Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέα τάξη πραγμάτων στον αιγιαλό

Νέα τάξη πραγμάτων στον αιγιαλό

0
paralia ai gianni 2010 001-empros

Υπογράφηκε η νέα ΚΥΑ η οποία λαμβάνοντας υπ’ όψιν την απόφαση του ΣτΕ απαγορεύει τραπεζάκια πλάι στο κύμα…

Παρατείνεται ο χρόνος παραχώρησης μέχρι το 2017 – Αυξήθηκε το ποσό του ανταλλάγματος

Υπεγράφη η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών για την απευθείας παραχώρηση με αντάλλαγμα των παραλίων προς τους ΟΤΑ. Η νέα ΚΥΑ δίνει μια προσωρινή λύση στην εμπλοκή που δημιουργήθηκε από την απόφαση του συμβούλιου της Επικρατείας ωστόσο την λαμβάνει υπ’ όψιν του και τροποποιεί σε αρκετά σημεία την προηγούμενη ΚΥΑ.

Η νέα ΚΥΑ απαγορεύει τραπεζάκια πλάι στο κύμα…

Είναι γνωστό ότι οι δήμαρχοι αγωνιούσαν τι θα γίνει με τις δημοπρασίες καθώς η απόφαση του ΣτΕ αυστηροποιούσε τις διαδικασίες μίσθωσης του αιγιαλού, προκαλώντας την αντίδραση της ΚΕΔΕ που κατέθεσε μια σειρά προτάσεων. Ωστόσο – παρότι δεν έχουν παραληφθεί ακόμη από τις αρμόδιες υπηρεσίες ρυθμιστικές εγκύκλιοι οι αλλαγές που εισάγονται είναι σ’ αυτή την κατεύθυνση. Έτσι: Οι δήμοι θα είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν τις δημοπρασίες για την μίσθωση αιγιαλού μέχρι τις 31/5/2015 και αν δεν τα καταφέρουν τότε θα αναλάβει να κάνει τις δημοπρασίες η κατά τόπους Κτηματική υπηρεσία. Και δεν είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα στην Κτηματική να μπει στα …χωράφια των δήμων ωστόσο είναι η πρώτη φορά που της παρέχεται δια νόμου η δυνατότητα να εκτελέσει δημοπρατήσεις αιγιαλού. Άλλη μια αλλαγή είναι η απαγόρευση της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στον αιγιαλό και πλάι στο κύμα… Αυτό προφανώς θα προκαλέσει αντιδράσεις από πολλούς καταστηματάρχες παραλιακών μαγαζιών που μίσθωναν μέρος της παραλίας γι αυτή τη χρήση. Στις δικές μας παραλίες δεν το συναντάμε γιατί υπάρχουν άλλοι λόγοι που το απαγορεύουν (συνθήκες Ραμσάρ, αρχαιολογία).

Παρατείνεται ο χρόνος παραχώρησης

Επίσης παρατείνεται ο χρόνος παραχώρησης καθώς η παραχώρηση αρχίζει από τη δημοσίευση της ΚΥΑΒ και ισχύει μέχρι 31-03-2017. Με την απόφαση περιορίζεται η δυνατότητα ανάπτυξης καντίνας από 30 σε 15 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι θα μπορούν οι εκμισθωτές να βάλουν μόνο μία καντίνα και όχι κάτι παραπάνω, όπως ένα στέγαστρο. Βέβαια ο χώρος των 500 τετραγωνικών μέτρων, που επιτρέπει στους εκμισθωτές να αναπτύξουν ξαπλώστρες και ομπρέλες παραμένει ο ίδιος.

Στο πρώτο άρθρο προβλέπεται ότι «παραχωρείται το δικαίωμα απλής χρήσης απευθείας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης το δικαίωμα της απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, που βρίσκονται στα όρια της διοικητικής τους περιφέρειας». Στην απόφαση επισημαίνεται ότι «το δικαίωμα αυτό μπορεί να μεταβιβαστεί ολικά ή μερικά από κάθε δήμο σε υφιστάμενη δημοτική ανώνυμη εταιρία εφόσον περιλαμβάνεται στους σκοπούς της ή μετά από σχετική τροποποίηση του καταστατικού της…». Η παραχώρηση γίνεται αποκλειστικά για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους, όπως εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, σετ ομπρελών με ξαπλώστρες ή καθίσματα με ή χωρίς τραπεζάκι, λειτουργία τροχήλατου –αυτοκινούμενου ή μη-αναψυκτηρίου κ.α.

Αυξήθηκε το ποσό του ανταλλάγματος

Σύμφωνα με το αρθρο 6 της νέας ΚΥΑ: « για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, εφαρμόζονται οι ειδικές διατάξεις που διέπουν το καθεστώς αυτών και παραχωρούνται κατόπιν σύμφωνης γνώμης των αρμοδίων κατά περίπτωση Υπουργών. Η παραχώρηση γίνεται έναντι ανταλλάγματος το οποίο ορίζεται σε ποσοστό 30% επί των ακαθαρίστων εσόδων που πραγματοποιεί ο οικείος φορέας του ίδιου άρθρου από την άσκηση των δραστηριοτήτων». Το ποσό αυτό μέχρι πέρσι ανέρχονταν σε ποσοστό 20% επί των ακαθαρίστων εσόδων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …