Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Οι μαθητές των ΚΕΣΠΕΜ οικοδεσπότες μιας διαπολιτισμικής συνάντησης

Οι μαθητές των ΚΕΣΠΕΜ οικοδεσπότες μιας διαπολιτισμικής συνάντησης

0
kespem-denhill

Ανταπέδωσαν 12 μαθητές ιδιωτικού σχολείου της Αθήνας την επίσκεψη παιδιών και εμψυχωτών των Δημιουργικών Εργαστηρίων Νέων του προγράμματος

Περιηγήθηκαν μαζί στην πόλη και τις φυσικές ομορφιές του νομού, έφαγαν και συμμετείχαν σε κοινές δράσεις δημιουργώντας στενούς φιλικούς δεσμούς

Έφτασε η ώρα και οι μαθητές και εκπαιδευτές των Δημιουργικών Εργαστηρίων Νέων του Προγράμματος Εκπαίδευσης των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας, είχαν την ευκαιρία να ανταποδώσουν στους φίλους τους από την ιδιωτική σχολή Χιλλ, τη φιλοξενία, αφού, όπως είχαμε γράψει, μέσω ενός project, με τον συμβολικό και ουσιαστικό τίτλο «γέφυρες», 18 παιδιά και εμψυχωτές από την Ξάνθη και την Κομοτηνή επισκέφθηκαν στα τέλη Μαρτίου για τέσσερις ημέρες την Αθήνα και συμμετείχαν σε κοινές δραστηριότητες με μαθητές από εκεί. Στις 4-7 Απριλίου ομάδα από το ιδιωτικό σχολείο φιλοξενήθηκε στην Ξάνθη και γνώρισε μέσα από τα μάτια των φίλων της από την Ξάνθη τις ομορφιές του τόπου, αλλά και τις ασχολίες και δραστηριότητες στην περιοχή μας.

Φιλοξενούμενοι και… ντόπιοι έφαγαν και διασκέδασαν μαζί, επισκέφθηκαν την Παλιά Πόλη και το Λαογραφικό Μουσείο, συμμετείχαν σε εκδηλώσεις και εργαστήρια «πλέκοντας διαπολιτιστικά μονοπάτια», εξόρμησαν μαζί στο Νέστο και σύσφιξαν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους με προσωπικές ιστορίες και κοινά βιώματα.

Μετά από ένα τετραήμερο γεμάτο δράσεις και εμπειρίες, όπως ήταν καθισμένα όλα τα παιδιά στο πάτωμα στο αεροδρόμιο την ώρα του αποχαιρετισμού στο Ελ. Βενιζέλος, με τα χέρια δεμένα σε κύκλο, είχαν δώσει μια υπόσχεση να ξαναβρεθούν. Η επιθυμία τους αυτή πραγματοποιήθηκε και η Θράκη κάλεσε την Αθήνα. Και η γέφυρα αυτή έγινε η αφορμή για μια καινούρια αρχή!

‘Ένα «ταξίδι», εξαιρετικό πεδίο μάθησης και υπέρβασης στερεοτύπων και προκαταλήψεων

Όπως περιγράφουν οι ίδιοι οι συνεργάτες των ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης «είχαμε την τύχη να φιλοξενήσουμε στην πόλη μας αλλά και στις εγκαταστάσεις του ΚΕ.Σ.Π.Ε.Μ, 12 μαθητές και μαθήτριες της Ε’ δημοτικού από τη σχολή Hill στην Αθήνα. Η επίσκεψη αυτή, κομμάτι ενός συνολικότερου project επικοινωνίας και δικτύωσης, μας γέμισε ελπίδα και φανέρωσε για άλλη μια φορά το πώς η ανταλλαγή σκέψεων, γνώσεων και εμπειριών αλλά και το ίδιο το «ταξίδι» μερικές φορές μπορεί να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό πεδίο μάθησης και υπέρβασης στερεοτύπων και προκαταλήψεων. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που ένα σχολείο της Ξάνθης φιλοξενεί αλλά και φιλοξενείται από ένα άλλο σχολείο της χώρας. Πριν λίγα χρόνια το Λύκειο Γλαύκης είχε φέρει σε επαφή τους μαθητές του με τους μαθητές ενός Λυκείου από τα Χανιά της Κρήτης. Το αποτέλεσμα αυτής της επαφής ήταν 2 υπέροχα ταξίδια στη Θράκη και στα Χανιά, ένα ωραίο ντοκιμαντέρ που αποτύπωσε όλη τη διαδρομή αλλά κυρίως αξέχαστες εμπειρίες για τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν. Αυτές οι σπάνιες και τόσο σημαντικές πρωτοβουλίες έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον τόπο της Θράκης όπου η διαφορετικότητα και η διαπολιτισμική συνύπαρξη συνιστούν ήδη ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες ευκαιρίες στο μέλλον!»

«Συμφωνήσαμε όλοι ότι η γέφυρά μας χτίστηκε»

Οι συνεργάτες της σχολής της Αθήνας, παρουσιάζοντας τις δικές τους εντυπώσεις, αναφέρουν: «η δουλειά που αναλάβαμε -το χτίσιμο μιας γέφυρας- κάθε άλλο από απλή και εύκολη ήταν. Τις λίγες αυτές ημέρες μικροί και μεγάλοι νιώσαμε πολλά και διαφορετικά συναισθήματα, συχνά αντίθετα μεταξύ τους. Τον ενθουσιασμό μιας καινούργιας γνωριμίας αλλά και την αμηχανία που αυτή φέρει, τη χαρά του μοιράσματος αλλά και την πίεση που δημιουργεί η υποχρέωση, την προσδοκία της πρωτόγνωρης εμπειρίας αλλά και την απογοήτευση όταν αυτή βιωθεί με διαφορετικό από τον αναμενόμενο τρόπο. Έχοντας ως βάση τις οργανωμένες δράσεις των ημερών, προσπαθήσαμε με τα παιδιά να εντοπίσουμε και να επεξεργαστούμε πολλά από τα παραπάνω. Τα παιχνίδια, οι περιηγήσεις στην πόλη, οι εξερευνήσεις, το φαγητό γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι, οι συζητήσεις, οι ανταλλαγές, οι ιστορίες, τα δώρα, το μοίρασμα του θρανίου στην τάξη, η εμπειρία του ύπνου σε κοινό χώρο, η υποδοχή και ο αποχαιρετισμός στάθηκαν σημαντικές εμπειρίες γνωριμίας, κατανόησης και αλληλοεκτίμησης. Γνωρίζαμε εξαρχής ότι πολλά από τα χαρακτηριστικά των δύο ομάδων μας ήταν διαφορετικά, ωστόσο, όπως διαπιστώσαμε, πάρα πολλά άλλα είναι κοινά. Μιλήσαμε για τη σημασία μιας στάσης ανοιχτής και θετικής στις διαφορές. Αποχαιρετώντας τους φίλους μας στο αεροδρόμιο συμφωνήσαμε όλοι ότι η γέφυρά μας χτίστηκε, ο στόχος μας μοιάζει να πέτυχε!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι για την «Αντιγόνη» με τον Γιώργο Φραντζολά στο ΙΘΤΠ

Σκοπός του Λογοτεχνικού αυτού Εργαστηρίου ήταν να αναδείξει το φιλοσοφικό, ψυχολογικό και …