Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Η «Πόλις Ονείρων» υποδέχεται την «Άνοιξη» του Πολιτισμού!

Η «Πόλις Ονείρων» υποδέχεται την «Άνοιξη» του Πολιτισμού!

0
mousika sxoleia1

Διοργανώνεται για 2η χρονιά από τις 2 έως 6 Μαΐου: «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων-Μουσικά Σχολεία συναντούν τον Μάνο Χατζιδάκι»

Ο δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος μιλά στο «Ε»: «Θέλουμε να τον καταστήσουμε έναν θεσμό διεθνούς εμβέλειας


Ένα νοσταλγικό γύρισμα στα χρόνια της αθωότητας, μια γιορτή πλημμυρισμένη με τις ονειρικές μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι, να ξεχύνονται σαν ορμητικό ποτάμι στις γειτονιές της «Πόλις – Ονείρων», της Ξάνθης μας, με οδηγό …του κόσμου τα μουσικά σχολεία, τη νεολαία, που «διαθέτει ευαισθησία και δεν έχει ακόμα διαβρωθεί», όπως έλεγε ο Μάνος! Αυτή είναι η μουσική συνάντηση «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων-Μουσικά Σχολεία συναντούν τον Μάνο Χατζιδάκι», που διοργανώνεται από τις 2 έως τις 6 του Μάη στην πόλη μας! Μια μουσική πράξη αντίστασης απέναντι σε μια τελματώδη οικονομική – κοινωνική πραγματικότητα που δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην ανάγκη για πολιτιστική δημιουργία, όπως ακριβώς πρέσβευε πάντα ο μεγάλος δημιουργός για τον πολιτισμό και την Τέχνη. Η μουσική συνάντηση διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά φέτος μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά και υποστηρίζεται με ζέση ως προσπάθεια από την νέα δημοτική αρχή. Αυτό τονίζει ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος στην συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε» υπογραμμίζοντας ότι στόχος της εκδήλωσης είναι να καταστεί ένας θεσμός διεθνούς εμβέλειας που θα αναδείξει τη μουσική εκπαίδευση ως βασικό παράγοντα διαμόρφωσης δημοτών, ενημερωμένων ανθρωπιστικά και κοινωνικά ενεργών πολιτών και η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι να καταστεί «φάρος» μουσικής παιδείας και πολιτισμού.

«Ε»: Κύριε Δήμαρχε, μιλήστε μας για την διοργάνωση : «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων-Μουσικά Σχολεία συναντούν τον Μάνο Χατζιδάκι». Ποιοι οι στόχοι που θέτετε;

-Ο Δήμος μας διοργανώνει τη μουσική συνάντηση «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων-Μουσικά Σχολεία συναντούν τον Μάνο Χατζιδάκι» με σκοπό όχι μόνο τη γνωριμία των μαθητών με την οικουμενική μουσική του μεγάλου Έλληνα μουσικού αλλά κυρίως για να εμπνευστούν από τον ελεύθερο τρόπο που ο Μάνος σκεφτόταν και δρούσε, ώστε να αποτελέσουν οι ίδιοι τους αυριανούς ελεύθερα σκεπτόμενους δημότες, μιας πόλης ζωντανής, δημιουργικής στον παρόντα χρόνο. Να γίνουν πολίτες με όραμα που μετατρέπουν τα όνειρά τους σε πράξη ζωής.

«Ε»: Ποιοι είναι οι συντελεστές της μουσικής αυτής συνάντησης;

– Στην εκδήλωση αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι συντελεστές της σχολικής κοινότητας, μαθητές και φοιτητές, Σύλλογοι Γονέων και φορείς της κοινωνίας. Έχει έναν εμφανή εξωστρεφή προσανατολισμό με την πρόσκληση Μουσικών Σχολείων από όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και εκπαιδευτικών συγκροτημάτων μουσικής εκπαίδευσης από χώρες του εξωτερικού.

«Ε»: Ποιοι είναι οι συνεργαζόμενοι φορείς; Έχει ευρεία στήριξη και κοινωνική αποδοχή;

-Υλοποιούμε την εκδήλωση αυτή έχοντας τις ελπίδες μας, όπως ο εμβληματικός Μάνος Χατζιδάκις έλεγε, «στο άγνωστο κοινό, στην άγνωστη νεολαία, η οποία διαθέτει ευαισθησία και δεν έχει ακόμα διαβρωθεί». Για την επιτυχία του θεσμού, ο Δήμος μας συνεργάζεται με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, τον Δήμο Αβδήρων, το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του και όλους τους φορείς της Εκπαίδευσης (Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Διευθύνσεις και Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Το μουσικό αυτό γεγονός υλοποιείται με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Κοινωνικού Κέντρου «Σταύρος Χαλιορής», του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ξάνθης και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

«Ε»: Ποιο είναι το μήνυμα και ο συμβολισμός των εκδηλώσεων «Ξάνθη Πόλις Ονείρων» τη συγκεκριμένη συγκυρία;

-Ακούστε με, σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή για όλους μας, ο Δήμος μας θέλει να ενθαρρύνει τη νέα γενιά και να της δώσει τη δυνατότητα να εκφραστεί μέσα από το έργο της. Αυτή η νέα γενιά που μας κάνει υπερήφανους με την δημιουργικότητά της, που δεν σταματά να μας εκπλήσσει και να μας χαρίζει αισιοδοξία και ελπίδα, χρειάζεται την στήριξη όλων, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες. Για το λόγο αυτό δεν σκεφτήκαμε ούτε στιγμή, λόγω των καταστάσεων να αναβάλουμε τις εκδηλώσεις, λόγω κόστους, αντίθετα προτάξαμε το καλό των παιδιών μας. Αν υπάρχει θέληση και καλή διάθεση και βέβαια με σωστό προγραμματισμό και συνετή διαχείριση, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

και πιο παραγωγικούς, όπως ήταν και ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις. Και αυτό συνιστά πράξη πολιτική. Σε αυτή λοιπόν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μια συνάντηση φορέων προσπαθεί να δείξει ότι μέσα από την Τέχνη μπορούμε όλοι να ξανακοιτάξουμε τους εαυτούς μας και να τους εξελίξουμε σε πιο ενεργούς πολίτες, πιο ευαίσθητους.

Όσον αφορά τους στόχους που θέτουμε για την εκδήλωση αυτή είναι να καταστεί ένας θεσμός διεθνούς εμβέλειας που θα αναδείξει τη μουσική εκπαίδευση ως βασικό παράγοντα διαμόρφωσης δημοτών, ενημερωμένων ανθρωπιστικά και κοινωνικά ενεργών.

«Ε»: Θεωρείτε ότι αυτή η διοργάνωση μπορεί να προσδώσει πολιτιστική υπεραξία στην πόλης μας και να δώσει ώθηση στο τουριστικό της προϊόν;

Χρειάζεται ένα οργανωμένο σχέδιο για να αξιοποιηθούν οι αρετές της πόλης, όχι γρήγορες λύσεις που δεν εξυπηρετούν τον τελικό στόχο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ένα θεματικό γεγονός, όπως είναι η συγκεκριμένη μουσική γιορτή. Αξιοποιούμε τη γεωγραφική θέση της Ξάνθης, με στόχο την ανάδειξη του ιστορικού και πνευματικού της πλούτου, δίνοντας σε νέους ανθρώπους βήμα δράσης. Χρειαζόμαστε πνεύμα συνεργασίας, αλλά και να υιοθετήσουμε μια πολιτική εξωστρέφειας, πέρα από τα όρια του Δήμου μας αλλά και έξω από τα σύνορα της πατρίδας μας. Άλλωστε ο Μάνος Χατζιδάκις είναι οικουμενικός.

«Ε»: Ποια τα μακρόπνοα σχέδιά σας για την «Ξάνθη, Πόλις ονείρων»;

-Θα σας πω πώς το σκεφτόμαστε εμείς. Πέρυσι η Ξάνθη, απέκτησε ένα ¨παιδί¨, ένα μωρό! Εγώ έτσι το αισθάνομαι. Προσπαθούμε όλοι φέτος να του δώσουμε τη δυνατότητα να κάνει τα πρώτα του βήματα. Εάν δουλέψουμε σωστά, προγραμματισμένα και μεθοδικά, το «παιδί» αυτό θα πρέπει να το μάθουμε τα επόμενα χρόνια να στέκεται στα δικά του πόδια και να μιλάει και μάλιστα… πολλές γλώσσες!

Στόχος μας είναι να χτίσουμε έναν θεσμό με ποιότητα και διάρκεια, όπως ήταν και παραμένει η παγκόσμια εμβέλεια του Μάνου Χατζιδάκι, του μεγάλου αυτού δημιουργού που γεννήθηκε στην πόλη μας και μέσα από αυτή την διαδικασία, να κάνουμε ακόμη πιο γνωστή και διακριτή την Ξάνθη, εντός και εκτός Ελλάδας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…