμος Ξάνθης σχεδιάζει να δημιουργήσει αλσύλλιο και να το καταστήσει επισκέψιμο από σχολεία – Φυτεύτηκαν 250 δέντρα σε συνεργασία Δήμου – ΣΕΚΕ

Στα σχέδια του δήμου και η αναπαλαίωση του κτιρίου και η συντήρηση των μηχανημάτων του

Μεγάλα σχέδια έχει ο δήμος Ξάνθης για το παλιό εργοστάσιο «Δρυμός Α.Ε.» – το γνωστό Ξυλοκάρβουνο – στην Σταυρούπολη! Συγκεκριμένα από ένα κτίριο – φάντασμα προτίθεται να το καταστήσει επισκέψιμο προσδίδοντας του μουσειακή αξία και τον περιβάλλοντα χώρο, ως χώρο αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην ιδιαίτερη χλωρίδα της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό και ως ένα πρώτο στάδιο εξωραϊσμού του χώρου, εντάσσεται η δενδροφύτευση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Απριλίου σε συνεργασία του Τμήμα Πρασίνου του δήμου Ξάνθης και υπαλλήλων της ΣΕΚΕ Α.Ε.

Φυτεύθηκαν 250 δέντρα στο Ξυλοκάρβουνο

Ένωσαν τα χέρια οι υπάλληλοι του δήμου Ξάνθης με τους υπαλλήλους της ΣΕΚΕ που δραστηριοποιείται στην περιοχή για καλό σκοπό και συγκεκριμένα φυτεύοντας 250 συνολικά δενδρύλλια από είδη που ευδοκιμούν στην εποχή, όπως πεύκα, βελανιδιές κ.λ.π.. Σκοπός είναι – όπως ανέφερε στο «Ε» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μανώλης Τσέπελης: «να δημιουργηθεί σε λίγα χρόνια ένα αλσύλλιο το οποίο θα μπορούσε να καταστεί πόλος έλξης από σχολεία του δήμου (και όχι μόνο) στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης».

Ανάδειξη του Ξυλοκάρβουνου

Παράλληλα ο κ. Τσέπελης σημείωσε πως ο δήμος σκοπεύει να αξιοποιήσει και το κτίριο του παλαιού εργοστασίου του Ξυλοκάρβουνου αναπαλαιώνοντας το σε σημεία που χρήζουν παρέμβαση και επιχειρώντας συντήρηση στα μηχανήματα προκειμένου να αναδείξει την ιστορικότητά του, ώστε οι μαθητές που θα το επισκέπτονται να ξεναγούνται σ’ αυτό. Υπενθυμίζουμε ότι το ξυλοκάρβουνο είναι μια παλιά και θλιβερή ιστορία αφού τελικά ενώ ξεκίνησε την λειτουργία του από τον αείμνηστο δήμαρχο Σταυρούπολης Χαρίλαο Ανθόπουλο τελικά ήταν αποτυχημένη και μη βιώσιμη οποιαδήποτε προσπάθεια επιχειρήθηκε είτε ως δημοτική επιχείρηση στην αρχή είτε ως ιδιωτική μετέπειτα και έκτοτε έχει τεθεί εν αχρηστία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …