Για περίπου 30 χρόνια καταβάλλονταν έξοδα κηδείας, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση των νόμιμων παραστατικών
Με ΚΥΑ της προηγούμενης κυβέρνησης ο ΟΓΑ ζητά υπογραφή του προμηθευτή ειδών τελετής στους μουσουλμάνους
Σύγχυση και θόρυβος έχει δημιουργηθεί γύρω από το θέμα της χορήγησης των εξόδων κηδείας από τον ΟΓΑ στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, εξαιτίας διαφόρων δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για «σκανδαλώδη εύνοια της κυβέρνησης υπέρ της μειονότητας εις βάρος των χριστιανών αναρωτιούνται μάλιστα αν η καταβολή του εν λόγω επιδόματος είναι «Πολιτικό ρουσφέτι» στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ». Αφορμή γι αυτά στάθηκε – όπως υποστηρίζουν – ένα έγγραφο που διαβίβασε στην Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς με το οποίο προαναγγέλλει ότι θα επαναφέρει την καταβολή εξόδων κηδείας μέσω πληρωμής από τον ελληνικό κράτος και χωρίς να προσκομίζονται επίσημα παραστατικά μετά από παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ.
Παρέμβαση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Καραγιουσούφ στην ερώτησή του κατήγγειλε πως : «από τον Ιούνιο του 2014, τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μη καταβολής των εξόδων κηδείας μετά την ταφή συγγενικού τους προσώπου. Αυτό συνέβη – όπως επεξηγεί – διότι η διοίκηση του ΟΓΑ άρχισε να ζητά σχετικά τιμολόγια ή αποδείξεις από τα συγγενικά πρόσωπα των θανόντων. Αυτό όμως είναι αδύνατον να γίνει λόγω του ότι οι μουσουλμάνοι δεν διαθέτουν γραφεία κηδειών ή επίσημη υπηρεσία – επιχείρηση που αναλαμβάνει τα δέοντα και τα καθήκοντα για τις κηδείες. Σε κάθε περίπτωση κηδείας επίσημη αρχή για τον έλεγχο της νομιμότητας και της δημόσιας τάξης στις υποθέσεις των μουσουλμάνων είναι η μουφτεία και οι διορισμένοι από αυτήν θρησκευτικοί λειτουργοί (ιμάμηδες). Σε κάθε κηδεία δαπανώνται κατ’ ευθείαν από τα οικεία συγγενικά πρόσωπα κάποια χρήματα για λογαριασμό του εκλιπόντος («εξαγορά» του χώρου στο νεκροταφείο, αφιέρωση χρηματικού ποσού στη διαχειριστική επιτροπή έκαστου ιερού τεμένους, πλύση της σωρού από τους θρησκευτικούς λειτουργούς, αγορά σάβανου και οικοδομικών υλικών του μνημείου)». Καταλήγοντας ο κ. Καραγιουσούφ ζήτησε να προβούν σε ενέργειες οι αρμόδιοι υπουργοί ώστε η διοίκηση του ΟΓΑ να συνεχίσει να δέχεται τη βεβαίωση των θρησκευτικών λειτουργών και της Μουφτείας για την καταβολή των εξόδων κηδείας, όπως κάνουν και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο ΟΓΑ ζητά υπογραφή του προμηθευτή ειδών τελετής στους μουσουλμάνους
Το «Ε» μετά από διερεύνηση του θέματος κρίνει σκόπιμο – επειδή ακριβώς αφορά την τοπική κοινωνία – να διευκρινίσει πως τα έξοδα κηδείας χορηγούνταν και συνεχίζουν να χορηγούνται σ’ όλους τους ασφαλισμένους τους ΟΓΑ όπως και όλων των άλλων ασφαλιστικών ταμείων είτε αυτοί είναι χριστιανοί είτε μουσουλμάνοι. Όπως μας διαβεβαιώνει η ανταποκρίτρια του ΟΓΑ στο δήμο Ξάνθης κα Μαρίνα Νικολάου ο Οργανισμός δεν σταμάτησε ποτέ να χορηγεί σ’ όλους τους ασφαλισμένους του το ποσό των 800 ευρώ για έξοδα κηδείας. Η μόνη διαφοροποίηση που υπήρξε για τους μουσουλμάνους είναι μια επιπρόσθετη πιστοποίηση με υπογραφή του προμηθευτού που δείχνει το τιμολόγιο με αναγραφή ότι πρόκειται τα είδη που αγοράστηκαν να είναι για το τελετουργικό της κηδείας. Όπως σημείωσε η κα Νικολάου οι μουσουλμάνοι επειδή δεν αναθέτουν σε γραφεία κηδειών τις κηδείες τους – όπως κάνουν οι χριστιανοί και το γραφείο είναι αυτό που κόβει το τιμολόγιο με το οποίο καταβάλλεται το επίδομα – και έχουν ένα διαφορετικό τελετουργικό προσκόμιζαν ως παραστατικά αποδείξεις από είδη προικός. Ο Οργανισμός στην προσπάθεια του να διασφαλίσει και να αποτρέψει τυχόν απάτη που θα τον βλάψει οικονομικά επέβαλε αυτή την φόρμουλα.
Για περίπου 30 χρόνια καταβάλλονταν έξοδα κηδείας, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση των νόμιμων παραστατικών
Να επισημάνουμε η αλλαγή του τρόπου της χορήγησης των εξόδων κηδείας από τον ΟΓΑ, έγινε με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη διαπίστωση ότι για περίπου 30 χρόνια καταβάλλονταν έξοδα κηδείας, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση των νόμιμων παραστατικών. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η ζημία για το Δημόσιο από αυτή την πρακτική εκτιμάται ότι ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Στο εξής θα πρέπει ο δικαιούχος να υποβάλει αίτηση, που θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση ότι δεν δικαιούται έξοδα κηδείας από άλλον ασφαλιστικό φορέα για τον θανόντα ή τη θανούσα. Επίσης, βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης του θανόντα ή της θανούσας, απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης θανάτου και πρωτότυπο τιμολόγιο του γραφείου τελετών ή δελτίο παροχής υπηρεσιών.