Σχόλια 24/04/15

0
Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αντιπολίτευση τις χαρακτήριζε «χουντικές» τώρα έγιναν «πράξεις πατριωτισμού». Άλλη μία ευφάνταστη μετονομασία…


Απορία
Φίλος, φιλαναγνώστης και φιλοπράγμων, απηύθυνε χθες ερώτηση με δηλητηριώδες υπονοούμενο. Αιτία δε και αφορμή η μεγάλη Κυρία της χώρας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Πρόεδρος ως γνωστόν της βουλής (όχι βολής) των Ελλήνων.
Ρωτάει ο συνέλληνας, τι ακριβώς πρόσφεραν οι δεκατρείς (13) συνοδοί που πήρε μαζί της η εν λόγω κυρία στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής;
-Απάντηση ουδείς βέβαια αναμένει…
«Ε»


Αυτοδιοικητικό
Για αιφνιδιασμό και τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης κάνουν λόγο οι Δήμαρχοι αλλά και οι Περιφερειάρχες σχετικά με τα αποθεματικά της Αυτοδιοίκησης που θέλει να δεσμεύσει η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Μάλιστα υπάρχουν και φωνές υπέρ της στήριξης, αλλά μετά από συζήτηση, συνεννόηση και τότε να γίνει ό,τι πρέπει και σύμφωνα με διαδικασίες δημοκρατικές.
Έτσι, οι περισσότεροι Αυτοδιοικητικοί δήλωναν ότι τους ενόχλησε ο αιφνιδιασμός και ότι τους έφεραν προ τετελεσμένων.
Με δυο λόγια, άναψαν φωτιά μεγάλη και πώς να τη σβήσουν τώρα…
«Ε»


Προσοχή στη νύφη
Δεν παραιτούνται, απ’ ότι μαθαίνουμε, οι διοικητές των Νοσοκομείων της χώρας, αγνοώντας την σχετική επιστολή Κουρουμπλή.
Από την άλλη βέβαια τα Νοσοκομεία δεν μπορούν να μείνουν ούτε μέρα χωρίς διοίκηση. Έτσι, από τη μια πλευρά υπάρχει το αίτημα του υπουργού για παραίτηση και από την άλλη η στάση των διοικητών. Βέβαια έως τις 30 Απριλίου που λήγει ο χρόνος υποβολής της παραίτησης έχουμε ακόμη, αλλά ελπίζουμε τη νύφη να μην την πληρώσει ως συνήθως ο λαός…
«Ε»


Αναμνήσεις μιας ζωής
Ένα ακόμη βιβλίο προσωπικών αναμνήσεων κυκλοφόρησε στην πόλη μας. Τίτλος «Αναμνήσεις μιας ζωής». Συγγραφέας του βιβλίου με τα προσωπικά βιώματα ο συμπολίτης μας Γιάννης Κουτσούμπας. Ο ίδιος σημειώνει: «Η ζωή μου όλη ήταν σαν ένα δέντρο που άντεξε όλες τις κακουχίες».


Πέντε χρόνια μετά

Ήταν λίγο πριν το μεσημέρι. Τα κανάλια διέκοψαν το πρόγραμμα και στα ραδιόφωνα έπαψε η μουσική. Όλοι συνδέθηκαν με τη δημόσια τηλεόραση -τη θυμάστε ακόμα τη ΝΕΤ, σωστά; Ο Γιώργος Παπανδρέου στο Καστελόριζο. Έχω την αίσθηση ότι εκείνες τις στιγμές κανένας δεν μπορούσε να περιγράψει αυτό που ήταν μπροστά μας. Όμως εκείνη τη μέρα δεν ήξερες τι θα ερχόταν μετά. Θυμάμαι το «καλό κουράγιο» του Όλι Ρεν.
Πέρασαν πέντε χρόνια. Και πέρασαν από πάνω μας. Μία αιωνιότητα. Ένας άλλος κόσμος. Κάποιο μακρινό σύμπαν. Η χώρα άλλαξε δραματικά. Και μαζί της αλλάξαμε και εμείς. Η κρίση χορήγησε άλλοθι στις παθογένειες και στα ταπεινότερα των ενστίκτων μας. Τα νομιμοποίησε, τους έδωσε μέχρι και θεσμική έκφραση. Πήρε τα ξένα ρούχα από πάνω μας και σταθήκαμε γυμνοί, για πρώτη φορά, μπροστά σε έναν καθρέφτη που δεν παραμορφώνει. Τρομακτική εικόνα. Έμειναν άδεια τα στόματα και άρχισαν να δαγκώνουν. Στείρα από λόγια, να γεννούν μόνο κραυγές. Συχνά σκέφτομαι ότι, ιστορικά, αυτή η κρίση θα ήταν μία ευκαιρία για να κατακτήσουμε την πιο επώδυνη γνώση, την αυτογνωσία. Θα μετρούσαμε λάθη και πληγές, θα κλείναμε λογαριασμούς με το παρελθόν και θα βαδίζαμε προς το φως. Δεν έγινε έτσι. Στις παρέες συζητάμε και απορούμε: γιατί οι άλλοι, που βρέθηκαν στην ίδια μοίρα με μας, κατάφεραν κάτι; Εμείς πέσαμε στα γόνατα, εκείνοι περπάτησαν μπροστά. Τράβηξαν προς το μέλλον. Εμείς θέλουμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Φταίμε εμείς; Είναι ευθύνη του λαού η τραγωδία του; Πέντε χρόνια μετά, μέσα μου αρχίζω σιγά-σιγά να μετακινώ την ευθύνη από το πλήθος στους λίγους. Στους καχεκτικούς, ανεπαρκείς, επίορκους ηγέτες της δημόσιας ζωής. Αλλά μετά, κοιτάζω γύρω μου, διαβάζω, ακούω και αλλάζω γνώμη. Όλοι φταίμε. Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι. Γιατί η αλήθεια μας ήταν ψεύτικη και οι μύθοι μας σάπιοι…
Κ.Γ.


Προέχει η κοινωνία
Παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές εκτιμήσεις και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, είναι σίγουρο ότι το ταμείον της χώρας είναι…μείον.
Το ίδιο φυσικά και η τσέπη της κοινωνίας που έχει πληγεί από τα μέτρα του μνημονίου. Αν υπήρχαν χρήματα, η Ελλάδα δεν θα έτρεχε στους δανειστές, ούτε οι δανειστές θα εκβίαζαν με έξοδο από την Ευρωζώνη για να δώσουν…δανεικά με τους όρους που οι ίδιοι θέτουν.
Η κατάσταση είναι δύσκολη, γι’ αυτό απαιτείται εθνική συνεννόηση, αλλά και συγκροτημένη πολιτική από την κυβέρνηση με χάραξη ενιαίας γραμμής υπέρ της κοινωνίας.
Για να διασωθεί η χώρα χωρίς να πληγεί άλλο η κοινωνία που έχει στερέψει από ρευστό. Για να στηριχτεί η κοινωνία που δεν έχει άλλο να πληρώνει φόρους και χαράτσια.
Προς αυτή την κατεύθυνση δεν βοηθά, αλλά μάλλον δείχνει τουλάχιστον αδυναμία, η τακτική ορισμένων στον ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθώντας τη στάση προηγούμενων κυβερνήσεων, από τη μια γίνονται «θαμώνες» των τηλεοπτικών παραθύρων κι από την άλλη αντιδρούν σε οποιαδήποτε κριτική βλέποντας υπονομευτές στα Μ.Μ.Ε. Δεν εννοούν να αντιληφθούν ότι όντας στην εξουσία θα υποστούν κριτική…
Από την άλλη μεριά και η αντιπολίτευση πρέπει να αναλογιστεί τυχόν δικές της ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο. Όπως και να’χει, προς την κατεύθυνση στήριξης της κοινωνίας δεν χωράνε εκπτώσεις. Και αυτός πρέπει να είναι μόνιμος στόχος των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Γ.Λ.


Αυτός είναι υπουργός!
Μέσα σε δύο μόλις ώρες μάζεψε τα 400 εκ. που μας έλειπαν για να βγάλουμε το μήνα, ο αν. υπουργός οικονομικών κ. Μάρδας! Κι ενώ με το που ανοίξαμε το μάτι μας το πρωί ακούσαμε σε πρωινή εκπομπή τον υπουργό να λέει ότι μας λείπουν 400 εκ για να καλύψουμε τις ανάγκες του Απριλίου και πάθαμε ένα μικρό σοκ, η κατάσταση ωστόσο άλλαξε άρδην. Μέχρι να πάει στο γραφείο ο σούπερ υπουργός τα μάζεψε τα λεφτά. Μετά από δύο ώρες βγήκε σε άλλο κανάλι και μας καθησύχασε ότι βρέθηκαν λέει εκπρόσωποι ταμείων (;)που με αυτοθυσία προσέφεραν το υστέρημά τους για να σωθεί η χώρα, έγινε και μία σύσκεψη στο υπουργείο και λύθηκε το θέμα, και πήγε κι εμάς η ψυχή μας στη θέση της! Και έτσι δεν έχουμε πια ανάγκη τους μικρόψυχους δημάρχους που αρνούνται να παραδώσουν το κομπόδεμά τους στο κράτος.
Μακάρι ο υπουργός και οι συνεργάτες του να συσκέπτονται όλη μέρα και να μαζεύουν με τον ίδιο ρυθμό λεφτά, αλλά να δούμε τον επόμενο μήνα τι θα γίνει. Θα βρεθούν εξίσου πρόθυμοι εκπρόσωποι ταμείων ή θα ψάχνουν τις δικές μας τσέπες;


«Μήνας του μέλιτος, τέλος»
«Η περίοδος του μέλιτος τελείωσε» διαμήνυσε σε συνέντευξή της προς τον Αλέξη Τσίπρα η πρόεδρος του ΔΝΤ Κριστίν Λανγκάρντ, συμπυκνώνοντας με τρεις λέξεις το συνεχώς επιδεινωμένο διεθνές κλίμα προς το ίδιο και προς την κυβέρνησή του. Τα τελευταία 24ωρα τα μηνύματα είναι απανωτά και προέρχονται, όχι από τους γνωστούς εχθρικούς κύκλους (βλ. Σόιμπλε κλπ) αλλά από καλόπιστους συνομιλητές ήθελαν να δοθεί η ευκαιρία στη νέα κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί ευνοϊκότερους όρους. Έτσι, εκτός από τη Λαγκάρντ, και οι ΗΠΑ φαίνεται πως άλλαξαν αναφανδόν στάση, και μετά την ένθερμη αρχική υποστήριξη προβαίνουν σε προειδοποιήσεις για την…επικινδυνότητα των χειρισμών από ελληνικής πλευράς και την ανάγκη άμεσης συμφωνίας. Ακόμη και ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, εκ των θερμότερων υποστηρικτών της Ελλάδας (Κρούγκμαν, Στρίγκλιτς, Ρουμπινί κλπ), σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, του έδειξε την κατεύθυνση του “έντιμου συμβιβασμού” ως μονόδρομο.
Γάλλοι και Ιταλοί που αρχικά στήριξαν την προσπάθειά μας για χαλάρωση της λιτότητας (για τους δικούς τους βέβαια λόγους), έχουν χάσει πλέον την υπομονή τους με την «εις το διηνεκές» διαπραγμάτευση του κ. Βαρουφάκη και πιέζουν για να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα για τη χώρα και την ευρωζώνη. Ομοίως δηλώνει ότι έχει χάσει την υπομονή του και ο κ.Γιούνκερ.
Η κυβέρνηση συνεχίζει όμως να κωφεύει, να αγνοεί τις προειδοποιήσεις και να αφήνει τη χώρα στο έλεος μιας καταστροφικής απραξίας…


Η μεγάλη γιορτή «Πόλις Ονείρων»
Μια γιορτή της μουσικής θα έχουμε στις αρχές του Μάη στην πόλη μας. Μια γιορτή που ξεκίνησε πέρσι ως διάδοχη κατάσταση του Χατζιδάκειου Φεστιβάλ το οποίο κατά κοινή ομολογία δεν είχε μεγάλη αποδοχή. Αντίθετα η ιδέα του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης να προσκληθούν μουσικά σχολεία από όλη της χώρα αλλά και από το εξωτερικό και να τιμήσουν τα παιδιά με τον δικό τους τρόπο τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μάνο Χατζιδάκι που γεννήθηκε στην πόλη μας είχε μεγάλη επιτυχία πέρσι και συγκέντρωσε πολύ θετικές κριτικές και φανατικούς υποστηρικτές. Η νέα δημοτική αρχή αγκάλιασε το εγχείρημα, το στηρίζει και θέλει μάλιστα να το καταστήσει ως θεσμό με διεθνή εμβέλεια. Αυτό χρειάζεται σχεδιασμό, όραμα, δουλειά και πολιτική βούληση και φαίνεται πως η νέα δημοτική αρχή τα έχει και τα κατέχει… σε μια εποχή μάλιστα που οι πολιτιστικές δράσεις θεωρούνται πολυτέλεια!
Και είναι ευχής έργον αυτό.
Μ.Ξ.


ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΤΩΡΑ!
Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2015.
Η ιστορία του λύκου με τον βοσκό είναι γνωστή σε όλους και δεν χρειάζεται να την αναφέρω.
Το ίδιο σενάριο επαναλαμβάνεται εδώ και 40 χρόνια μετά την μεταπολίτευση στις προεκλογικές περιόδους, ότι όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις ήταν ΚΡΙΣΙΜΕΣ για τον τόπο μας.
Μήπως σήμερα φτάνοντας η χώρα μας σε οριακό σημείο δεν έχουμε αντιληφθεί ότι ξεπεράστηκε ο όρος “κρισιμότητα” και ευρισκόμεθα στην περιοχή της κατάρρευσης.
Τον τελευταίο χρόνο, το κόμμα της αντιπολίτευσης εκμεταλλευόμενο τις δύσκολές καταστάσεις που βιώνουν οι συμπολίτες μας επενδύει στο θυμό και στην άγνοια. Με λεονταρισμούς προς τους εταίρους άνευ ουσίας, ψεύδη, υποσχεσιολογία των πάντων και στους πάντες, έχει έναν στόχο. Την κατάληψη της εξουσίας. Άλλωστε ακολουθεί πιστά το δόγμα επιστημόνων της προπαγάνδας, ότι ΟΤΑΝ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟΤΕ ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.
Έλληνες πολίτες, λάθη έγιναν, παραλήψεις υπήρξαν, κόσμος δυσκολεύτηκε. Όμως η Ελλάδα μέσα από πορεία 30 ετών μέσα στην Ευρώπη, με την Ευρώπη, έφτασε να είναι στο επίπεδο που βιώναμε προ κρίσης. Για να επανέλθει η χώρα μας σ’ αυτό το επίπεδο, ένας δρόμος υπάρχει: να συσπειρωθούμε όλοι και να δώσουμε δύναμη στα κατεξοχήν κόμματα του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού, ώστε να αποφύγουμε κάθε πιθανότητα περιπέτειας και ατυχήματος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΓΝΑΦΕΡΗΣ


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…