Άρχισαν οι εργασίες στην παλιά Μαθητική Εστία, που θα στεγάσει την νέα δομή
Κ. Ζαγναφέρης: «Θα λειτουργήσει ως κέντρο υποδοχής αλλά και φιλοξενίας κακοποιημένων ατόμων»
Η παλιά Μαθητική Εστία Ξάνθης του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας στην οδό Χατζησταύρου έχει περάσει από το 2013 στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Το παρατημένο κτήριο της οδού Χατζησταύρου 1 ανήκει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου λειτουργούσε η μαθητική εστία μέχρι το 2012, ενώ τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν φοιτητική εστία. Μετά τη διακοπή λειτουργίας και την εφαρμογή του Καλλικράτη, υπήρχε ένα νεφελώδες τοπίο γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου, ενώ υπήρχαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, στο οποίο ανήκε το κτήριο, πρότεινε στο Δήμο Ξάνθης την παραχώρησή του χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις για το είδος της χρήσης που θα έχει από το Δήμο.
Ένα κτήριο με πολλές περιπέτειες
Επί θητείας του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Φώτη Καραλίδη, έγιναν ενέργειες από πλευράς της Π.Ε. Ξάνθης και ξεκίνησε μια αλληλογραφία με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, μέσα από την οποία αποκαλύφθηκε πως το κτίριο ανήκε στο πρώην Νομαρχιακό Ταμείο Ξάνθης, το οποίο παραχώρησε τη χρήση του το 1974 στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας για να λειτουργήσει ως φοιτητική εστία του νέου τότε Πολυτεχνείου της πόλης. Το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας αποχώρησε από οποιαδήποτε κυριότητα και έτσι το κτήριο από το Νομαρχιακό Ταμείο πέρασε στην αιρετή Νομαρχία, της οποίας φυσική εξέλιξη είναι η Π.Ε. Ξάνθης. Χαρακτηριστικό της ασάφειας που υπήρχε γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου, είναι και το γεγονός ότι επί χρόνια δεν είχε αναζητηθεί η κυριότητα του κτηρίου και δεν είχε καταγραφεί στο κτηματολόγιο, οπότε η ένταξή του στην Π.Ε. Ξάνθης χαρακτηρίστηκε ως μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.
Πρόγραμμα προστασίας ευπαθών κοινωνικά ομάδων
Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ ήταν ο μόνος φορέας που κατέθεσε πριν λίγα χρόνια πρόγραμμα για κοινωνική πολιτική και κοινωνική πρόνοια, αλλά παρόλα αυτά το κτήριο δεν αξιοποιήθηκε σ’ αυτό το πλαίσιο, αλλά παρέμενε εγκαταλελειμμένο. Οι κοινωνικές δομές του προγράμματος αναμενόταν να λειτουργήσουν εντός του 2014, και σε αυτές θα συμμετείχε στην Ξάνθη και το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Π.Ε. Ξάνθης «Η Στήριξη».
Άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου
Η πολύχρονη εγκατάλειψη του κτηρίου της οδού Χατζησταύρου, που στέγαζε την Μαθητική Εστία Ξάνθης, έχει αφήσει εμφανή σημάδια και χρήζει εργασιών αποκατάστασης πριν καταστεί λειτουργικό. Με χαρά και ικανοποίηση είδαμε το ξεκίνημα των εργασιών στον πρώτο όροφο του κτηρίου, από όπου απουσιάζουν τα εξωτερικά κουφώματα. Σε επικοινωνία του «Ε» με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνο Ζαγναφέρη, μας επιβεβαίωσε ότι η ανακαίνιση του κτηρίου και η μετατροπή του σε ένα λειτουργικό χώρο που θα στεγάσει την κοινωνική δομή «Η Στήριξη» έχουν αρχίσει. Στόχος είναι η δημιουργία όχι μόνο ενός Δικτύου για την ψυχολογική στήριξη κακοποιημένων ατόμων, αλλά μια ολοκληρωμένη δομή που θα παρέχει ακόμη και την δυνατότητα φιλοξενίας, όπου υπάρχει ανάγκη. Πέρα από τις κτηριακές εγκαταστάσεις, είναι βέβαιο ότι χρειάζεται και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού για έναν τόσο σπουδαίο κοινωφελή σκοπό, αφού «Η Στήριξη» λειτουργεί αυτή την στιγμή μόνο με έναν κοινωνικό λειτουργό. Ο κ. Ζαγναφέρης καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για την κάλυψη όλων των οικονομικών απαιτήσεων αποκατάστασης του κτηρίου, αλλά και της μακροπρόθεσμης λειτουργίας του Κέντρου Κακοποιημένων Ατόμων, με τις αναγκαίες προμήθειες για την απρόσκοπτη προσφορά του.
Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών και… Ανδρών
Το Κέντρο θα έχει γενικευμένο χαρακτήρα, αφού δεν θα αφορά μόνο κακοποιημένες γυναίκες, αλλά ακόμη και άνδρες, γι’ αυτό και θα λειτουργήσει ως Κέντρο Κακοποιημένων Ατόμων, γενικά. Παρότι τα περιστατικά κακοποίησης στον γυναικείο πληθυσμό είναι σαφώς περισσότερα, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ανδρών που βιώνουν κακοποίηση με διάφορους τρόπους. Είναι σίγουρο, ότι τα περισσότερα περιστατικά λανθάνουν, καθώς υπάρχει ο φόβος και η ντροπή της καταγγελίας τους για την λήψη της απαραίτητης βοήθειας από ειδικούς.
Χ.Δ.