Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο αγώνας των Αρμενίων δικαιώνεται

Ο αγώνας των Αρμενίων δικαιώνεται

0
aram tagvor

Μετά τον Πάπα Φραγκίσκο και η Ε.Ε. αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων

Ικανοποίηση στην Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης

Δικαιωμένοι νιώθουν οι απανταχού Αρμένιοι και αναπαμό οι ψυχές 1.5 εκ. προγόνων τους που έπεσαν θύματα των Νεότουρκων την περίοδο 1915 – 1917. Οι θετικές εξελίξεις που συμβαίνουν το τελευταίο καιρό σε σχέση με το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας τους δικαιώνουν έναν αγώνα που δίνουν 100 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα αδιάλειπτα αποτείνοντας έτσι φόρο τιμής και εκπλήρωσης του χρέους στην γενιά που πλήρωσε με τον πιο σκληρό τρόπο τις εθνικιστικές εξάρσεις και τις μεταλλαγές στις πολιτικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής που ορίζονταν ως Οθωμανική αυτοκρατορία και που οδήγησαν στην δημιουργία του σημερινού τουρκικού κράτους.

Μετά τον Πάπα Φραγκίσκο και η Ε.Ε. αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων

Λίγες μέρες μετά την αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου και την χρησιμοποίηση του όρου «Γενοκτονία των Αρμενίων» ως «την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα» και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα που χαρακτηρίζει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων. Ψηφίζοντας με ανάταση των χεριών, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το ψήφισμα που αναφέρει πως: «τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν μεταξύ 1915 – 1917 εναντίον των Αρμενίων στην περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αποτελούν μια γενοκτονία». Να σημειώσουμε ότι η Τουρκία συμφωνεί ότι χριστιανοί Αρμένιοι σκοτώθηκαν σε μάχες με Οθωμανούς στρατιώτες που ξεκίνησαν στις 15 Απριλίου 1915, όταν οι Αρμένιοι ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά αρνείται ότι ο αριθμός των νεκρών είναι τόσο υψηλός για να χρησιμοποιηθεί ο όρος γενοκτονία. Τον περασμένο χρόνο ο Ταγίπ Ερντογάν, ως πρωθυπουργός της Τουρκίας τότε, έστειλε για πρώτη φορά τα συλλυπητήρια του στους απογόνους των Αρμενίων που σκοτώθηκαν κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου είπε πως τέτοιες δηλώσεις ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά νομοθέτες παρότρυναν την Τουρκία να προχωρήσει ακόμη παραπέρα και να αναγνωρίσει τα γεγονότα ως γενοκτονία. Τέτοια πρόθεση δεν διαφαίνεται αν κρίνει κανείς από την αντίδραση αφού ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βατικανό.

Ικανοποιημένοι και δικαιωμένοι νιώθουν οι Αρμένιοι της Ξάνθης

Κληθείς από το «Ε» να σχολιάσει τις εξελίξεις ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης κ. Ταγκβόρ Καραογλανιάν ανέφερε αρχικά πως: «Νιώθουμε δικαιωμένοι για τους αγώνες μας. Μια σειρά από γεγονότα μας δίνουν την ικανοποίηση ότι ένας αγώνας 100 χρόνων αποδίδει καρπούς. Πρώτα ο Πάπας Φραγκίσκος ο οποίος όχι μόνο χρησιμοποίησε τον όρο γενοκτονία αλλά κάλεσε και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και όλο τον κόσμο να την αναγνωρίσει. Ήδη έχει αναγνωριστεί σε 40 πολιτείες των ΗΠΑ. Τώρα έχουμε την αναγνώριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Είναι πολύ σημαντικό για μας αυτή η αναγνώριση. Είναι ηθικό χρέος σ’ αυτούς που σφαγιάστηκαν. Η προσπάθειά μας αυτή κερδίζει έδαφος και στην Τουρκία. Πρόσφατα ο Δικηγορικός Σύλλογος της Σμύρνης τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης από την κυβέρνηση. Δεν έχουμε τίποτε με τον τουρκικό λαό αλλά επιζητούμε να αναγνωριστεί η γενοκτονία». Να σημειώσουμε ότι η χώρα μας έχει αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων από το 1985. Η Αρμενική Κοινότητα της Ξάνθης αριθμεί 15 οικογένειες που ήρθαν πρόσφυγες το 1922 και άλλα 2.000 άτομα που ήρθαν από την Αρμενία μαζί με τους Ελληνοπόντιους. Είναι μια Κοινότητα πολύ δημιουργική και δυναμική που αναπτύσσει μια αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητας. Πέρσι μάλιστα τιμήθηκε και από τον Αρμένιο Πατριάρχη Προκαθήμενος του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας ο κ.κ. Αράμ ο Α’ που επισκέφτηκε την Αρμένικη εκκλησία της Ξάνθης που βρίσκεται στην οδό Αγ. Ελευθερίου. Το «Ε» είχε καλύψει το θέμα ,και μάλιστα αυτό που έκανε εντύπωση ήταν ότι ο Αρμένιος Πατριάρχης τάχθηκε υπέρ της συνένωσης των δύο εκκλησιών.

Τι είπε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος για την γενοκτονία των Αρμενίων
 
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτου Κύρκου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την 100η επέτειο από την γενοκτονία των Αρμενίων: “Ο 20ος αιώνας έφερε την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη γέννηση της σύγχρονης Τουρκίας. Στις πιο μαύρες στιγμές αυτής της εποχής συγκαταλέγεται και ο χαμός 1,5 εκατ. Αρμενίων, από τον οποίο συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια. Και δεν ήταν νέοι στρατιώτες όπως αυτοί που κατά εκατομμύρια χάνονταν την ίδια στιγμή στα πεδία του μεγάλου Πολέμου, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που ξεκληρίστηκαν από εκτοπίσεις και πορείες θανάτου μέσα από βουνά και ερήμους. Η επέτειος των 100 χρόνων της γενοκτονίας των Αρμενίων ας ανοίξει τη συζήτηση ώστε το περυσινό ημιτελές βήμα του προέδρου Ερντογάν να αναγνωρίσει ευθύνες της Τουρκίας για εγκλήματα εναντίων των Αρμενίων να συνεχιστεί ακόμη πιο πέρα με τη βοήθεια και της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών. Έτσι θα μπορέσει να αναζωογονηθεί η Συμφωνία του 2009 βοηθώντας σημαντικά στην ασφάλεια, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στο σύνολο της τόσο σημαντικής περιοχής του Νοτίου Καυκάσου.Εμείς εδώ, ως Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν βγάζουμε ψηφίσματα τιμωρίας αλλά συμβάλουμε με τον τρόπο μας στο ξεπέρασμα των αντιθέσεων. Αντιθέσεων που θα ξεπεραστούν μόνο από την αναζητούμενη γενναιότητα των πολιτικών ηγετών.”
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άνοιξε η Αστυνομική Σχολή Ξάνθης μετά από 12 χρόνια αναμονής

Χρειάστηκαν μόλις 4,5 μήνες προετοιμασίας – Πλήρως ανακαινισμένη υποδέχτηκε τηn Κυριακή το…