Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας: ξέρουμε τι είναι;

Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας: ξέρουμε τι είναι;

0
europaiki karta asfalisis

Αναγκαία για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα

Δημ. Σταυρίδης: «πρέπει να γίνεται έγκαιρα η αίτηση για την έκδοση της κάρτας»

Πριν ένα σχεδόν μήνα συγκλονισμένοι πληροφορηθήκαμε όλοι την πτώση από μπαλκόνι ξενοδοχείου στην Ρώμη της άτυχης 17χρονης μαθήτριας από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Η νεαρή, που βρισκόταν στην Ιταλία με το σχολείο της κατά την διάρκεια σχολικής εκδρομής στην ιταλική πρωτεύουσα, έχασε τελικά πριν δύο εβδομάδες την μάχη, καθώς υπέκυψε στα σοβαρά τραύματα και παρά τις προσπάθειες των Ιταλών γιατρών να την γλυτώσουν.

Πληροφόρηση για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας

Με αφορμή το τραγικό γεγονός υπήρξε από το Υπουργείο Υγείας εντολή για ενημέρωση σχετικά με την ευρωπαϊκή κάρτα υγείας, την οποία οφείλουν να προμηθεύονται και να φέρουν μαζί τους όλοι όσοι ταξιδεύουν και διαμένουν προσωρινά σε μία από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ξάνθη ενημερωθήκαμε σχετικά από τον αναπληρωτή Προϊστάμενο της Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ Ξάνθης, κ. Δημήτριο Σταυρίδη, που τόνισε την ανάγκη για έγκαιρη αίτηση έκδοσης της κάρτας. Όπως είπε ο ίδιος στο «Ε», «έχουμε περιπτώσεις που άνθρωποι που πρόκειται να ταξιδέψουν έρχονται να υποβάλουν αίτηση την προηγούμενη μέρα του ταξιδιού τους. Δεν γίνεται να θέλει ο ασφαλισμένος την έκδοση της κάρτας τόσο άμεσα, γιατί τα κεντρικά του ασφαλιστικού φορέα βρίσκονται στην Αθήνα, εκτός από κάποιους ασφαλιστικούς φορείς που έχουν γραφεία και περιφερειακά. Αυτό παρατηρείται και όταν πρόκειται να ταξιδέψουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό και έρχονται οι γονείς 2-3 μέρες πριν να ζητήσουν ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης. Γνωρίζουμε ότι οι διευθυντές των σχολείων έχουν κάνει την σχετική ενημέρωση πολύ νωρίτερα και ζητούν την κάρτα για να είναι καλυμμένοι τόσο οι ίδιοι, όσο και τα παιδιά που θα ταξιδέψουν. Δυστυχώς φτάνουμε συνήθως τις τελευταίες μέρες να προσπαθούμε να επισπεύσουμε την έκδοση. Το διάστημα που χρειάζεται για την έκδοση ποικίλλει ανάλογα με το Ασφαλιστικό Ταμείο από 2-3 μέρες μέχρι και ένα μήνα, γιατί κάποια Ταμεία δεν έχουν υπαλλήλους και ο όγκος εργασίας είναι μεγάλος. Η κάρτα βέβαια ισχύει από την ημερομηνία αιτήσεως. Αν π.χ. γίνει κάποιο ατύχημα ή χρειαστεί νοσηλεία στις 15 του μήνα και το αίτημα έχει γίνει στις 10, θα σε δεχτούν αλλά θα πρέπει να πληρώσεις και εν συνεχεία να κάνεις δαπάνη, όταν θα έχεις την κάρτα στα χέρια σου».

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας;

Πρόκειται για μια δωρεάν κάρτα, που προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία, κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή σε μια από τις 28 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας. Οι κάρτες εκδίδονται από τον εθνικό πάροχο ασφάλισης ασθένειας. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση, δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, ούτε δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στην χώρα ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων, δεν καλύπτει τις δαπάνες σε περίπτωση ταξιδιού αποκλειστικά με σκοπό την ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό, δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών. Δεδομένου ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας διαφέρουν, υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στη χώρα μας μπορεί να μην παρέχονται δωρεάν σε μια άλλη.

Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε την κάρτα;

Για να λάβει κάποιος ενδιαφερόμενος την κάρτα θα πρέπει να απευθυνθεί στον φορέα ασφάλισης υγείας στον οποίο είναι ασφαλισμένος και ο οποίος είναι αρμόδιος να αναλάβει τα έξοδα υγειονομικής του περίθαλψης. Μπορούμε να αποκτήσουμε μια κάρτα επικοινωνώντας με τον τοπικό φορέα ασφάλισης ασθένειας, δεδομένου ότι κάθε μεμονωμένη χώρα είναι υπεύθυνη για την έκδοση και τη διανομή της κάρτας στη δική της επικράτεια. Για να δικαιούται όμως κάποιος την κάρτα, θα πρέπει να είναι ασφαλισμένος ή να καλύπτεται από ένα κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία. Κάθε μέλος ξεχωριστά μιας οικογένειας που ταξιδεύει πρέπει να έχει τη δική του κάρτα. Άτομα από χώρες εκτός ΕΕ, που διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ και καλύπτονται από κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, έχουν επίσης δικαίωμα να αποκτήσουν κάρτα. Ωστόσο, οι υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την ΕΚΑΑ για ιατρική περίθαλψη στη Δανία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Το διάστημα ισχύος της κάρτας ποικίλλει από χώρα σε χώρα, ενώ για την Ελλάδα έχει ετήσια ισχύ. Είναι προτιμότερο, πάντως, να το ελέγξουμε με τον τοπικό ασφαλιστικό φορέα που θα εκδώσει την κάρτα.

Απαραίτητη η σωστή ενημέρωση

Ένα άλλο σημείο που μας τόνισε ιδιαίτερα ο κ. Σταυρίδης, ήταν αυτό της σωστής ενημέρωσης. Όπως είπε ο ίδιος, «επειδή υπάρχει το πρόβλημα της γλώσσας και της επικοινωνίας σε κάποιες χώρες, θα πρέπει ο κάτοχος της κάρτας να είναι ενήμερος για τα δικαιώματά του, που αναγράφονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, για να μην κληθεί να πληρώσει, για παράδειγμα, ενώ η κάρτα τον καλύπτει». Στην σελίδα μάλιστα δίνονται όλες οι οδηγίες σχετικά με την συμπλήρωση του εντύπου και όλες οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθησυχαστικός για τον σεισμό στη Χαλκιδική ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η περιοχή δεν διαθέτει υψηλό σεισμικό δυναμικό, ενώ τόνισε…