Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ιδού το ΕΣΠΑ ιδού και το στοίχημα των δήμων

Ιδού το ΕΣΠΑ ιδού και το στοίχημα των δήμων

0
espa2

Σύσκεψη των δημάρχων στην περιφέρεια. Συστήθηκε συντονιστικό όργανο για τον καλύτερο προγραμματισμό

Ποια έργα θέλει να εντάξει ο δήμος Αβδήρων – Σε δημόσια διαβούλευση το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Μύκης

Να είναι σε ετοιμότητα και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να προλάβουν το «τρένο» του ΕΣΠΑ απορροφώντας όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για ώριμες μελέτες έργων, κάλεσε ο περιφερειάρχης ΑΜ – Θ κ. Γιώργος Παυλίδης τους δημάρχους όλως των δήμων της περιφέρειας στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του την Μ. Δευτέρα το πρωί στην Κομοτηνή. Παρόντες από τον νομό μας ήταν όλοι οι δήμαρχοι πλην του δημάρχου Τοπείρου κ. Θωμά Μίχογλου.

Συστήθηκε συντονιστικό όργανο για το καλύτερο προγραμματισμό των δήμων

Την ενημέρωση για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ανέρχεται σε 500 εκ. ευρώ ανέλαβαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφέρειας. Συγκεκριμένα οι δήμαρχοι ενημερώθηκαν για τους τομείς και τα μέτρα που θα “ανοίξουν” μέσα στη χρονιά και τον προγραμματισμό που πρέπει να σχεδιάσουν και να «τρέξουν» τις μελέτες τους ώστε να εντάξουν έργα. Να σημειώσουμε ότι το ΕΣΠΑ έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα και γι αυτό οι δήμοι πρέπει να έχουν στελεχωμένες υπηρεσίες και ώριμες μελέτες γιατί διαφορετικά θα μείνουν εκτός …νυμφώνος ΕΣΠΑ. Στόχος είναι η εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής απορροφητικότητας από τους πόρους του νέου μεγάλου χρηματοδοτικού εργαλείου για τη χώρα ενώ για το σκοπό αυτό συστήθηκε και ένα συντονιστικό όργανο, το οποίο επιφορτίζεται με τον καλύτερο προγραμματισμό των Δήμων και την επικοινωνία με την περιφέρεια.

Ποια έργα θέλει να εντάξει ο δήμος Αβδήρων

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης. Ερωτηθείς από το «Ε» ποια έργα σχεδιάζει να εντάξει στο ΕΣΠΑ ανέφερε το ώριμο έργο του Βιολογικού Καθαρισμού των Αβδήρων το οποίο είναι ενταγμένο από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ενώ ακολουθεί ο Βιολογικός καθαρισμός και το Αποχετευτικό του Σελέρου . Επίσης το έργο κατασκευής του Μουσικού Σχολείου και του Ειδικού Σχολείου καθώς επίσης και ενεργειακές αναβαθμίσεις για τα σχολεία του δήμου και το δημαρχείο. Πρόκειται για προτάσεις έργων που θα κατατεθούν τον Μάιο. Να σημειώσουμε ότι η τεχνική υπηρεσία του δήμου Αβδήρων είναι στελεχωμένη από 5 μηχανικούς.

Πρόταση για Πάρκο Φιλοσόφων στα Άβδηρα

Στο τομέα του Πολιτισμού η δημοτική αρχή προσανατολίζεται να υλοποιήσει την ιδέα δημιουργίας του Πάρκου Φιλοσόφων σε κάποια περιοχή των Αβδήρων που δεν έχει ακόμη επιλεγεί. Η ιδέα βασίζεται σε μια ιστορική ξενάγηση στους αρχαίους χρόνους όταν άκμασε η πόλις των Αβδήρων με στοιχεία της ζωής των ιδεών και της φιλοσοφίας των μεγάλων Αβδηριτών φιλοσόφων του Δημόκριτου, του Πρωταγόρα, του Λεύκιππου, του Βίωνος, του Αναξαγόρα και άλλων. Αυτό θα γίνει με την χρήση οπτικοακουστικού υλικού. Βέβαια η πρόταση είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο όπως σημείωσε ο κ. Τσιτιρίδης.

Σε δημόσια διαβούλευση το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Μύκης

Μια διαφορετική τακτική ακολουθεί ο δήμαρχος Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά. Ειδικότερα, θέτει σε δημόσια διαβούλευση τον προγραμματικό σχεδιασμό ώστε να έχει την λαϊκή βούληση για την προτεραιότητα που θα θέσει σε μελέτες και έργα. Ήδη όπως μας έχει ενημερώσει έχει διανεμηθεί ένα ερωτηματολόγιο σ’ όλους του δημοτικούς συμβούλους ενώ έχει ανατεθεί σε επιτροπή για δημόσια διαβούλευση αναφορικά με ποιες υποδομές και ποιες δαπάνες θεωρούν οι δημότες του δήμου Μύκης ως επιλέξιμες: «Σκοπός μα είναι να σχεδιάσουμε όλοι μαζί το τεχνικό μας πρόγραμμα. Να δούμε σε ποιες υποδομές δίνουν προτεραιότητα οι δημότες μας . στη συνέχεια η Εκτελεστική Επιτροπή θα αξιολογήσει τις απόψεις και θα γίνει η ιεράρχηση και η προώθηση των μελετών. Απώτερος στόχος μας είναι να μπορέσουμε να εντάξουμε όσα περισσότερα έργα μπορούμε γι αυτό και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας», τονίζει ο κ. Καπζά. Σημειώνεται ότι η τεχνική υπηρεσία του δήμου Μύκης διαθέτει 3 μηχανικούς.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…