Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στον ‘’αέρα’’ οι μετεγγραφές των φοιτητών Αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ

Στον ‘’αέρα’’ οι μετεγγραφές των φοιτητών Αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ

0
DPTH-empros

Το ΣτΕ ακυρώνει τις μετεγγραφές, ο υπουργός Παιδείας προτρέπει σε μη εφαρμογή της απόφασης

Παν. Κόκκορης: «Οι εργασίες στις κτηριακές εγκαταστάσεις της Αρχιτεκτονικής δεν σταμάτησαν ποτέ»

Τα αποτελέσματα μιας πρωτοφανούς προχειρότητας στις πολιτικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας αντιμετωπίζουν οι φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών, που επιχείρησαν πέρυσι την μετεγγραφή τους στις αντίστοιχες Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Το θέμα προέκυψε από την προσφυγή των Αρχιτεκτονικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, λόγω του προβλήματος που έχουν προκαλέσει οι εκτός λογικής χειρισμοί των προηγούμενων ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας στο θέμα των μετεγγραφών. Συγκεκριμένα, με τον περσινό νόμο Λοβέρδου που έδωσε το ‘’πράσινο φως’’ για μαζικές αιτήσεις μετεγγραφών, δημιουργήθηκε υπεραριθμία στις σχολές των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

Απόφαση του ΣτΕ μεσούσης της ακαδημαϊκής χρονιάς

Κατόπιν της προσφυγής, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο του περασμένου έτους, που προβλέπει την διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών. Στο σκεπτικό τους οι δικαστές αναφέρουν: «χάριν προστασίας της εύρυθμης λειτουργίας και σεβασμού της πλήρους αυτοδιοικήσεως των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, το άρθρο 16 του Συντάγματος επιβάλλει στον νομοθέτη κατά τη θέσπιση των διατάξεων περί μετεγγραφών, να προβλέπει ανώτατο όριο για τις καθ’ έκαστο έτος επιτρεπόμενες μετεγγραφές, να καθιστά τα όργανα των Σχολών και των Τμημάτων υποδοχής αποφασιστικώς αρμόδια για να εκτιμούν αν και σε ποιο βαθμό επιτρέπουν οι λειτουργικές δυνατότητές τους τη διενέργεια μετεγγραφών». Επιβλήθηκαν έτσι στα ΑΕΙ απεριόριστες μετεγγραφές, που έφτασαν σε πρωτοφανείς αριθμούς. Η ένσταση και η προσφυγή, όμως, άφησαν όλους αυτούς τους φοιτητές μετέωρους μέχρι και σήμερα, και ενώ το ακαδημαϊκό έτος βαίνει προς το τέλος του.

Κόκκορης: «Βάσει νόμου δεν μπορούν να επανεγγραφούν στην ίδια σχολή»

Το «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ, καθηγητή κ. Παναγιώτη Κόκκορη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία επίσημη ενημέρωση για την τύχη των φοιτητών αυτών. «Αναμέναμε για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 120 περίπου φοιτητές, ενώ ξεκινήσαμε με 100 περίπου. Από τους υπόλοιπους 20, κάποιοι δεν εμφανίστηκαν ποτέ, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, αλλά υπάρχουν και οι περιπτώσεις φοιτητών που πραγματοποίησαν κανονικά την εγγραφή τους τον Σεπτέμβριο και στην συνέχεια διαγράφηκαν, όπως προέβλεπε ο νόμος, για να μετεγγραφούν στην Σχολή της αρεσκείας τους. Μόλις όμως κατέφθασαν στις Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, βρήκαν τις πόρτες κλειστές γι’ αυτούς». Η απόφαση του ΣτΕ προτρέπει τις σχολές, όπου αρχικά εισήχθησαν οι φοιτητές, να επανεγγραφούν οι τελευταίοι. Όπως μας είπε όμως ο κ. Κόκκορης, «κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον νόμο, οπότε αν προσέλθει ένας φοιτητής για επανεγγραφή η Γραμματεία δεν θα μπορέσει να προχωρήσει την διαδικασία. Θα πρέπει να ‘’εφευρεθεί’’ κάποια ρύθμιση, για να επιλυθεί το θέμα».

Κόκκορης: «Επισήμως δεν υπήρχαν όλη την χρονιά αυτοί οι φοιτητές»

Στην ερώτηση, τι θα γίνει με τον χρόνο που έχουν χάσει αυτοί οι φοιτητές, ο κ. Κόκκορης απάντησε ότι, «αν κάποιος οικιοθελώς πήγαινε στην Σχολή και παρακολουθούσε τα μαθήματα, καλώς έκανε, αλλά επισήμως δεν υπήρχε γραμμένος πουθενά. Κινδυνεύουν βέβαια να χάσουν το ένα τουλάχιστον εξάμηνο αυτοί οι φοιτητές, αν δεν προβλεφθεί κάποια λύση από το Υπουργείο Παιδείας». Ασφαλώς, υπάρχει και η μεγάλη ταλαιπωρία και αβεβαιότητα των οικογενειών των φοιτητών, που δεν γνώριζαν όλο αυτό το διάστημα σε ποια πόλη θα κατέληγε ο πρωτοετής φοιτητής τους. Σχολιάζοντας την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ σημείωσε: «η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν έμεινε μόνο στην γνωμοδότηση, αλλά επεξέτεινε μια δεσμευτική απόφαση για το σύνολο των μετεγγραφών». Είναι σαφές ότι με την δικαίωση της προσφυγής των δύο Σχολών δημιουργείται δεδικασμένο και όποια Σχολή προσφύγει, λογικά θα δικαιώνεται.

Τα κτηριακά προβλήματα της Αρχιτεκτονικής

Με την ευκαιρία της συνομιλίας μας, θέσαμε στον πρόεδρο της Αρχιτεκτονικής, κ. Κόκκορη, τον προβληματισμό που υπήρχε το τελευταίο διάστημα από πλευράς φοιτητών για την κακή κατάσταση των κτηριακών εγκαταστάσεων της Σχολής, η οποία υπήρξε ‘’θύμα’’ των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων μηνών. Όπως μας είπε ο ίδιος: «οι τεχνικές εργασίες στην Σχολή όχι απλώς άρχισαν, αλλά ουσιαστικά δεν σταμάτησαν ποτέ. Είναι εργασίες που έχουν δρομολογηθεί και συνεχίζουν σε ένα βάθος χρόνου. Είναι γεγονός ότι υπήρξε μια άσχημη κατάσταση με τις βροχοπτώσεις, αλλά πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι πρόκειται για εντελώς διαφορετικά μεγέθη. Δεν χάλασε ένα παράθυρο στο σπίτι μας, για να φωνάξουμε τον μάστορα. Υπάρχει χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία, αλλά και το οικονομικό θέμα, αφού για να ξεκινήσει τις εργασίες το συνεργείο, έπρεπε να εξοφληθούν παλαιότερα χρέη και να προπληρωθεί μέρος των νέων επεμβάσεων. Ήταν απλά μια κακή χρονικά συγκυρία».

Αλλαγές στην Παιδεία με επιστροφή στο παρελθόν

Όπισθεν ολοταχώς φαίνεται να βαδίζει ο τομέας της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αφού με την πρόσφατη απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, αναβιώνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια πρακτικές που βύθισαν τα τελευταία 30 χρόνια την ακαδημαϊκή εκπαίδευση της χώρας στην συναλλαγή και την διαφθορά ανάμεσα σε διδάσκοντες και φοιτητές. Διώκεται, λοιπόν, η αριστεία μέσω της κατάργησης των Συμβουλίων Ιδρύματος των ΑΕΙ και των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, ενώ η αξιολόγηση εξοβελίζεται από την εκπαίδευση. Για ιδεολογικούς, προφανώς, λόγους επιστρέφει και το πανεπιστημιακό άσυλο. Επίσης, με μια πραξικοπηματικού χαρακτήρα ενέργεια, οι πρυτάνεις των Συμβουλίων πρέπει να αποχωρήσουν από την θέση τους μέσα σε ένα χρόνο. Σε αντίθεση, λοιπόν, με το ισχύον σύστημα, όπου εκλέγεται μόνο ο πρύτανης, θα εκλέγονται και οι αντιπρυτάνεις από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, δηλαδή από πανεπιστημιακούς, φοιτητές και όλες τις κατηγορίες τεχνικού και διοικητικού προσωπικού. Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές, η ψηφοφορία θα είναι καθολική για το σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών, επαναφέροντας ουσιαστικά τους «φοιτητοπατέρες» και δίνοντας νέα ισχύ στις φοιτητικές παρατάξεις. Καταργούνται, επίσης, οι ρυθμίσεις περί «αιωνίων φοιτητών» και όσοι διεγράφησαν μπορούν να επανεγγραφούν, όπως καταργείται και το Συμβούλιο Ιδρύματος (Σ.Ι.), του οποίου οι αρμοδιότητές θα κατανεμηθούν σε Σύγκλητο, πρυτανικό συμβούλιο, πρύτανη και αντιπρυτάνεις. Ρυθμίσεις που προκάλεσαν οξύτατες αντιδράσεις από το σύνολο των υπευθύνων Παιδείας των κομμάτων.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…