Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Την ελπίδα διαδέχτηκε η απογοήτευση στα εργασιακά!

Την ελπίδα διαδέχτηκε η απογοήτευση στα εργασιακά!

0
kafe 1

Στις …καλένδες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων;

Απελπιστική η κατάσταση στο νομό μας . Θέσεις εργασίας μόνο στα καφέ και στα σούπερ – μάρκετ

Κύμα απογοήτευσης διακατέχει τους εργαζόμενους στο νομό μας καθώς ο καιρός περνά και τίποτε δεν καλυτερεύει στις εργασιακές σχέσεις παρότι η σημερινή κυβερνήσεις έχει καλλιεργήσει πλήθος προσδοκίες. Η ανησυχία τους έγκειται στο ενδεχόμενο οι δεσμεύσεις της για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων που άλλαξαν άρδην και δυσμενώς τα εργασιακά δεδομένα να έχει πάει στις …καλένδες!

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατέθετε προς ψήφιση στην Βουλή η νέα κυβέρνηση θα ήταν η αποκατάσταση των εργασιακών θεμάτων και η αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Έκτοτε όμως πέρασαν 3 μήνες και το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε αλλά και ειπώθηκε από τον υπουργό Εργασίας κ, Πάνο Σκουρλέτη ότι η αύξηση του μισθού θα γίνει σε βάθος χρόνου ενώ ουδείς λόγος γίνεται για την κατάργηση των νόμων που απελευθερώνει τις απολύσεις και νομιμοποιεί τις ατομικές συμβάσεις.

Στις καλένδες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης;

«Το είχαμε πει και τότε. Κρατάμε μικρό καλάθι… δεν περιμέναμε ότι η νέα κυβέρνηση θα είχε μαγικό ραβδί που θα τα άλλαζε όλα μονομιάς. Ωστόσο πέρασαν τρεις μήνες και τίποτε απ’ όσα δεσμεύτηκε δεν έκανε. Είναι φυσικό να υπάρχει απογοήτευση. Στο νομό μας τίποτε δεν άλλαξε. Μόνο λόγια ακούσαμε και μεγάλες εξαγγελίες. Συνεχίζεται η καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι ελαστικές μορφές εργασίας, οι μισθοί πείνας, η μαύρη εργασία. Συνεχίζει να είναι υποστελεχωμένη η Επιθεώρηση Εργασίας. Εν’ όψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς όλα αυτά αποκτούν μια διάσταση διεκδίκησης,. Να διεκδικήσουμε να κάνουν όλα όσα δεσμεύτηκαν …», τονίζει με εμφατικό τρόπο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης χωρίς να κρύβει και ο ίδιος την απογοήτευσή του.

Θέσεις εργασίας μόνο στα καφέ στην πόλη…

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι διαπιστώσεις της Διευθύντριας του Γραφείου της Επιθεώρησης Εργασίας κας Νικάκη. Ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει στις εργασιακές σχέσεις, τίποτε δεν έχει αλλάξει στο θέμα της ανεργίας η οποία συνεχίζει την ανηφόρα αφού καμιά επένδυση δεν έχει γίνει και το μόνο που αυτή τη στιγμή παρέχει θέσεις εργασίας στους νέους είναι τα καφέ που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια! « Οι συχνότερες καταγγελίες που έχουμε είναι για παραβάσεις ωραρίου , καθυστερήσεις πληρωμών. Επίσης ελέγχουμε για μαύρη εργασία και επιβάλλουμε το τσουχτερό πρόστιμο των 10.500 ευρώ σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν . Είμαστε όμως υποχρεωμένοι εκ του νόμου να το κάνουμε… Η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι απογοητευτική . Δεν υπάρχουν δουλειές, δεν έχει γίνει ούτε μια επένδυση να δώσει θέσεις εργασίας. Μόνο καφέ ανοίγουν τον τελευταίο καιρό και απασχολούν κυρίως νέους καθώς και τα σούπερ μάρκετ που δίνουν κάποιες θέσεις εργασίας …», αναφέρει η κα Νικάκη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…