Σχόλια 30/04/15

0
Ο Βαρουφάκης και το Θεώρημα του Ευκλείδη!
Θωμάς Βουγιουκλής


Περί Κυπριακού
Το Κυπριακό ήταν η πρώτη αιτία συμμετοχής σε διαδήλωση, μαθητής τότε μαζί με άλους και επικεφαλής τότε τον Λάκη Αραμπατζόγλου. Από τότε πέρασαν χρόνια πολλά. Και πολλές ευκαιρίες να λυθεί η υπόθεση. Το ότι δεν λύθηκε είναι ευθύνη πρωτίστως της κυπριακής πλευράς και δευτερευόντως της ελληνικής.
Σήμερα, με την εκλογή του κ. Ακιντζί στην ηγεσία του τουρκοκυπριακού τμήματος, δίδεται μια μοναδική, πραγματικά, ευκαιρία να προχωρήσει η λύση του προβλήματος.
Όμως, με αίσθηση πνεύματος ισότητας έναντι της άλλης πλευράς. Όχι με αίσθηση ανωτερότητας της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Εξάλλου, σήμερα πλέον μιλούμε ΜΟΝΟ για Κυπρίους. Που τους χώρισε μια ανόητη εισβολή. Ήρθε επομένως η ώρα να δοθεί μια λύση στο Κυπριακό. Με αμοιβαιότητα και ειλικρίνεια κυρίως από την πλειοψηφία. Να ξεχάσει τις υπερβολές και τα λάθη που έκανε κατά το παρελθόν. Και να αγκαλιάσει τους ανθρώπους που γεννήθηκαν κι αυτοί στην Κύπρο, που ζουν μαζί πάρα πολλά χρόνια, που μιλούν την ίδια γλώσσα αλλά έχουν άλλη θρησκεία.
Η παρουσία Ακιντζί είναι η ευκαιρία. Για να τερματιστούν οι υπερβολές, λάθη, έχθρες του παρελθόντος. Και κυρίως να σταματήσει η πλειοψηφία να θεωρεί κατώτερους τους άλλους.
Γιατί αυτή η αντίληψη που σκόπιμα κάποιοι καλλιέργησαν έφερε δεινά στο νησί και αρκετές ωμότητες της πλειοψηφίας έναντι των άλλων.
Αυτά θα πρέπει να κατανοηθούν και ξεχαστούν για να βρεθεί λύση. Εάν την θέλει πράγματι η πλειοψηφία…
«Ε»


Αλλαγή σκηνικού
Το σήμα δόθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης. Ολοταχώς πάμε για πραγματικές διαπραγματεύσεις. Χωρίς Βαρουφάκη. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Με έντιμο συμβιβασμό όπως περιμένουν όλοι. Για να τελειώσει το μαρτύριο, για να αλλάξει το κλίμα, για να έρθουν τα ευρώ, να κινηθεί η οικονομία.
Την υπόθεση πήρε στα χέρια του ο ίδιος ο πρωθυπουργός διότι κατάλαβε ότι τα πολλά λόγια του Βαρουφάκη και κάποιων άλλων οδηγούσαν στην καταστροφή και μόνον.
Κι έτσι, εδώ στο παρά πέντε, πήρε ο Τσίπρας την υπόθεση στα χέρια του για να τελειώσει η ιστορία αυτή που κράτησε, δυστυχώς, 3 μήνες.
-Αρκετά παίξαν κάποιοι. Ήρθε η ώρα της σοβαρής και υπεύθυνης δουλειάς.
«Ε»


Ελλείψεις προσωπικού
Μονίμως αυτό ακούμε. Δεν κουράστηκαν επιτέλους από αυτή τη μονότονη επανάληψη; Όλοι οι δημόσιοι φορείς όταν ερωτηθούν, εάν ερωτηθούν, γιατί δεν κάνουν σωστά τη δουλειά για την οποία πληρώνονται, μονίμως το ίδιο λένε. Ανοίγουν το κασετόφωνο και βγαίνει η ίδια ατάκα: «Δεν έχουμε προσωπικό»
Μας δουλεύουν βέβαια όλους του ιδιωτικού τομέα και δίνουν πάσα στην κυβέρνηση να υποσχεθεί νέες προσλήψεις. Στο Δημόσιο βέβαια. Γιατί ο ιδιωτικός τομέας ελάχιστα τους ενδιαφέρει όλους αυτούς. Που κλείνουν κάθε μέρα μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μένουν άνεργοι, που προστίθενται στο 1.350.000 ήδη ανέργους. Που επενδύσεις δεν γίνονται, οι ιδιωτικοποιήσεις σταμάτησαν, το ρευστό εξαφανίστηκε από την αγορά και οι συνδικαλιστές του δημοσίου ζητούν προσλήψεις γιατί δεν έχουν προσωπικό.
-Βρεγμένη σανίδα που χρειάζεται σε κάποιους. Ίσως βάλουν μυαλό κι αλλάξουν τροπάριο.
«Ε»


Όχι πια άλλο μελάνι για τον Γιά(ν)η
Η δουλειά του Βαρουφάκη τέλειωσε. Ξάφνιασε, γοήτευσε, θύμωσε, ανακάτεψε. Βασικά, γνωστοποίησε με προκλητικό τρόπο την συγχυσμένη θολούρα του ΣΥΡΙΖΑ. Έκρυψε την απουσία σχεδίου, με τσιτάτα, φωτογραφίες και ρίγες.
Σε 100 ημέρες ξεπέρασε τις 200 δηλώσεις και εμφανίσεις. Ο Βαρουφάκης ήταν η διαφημιστική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ εντός και εκτός Ελλάδας. Γλίστρησε εξαιρετικά τα νοήματα. Προκάλεσε τη ζητούμενη απορρύθμιση. Ο σκέτος αναχρονισμός εμφανίστηκε ως αντισυμβατικότητα. Ο ανορθολογισμός ως πρωτοτυπία. Η ασάφεια και η έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα ως βαθιά στρατηγική επιλογή και επιστημονική ενδελέχεια. Πέτυχε απόλυτα με όρους διαφήμισης. Μας έμαθαν όλοι. Με αρνητική δημοσιότητα, όπως πολύ προσβλητικά φάνηκε στη Ρίγα, όπου τελικά αφαιρέθηκε(!) ο λόγος από τον υπουργό μας και η χώρα εξαναγκάστηκε σε απουσία, σαν πρόγευση Grexit, στο επίσημο δείπνο.
Το κόστος αυτής της διαφημιστικής εκστρατείας είναι πολύ ακριβό για τη χώρα. Απομόνωση και ευτελισμός. Ταυτόχρονα, για όποιον κάτι γνωρίζει από διαφήμιση κι επικοινωνία, ένα είναι σαφές. Χωρίς περιεχόμενο, χωρίς καλό προϊόν, η επικοινωνία δεν κάνει θαύματα. Ούτε το άσπρο γίνεται μαύρο, ούτε το κρέας ψάρι. Ο Βαρουφάκης είχε να υπερασπισθεί ιδεοληψίες, ανακολουθίες, άγνοια, τερατολογίες, στα μάτια και στα αυτιά όλων πλην ΣΥΡΙΖΑ. Ντύθηκε Για(ν)ης και το έπραξε. Μακάρι να τέλειωσε.
Να συνεχίσει αμέριμνος την ενδιαφέρουσα ζωή του κι ο πρωθυπουργός να βάλει μπροστά δουλειά, αριθμούς, σχέδιο και σοβαρότητα. Να δώσει δηλαδή περιεχόμενο, προϊόν στην επικοινωνία. Μετά την απορρύθμιση κάποιος πρέπει να φέρει την επαναρρύθμιση. Ο Για(ν)ης έσπειρε σύγχυση και προκάλεσε σύγχυση. Ελλείψει σχεδίου και θέσεων, έγινε αυτός το σχέδιο και οι δηλώσεις του θεωρήθηκαν θέσεις. Αυτή η παρεξήγηση είναι πια μαρτύριο της νοημοσύνης και επικίνδυνη παρέκκλιση για τη διαπραγμάτευση.
Γ.Α.


Τέλος για την Ελληνική Τράπεζα
Μετά την ενοποίηση της πρώην ΑΤΕbank, η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε και την πλήρη απορρόφηση της πρώην Ελληνικής Τράπεζας, με ενοποίηση των συστημάτων της. Από εδώ και στο εξής, όλοι οι πελάτες της πρώην Ελληνικής Τράπεζας, της πρώην ΑΤΕbank και της Τράπεζας Πειραιώς εξυπηρετούνται από κοινά συστήματα πληροφορικής και με τις ίδιες διαδικασίες, για όλες τις τραπεζικές εργασίες. Στην Ξάνθη είχαμε το υποκατάστημα της Ελληνικής Τράπεζας στην κεντρική πλατεία, επί της οδού Βασ. Κωνσταντίνου, το οποίο αλλάζει και όψη σταδιακά, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία.
Χ.Δ.


Στο ψυγείο και ο εκλογικός νόμος
Τι γίνεται με τον εκλογικό νόμο; Απλώς υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις της είχε εξαγγείλει τροποποίηση του εκλογικού νόμου, πλην όμως το θέμα φαίνεται ότι ξεχάστηκε. Ή μάλλον ξεχάστηκε σκοπίμως γιατί, σύμφωνα με σενάρια, δόθηκε εντολή από το Μαξίμου προς το υπουργείο Εσωτερικών αλλά και προς τις διάφορες συνιστώσες: «Μην ασχολείστε με τον εκλογικό νόμο, ούτε καν να αναφέρεστε στο θέμα, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές». Έτσι μπήκε σε βαθιά κατάψυξη -μαζί με άλλες προγραμματικές εξαγγελίες- και ο εκλογικός νόμος τουλάχιστον ως τον Ιούνιο, αφού με τις τρέχουσες εξελίξεις οι του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν ανοιχτό ακόμη το ενδεχόμενο εκλογών. Το μπόνους των 50 εδρών… ουδείς (κυβερνών) εμίσησε, όπως φαίνεται.
Χ.Δ.


Αυτά που κατηγορείς τα… ‘’λούζεσαι’’
Ο νυν υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, φαίνεται να εμπνέεται από την Άννα Διαμαντοπούλου, παρότι δεν ήθελε να την δει ούτε… ζωγραφιστή προ τετραετίας. Τότε ‘’πολεμούσε’’ τον νόμο της, ενώ σήμερα φαίνεται να ακολουθεί τις τακτικές της. Πραξικοπηματικά ζητά από τους νυν πρυτάνεις των πανεπιστημίων να παραδώσουν τα κλειδιά των ΑΕΙ μέσα σε ένα χρόνο. Το ίδιο είχε ζητήσει και η Αννα Διαμαντοπούλου το 2011. Μάλιστα, ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, τότε πρύτανης του Παν. Αθηνών και κατόπιν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην τιμητική τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας στις πρόσφατες εκλογές, σήμερα δηλώνει ότι είναι λάθος η ρύθμιση Μπαλτά. «Από την στιγμή που οι νυν πρυτάνεις εκλέχτηκαν, πρέπει να εξαντλήσουν τη θητεία τους, και οι επόμενοι να εκλεγούν με τον νέο νόμο» δήλωσε. Από την άλλη, βασική διαφορά είναι ότι για τον νόμο Διαμαντοπούλου είχε προηγηθεί διάλογος και ψηφίστηκε από 255 βουλευτές. Αντίθετα, ο κ. Μπαλτάς δήλωσε ότι δεν θα γίνει διάλογος, ενώ είναι δύσκολο το νομοθέτημά του να «κερδίσει» κάποιον άλλο βουλευτή πλην των 162 της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εύκολες οι κατηγορίες, δύσκολη όμως αποδεικνύεται οι διακυβέρνηση για την νέα κυβέρνηση.
Χ.Δ.


Βρέθηκαν οι κλέφτες που χτύπησαν τη γιαγιά στην Γενισέα
Λίγο κράτησε η χαρά τους…. και φυσικά δεν πρόλαβαν να χαρούν την λεία τους! Ο λόγος για τους δράστες της ληστείας με θύμα την 76χρονη στην Γενισέα. Η ταυτότητα των δραστών έγινε γνωστή στις αστυνομικές αρχές από την πρώτη στιγμή αφού γείτονες περιέγραψαν το αυτοκίνητό τους που το πάρκαραν σαν κύριοι στην γειτονιά! Έτσι οι αρχές αντέδρασαν άμεσα και τους «τσίμπησαν». Να σημειώσουμε ότι οι δράστες επέδειξαν ιδιαίτερη σκληρότητα στη γιαγιά η οποία ακόμη νοσηλεύεται με τραύματα από τα χτυπήματα που δέχτηκε με σιδερολοστό στο κεφάλι και στο αυτί που της έκοψαν για να πάρουν το σκουλαρίκι!
Σ’ ότι αφορά την αστυνομία, εύγε για την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση. Φαίνεται πως ο νέος αστυνομικός διευθυντής κ. Καλαϊτζής είναι άξιος αντικαταστάτης του επιτυχημένου Γιώργου Γκοδοσίδη.
Μ.Ξ.


Όλοι υπέβαλαν ενστάσεις μεταξύ τους για την δημοπρασία του κάμπινγκ Μυρωδάτου
Η δημοπρασία για το κάμπινγκ Μυρωδάτου έγινε στις 24 Απριλίου στην οποία πλειοδότησε η βουλγαρική εταιρεία ‘ΕΚΤΟΡΑΣ με την προσφορά των 37.000 ευρώ ετησίως όμως ακόμη δεν είναι γνωστό ποιος τελικά θα είναι ο επενδυτής στο κάμπινγκ Μυρωδάτου επειδή όλοι οι υπόλοιποι «μνηστήρες» κατέθεσαν ενστάσεις. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για τα φυσικά πρόσωπα Δαριώτης και Ιατράκης και Μιχαήλωφ. Ένσταση όμως εναντίον τους υπέβαλε και η νικήτρια εταιρεία. Τώρα το λόγο έχει η επιτροπή που συστάθηκε από το δήμο η οποία και θα εξετάσει τα δικαιολογητικά όλων αν πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το δήμο. Στη συνέχεια θα αποφασίσει η Οικονομική επιτροπή και αν η απόφασή της δεν ικανοποιήσει κάποιους τότε το θέμα θα λυθεί δικαστικά. Έχει δρόμο δηλαδή η δουλειά αλλά έτσι απαιτεί η νομιμότητα.
Πάντως φάνηκε ότι το κάμπινγκ είναι περιζήτητο όπως και ότι υπάρχουν ακόμη επενδυτές στον τόπο μας!
Μ.Ξ.


Πάλι τέθηκε το θέμα επαναλειτουργίας της σχολής αστυφυλάκων
Στο πλαίσιο περιοδείας του στη Θράκη επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι το Κέντρο Μεταναστών Ξάνθης ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο οποίος κατέφτασε στις 3 μμ και συμμετείχε σε σύσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη, τον διοικητή του Κέντρου κ. Χατζησταμάτη, εμπλεκόμενους φορείς και προσωπικό, σχετικά με το καθεστώς των Κέντρων Κράτησης και τη στελέχωση.
Στη συζήτηση τέθηκε για μια ακόμη φορά το θέμα της επαναλειτουργίας της σχολής αστυφυλάκων που φαίνεται να «χτυπά τοίχο» για άλλη μια φορά. Αξίζει ωστόσο για ακόμη μία φορά να υπογραμμίσουμε ότι με τις προσπάθειες του διοικητή, του προσωπικού και των εθελοντών είναι αξιέπαινος ο τρόπος λειτουργίας του Κέντρου και αυτό αποδεικνύεται από την έλλειψη σοβαρών αντιδράσεων ή αποδράσεων από το Κέντρο της Ξάνθης. Με τη σημαντική δε συνδρομή του Νοσοκομείου, υπάρχει ετοιμότητα για να αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις ασθενειών μεταναστών, που πάντως δεν έχουν παρατηρηθεί σε ανησυχητική έκταση.
Ε.Δ.


Ε, όχι και να πιάσουμε «στασίδι»!
Ωστόσο, μόνο ως απαξίωση από πλευράς του κ. Γιαννόπουλου μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι «έστησε» τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ πάνω από μία ώρα, αφού αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις πριν την σύσκεψη στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στην είσοδο της σχολής αστυφυλάκων. Λυπούμαστε, που αρνηθήκαμε να πιάσουμε «στασίδι» αναμονής, περιμένοντας χωρίς καμία ενημέρωση ή έστω πρόθεση συνδρομής στο δημοσιογραφικό μας έργο. Λυπούμαστε περισσότερο για τη στάση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, που θα έπρεπε αν μη τι άλλο να δώσει μια σαφή ενημέρωση για το χρόνο της επικοινωνίας του με τα τοπικά ΜΜΕ.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…