Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Βεβαιότητα για συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου από την Αθήνα, απαισιοδοξία στην Ευρώπη

Βεβαιότητα για συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου από την Αθήνα, απαισιοδοξία στην Ευρώπη

0
xreos-aep

Ελληνική χρεοκοπία εντός ευρώ, φέρεται να μελετά το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Σε εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων προβαίνουν κυβερνητικά στελέχη και Βρυξέλες, με την κυβέρνηση να δηλώνει επισήμως αισιοδοξία, ενώ οι πληροφορίες από την Βρυξέλες αποκλείουν άμεση συμφωνία. Ταυτόχρονα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ανοίγει και πάλι θέμα δημοψηφίσματος, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος αποδίδει τα προβλήματα στην απειρία της κυβέρνησης, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να θεωρεί πως με προτάσεις επί του φορολογικού θα κλείσει η διαπραγμάτευση στις 24 Απριλίου, όμως ούτε μία πληροφορία από τις Βρυξέλλες και τα κέντρα λήψεως αποφάσεων στην Ευρώπη δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την κατάληξη των συζητήσεων στο eurogroup της 24ης Απριλίου.

Με αυτά τα δεδομένα, και καθώς στο ευρωπαϊκό Τύπο πληθαίνουν τα δημοσιεύματα βάσει των οποίων είτε στις Βρυξέλλες «έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά», είτε κάποια στιγμή, σύντομα θα πρέπει να λήξει η εκκρεμότητα με την Ελλάδα, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα εξακολουθούν να μεταδίδουν βεβαιότητα περί της επίτευξης συμφωνίας στις 24 του μηνός και μάλιστα με υποχώρηση των δανειστών.

Αυτό υποστήριξε το πρωί της Τετάρτης ο Αλ. Φλαμπουράρης, αλλά φροντίζοντας και να προσθέσει ότι «για ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις για την πορεία της χώρας παρότι έχουμε την εντολή από τον λαό να μην υποχωρήσουμε, δεν θα ήταν κακό να ρωτήσουμε τον ελληνικό λαό», υπονοώντας ότι ένα ενδεχόμενο δημοψηφίσματος είναι ανοιχτό και αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο εκλογών. Είχε προηγηθεί μαραθώνια σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το οικονομικό επιτελείο το βράδυ της Τρίτης σε μία προσπάθεια να εξευρεθεί τρόπος διαχείρισης της κατάστασης, χωρίς η κυβέρνηση να υποκύψει στα σημεία που έχει θέσει ως «κόκκινες γραμμές»: το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Παρά ταύτα και κυρίως χωρίς να επιδεικνύει αγωνία για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης στις 24 Απριλίου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης την ίδια ημέρα σημείωνε ότι «δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 24».

Όσο η συζήτηση με τους δανειστές παραμένει σε εκκρεμότητα και η λύση αυτή τη στιγμή απροσδιόριστη, η κυβέρνηση επιδεικνύει στοιχεία αμηχανίας και αδυναμίας συντονισμού και αποφασιστικότητας στην αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης, η οποία μεταμορφώνεται σε βόμβα στα χέρια των συναρμόδιων υπουργείων.

Ελληνική χρεοκοπία εντός ευρώ, φέρεται να μελετά το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μελετά σενάριο κατά το οποίο θα επιτρεπόταν στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει δίχως να τεθεί εκτός της ζώνης του ευρώ, με τη βοήθεια, μάλιστα, της ΕΚΤ, υποστηρίζει η Zeit, επικαλούμενη πηγές από το Βερολίνο. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ως βασική προϋπόθεση αναφέρεται η τήρηση των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις.

Ερωτηθέν να σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ δεν διέψευσε κάτι τέτοιο ως είθισται, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί, περιοριζόμενο στο «ουδέν σχόλιον».

Σύμφωνα με τη Zeit, ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός ανησυχεί πως η Αθήνα δεν θα μπορέσει τις επόμενες εβδομάδες να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της. «Σε τέτοια περίπτωση, θα πρέπει η ΕΚΤ να αναλάβει να εφοδιάσει τη χώρα με ευρώ», τονίζεται στο δημοσίευμα. Tο φερόμενο πλάνο που καταρτά το Βερολίνο στοχεύει στο να δώσει στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να μην αποκλειστεί το ελληνικό σύστημα από πράξεις χρηματοδότησης. «Οι ελληνικές τράπεζες θα αναδιαρθώνονταν, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στις πράξεις της ΕΚΤ ακόμη και μετά από χρεοστάσιο», παρατηρεί η Zeit. Εντούτοις, η γερμανική εφημερίδα συνεχίζει ξεκαθαρίζοντας πως στο όλο σενάριο υπάρχει και προϋπόθεση. «Προϋπόθεση για αυτήν την υποχώρηση όμως θα είναι η Ελλάδα να φανεί επί κατ’ αρχήν συνεργάσιμη και πρόθυμη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις», σημειώνει. «Εάν όχι, η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναλάβει το ρίσκο εξόδου της χώρας από τη νομισματική ένωση», διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.

«Στεγνώνει» από ρευστό η αγορά – Στην κόψη του ξυραφιού οι επιχειρήσεις

Εν τω μεταξύ η αγορά «στεγνώνει» από ρευστό και οι ελπίδες των επιχειρήσεων -κυρίως των μικρομεσαίων- για χρηματοδότηση μειώνονται, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει δυσκολότερα κριτήρια χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αιτία: Η κατάσταση της οικονομίας.

Σύμφωνα με έγκυρους τραπεζικούς παράγοντες, το γεγονός ότι οι τραπεζικές εργασίες έχουν συρρικνωθεί στο έπακρο αποτελεί ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας με την αρωγή της κυβέρνησης, αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ανακάμψει η οικονομία.

Το τελευταίο τετράμηνο, οι τράπεζες δεν πραγματοποιούν ουσιαστικά τραπεζικές εργασίες, αφού οι εργασίες που εκτελούνται είναι ως επί το πλείστον διεκπεραιωτικές (πληρωμές φόρων, μισθοδοσίας, συντάξεων και αναλήψεις), με αποτέλεσμα τα πιστωτικά ιδρύματα να είναι δύσκολο να έχουν κερδοφορία και να καθίσταται σχεδόν απαγορευτική η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Στασιμότητα σημειώνεται και ως προς τις χορηγήσεις το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών, ενώ επιδεινούμενες προοπτικές διαβλέπει σχετική έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…