Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με το «σταγονόμετρο» τα φάρμακα στα φαρμακεία της πόλης

Με το «σταγονόμετρο» τα φάρμακα στα φαρμακεία της πόλης

0
kalfa 2-empros

Μεγάλες ελλείψεις σε ευρείας κυκλοφορίας φάρμακα – Ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει από τον Ιανουάριο τους φαρμακοποιούς

Κάνουν θραύση τα τεφτέρια στα φαρμακεία της γειτονιάς

Αναστάτωση επικρατεί στα φαρμακεία της πόλης μας και οι φαρμακοποιοί προσπαθούν ο ένας από τον άλλο να καλύψουν τις μεγάλες ελλείψεις που έχουν στα φάρμακα. Έχει πλέον καταστεί συνηθισμένη πρακτική η έλλειψη σε ευρείας κυκλοφορίας φάρμακα με αποτέλεσμα ασθενείς και φαρμακοποιοί να ταλαιπωρούνται. Παράλληλα μ’ αυτό, το ….τεφτέρι πάει σύννεφο στα φαρμακεία και η χαρακτηριστική φράση «γράψ’ τα» ακούγεται σε καθημερινή βάση. Αυτό δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα στους φαρμακοποιούς καθώς τους στεγνώνει από ρευστό και δεν έχουν χρήματα να κάνουν νέες παραγγελίες με αποτέλεσμα να διογκώνονται οι ελλείψεις. Σ’ όλα αυτά προστίθεται και ο ΕΟΠΥΥ που έχει να τους πληρώσει από τον Ιανουάριο και έρχεται και «δένει το γλυκό» ή μάλλον «το φάρμακο»!

Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της πόλης μας

Αδειανά είναι τα ράφια των περισσότερων φαρμακείων της πόλης μας από ινσουλίνες και αντιδιαβητικά, αντιψυχωτικά, αντιεπιληπτικά ενώ το εμβόλια δίνονται με κουπόνι. Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα το πρόβλημα δημιουργείται από τα παιχνίδια των μεγάλων πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών που είτε λόγω έλλειψης ρευστότητας έχουν μειώσει τις εισαγωγές φαρμάκων αλλά και επειδή η τιμή του φάρμακου στην Ελλάδα είναι μειωμένη σε σχέση με τις άλλες χώρες προτιμούν να τα εξάγουν και να κερδίζουν περισσότερα στερώντας όμως από την εγχώρια αγορά βασικά φάρμακα: «Προσπαθούμε να εξυπηρετηθούμε μεταξύ μας.   Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Ο Συνεταιρισμός κάνει παραγγελίες όμως του στέλνουν μικρές [ποσότητες. Ο ΕΟΦ πρόσφατα επειδή παρατήρησε ομαλοποίηση της αγοράς αποφάσισε να άρει την απαγόρευση των εξαγωγών. Αυτό που βιώνουμε εμείς είναι ένα χάος… Ζητήσαμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό γιατί πρέπει να εισακουστούν οι απόψεις μας εν’ όψει και του επικείμενου νομοσχεδίου», σημειώνει η κα Κάλφα.

Κάνουν θραύση τα τεφτέρια στα φαρμακεία της γειτονιάς

Η έλλειψη δεν περιορίζεται μόνο στα φάρμακα αλλά και στα χρήματα των πολιτών να τα προμηθευτούν γι’ αυτό καταφεύγουν στην παλιά δοκιμασμένη συνταγή του …τεφτεριού. Οι φαρμακοποιοί που συνήθως έχουν προσωπική σχέση με τους πελάτες τους – παρότι αυτό τους στερεί από ρευστό – δεν τους δυσαρεστούν και έτσι το τεφτέρι πάει σύννεφο – μια πρακτική περασμένων δεκαετιών που αναβίωσε στα χρόνια της κρίσης! «Είναι φανερό ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Κι εμείς προσπαθούμε να τον εξυπηρετήσουμε. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς που έχει ψηφιστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις ο ασφαλισμένος πολλές φορές καλείται να πληρώσει και την συνεισφορά στο φάρμακο που ανάλογο με το είδος του κυμαίνεται από 0 – 10 – 25% και την διαφορά ανάμεσα στη τιμή του φαρμακείου και την τιμή αποζημίωσης που δίνει ο ασφαλιστικός τους φορέας. Κάποιοι δεν μπορούν να το πληρώσουν και είτε ζητούν από το γιατρό να τους γράψει γενόσημο είτε να το γράψουμε εμείς στο τεφτέρι…. Ελπίζουμε τα πράγματα αυτά να ρυθμιστούν με τον νέο νομοσχέδιο», επισημαίνει η κα Κάλφα. Στο νέο νομοσχέδιο επίσης επανέρχεται και το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων στα προηγούμενα δεδομένα που ήταν αυτό της αγοράς και σύμφωνα με τις ανάγκες αποφάσιζαν οι κατά τόπους σύλλογοι πότε επιπλέον θα είναι ανοιχτά τα φαρμακεία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…