Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Επιμονή Κουρουμπλή με τις παραιτήσεις των διοικητών Νοσοκομείων

Επιμονή Κουρουμπλή με τις παραιτήσεις των διοικητών Νοσοκομείων

0
nosokomeio

Αντιδράσεις για το ‘’πραξικοπηματικό’’ αίτημα του υπουργού Υγείας

Αθ. Πάσχου: «Δεν έχω αποφασίσει αν θα υποβάλλω παραίτηση»

Προθεσμία ως την ερχόμενη Πέμπτη δίνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ για την υποβολή των παραιτήσεών τους. Έπειτα από δυο και πλέον μήνες προφορικών επίμονων συστάσεων από την Αριστοτέλους για παραίτηση προς τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, απέστειλε κι εγγράφως το αίτημά του, ζητώντας τις παραιτήσεις κι ευχαριστώντας τους εκ των προτέρων «για τη συνεργασία και την ευγενική ανταπόκριση». Η εμμονή του υπουργού Υγείας να απομακρυνθούν οι επικεφαλής των δημόσιων νοσοκομείων προσκρούει, ωστόσο, σε έναν μείζονα σκόπελο: το νομικό πλαίσιο της τοποθέτησής τους.

Επιστροφή στις κομματικές τοποθετήσεις;

Ο νόμος 4052/2012 επί υπουργίας Λοβέρδου πρόβλεψε για πρώτη φορά ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης στο ΕΣΥ, πέρα από τις αμιγώς κομματικές τοποθετήσεις, κατά τις βουλές και τις επιθυμίες του κάθε υπουργού Υγείας. Συστάθηκε η Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών ΕΣΥ με μέλη της τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ, έναν καθηγητή ή Αναπληρωτή καθηγητή της ΕΣΔΥ ή ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ με συναφές αντικείμενο, έναν Αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Ιδιωτικού τομέα, με αντικείμενο μη συναφές με τις μονάδες υγείας. Στην Επιτροπή αυτή υπέβαλαν αιτήσεις κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, περισσότεροι από 1.500 ενδιαφερόμενοι για τις 83 θέσεις διοικητών και των 97 αναπληρωτών. Η Επιτροπή συνέταξε κατάλογο αξιολόγησης των υποψηφίων και εισηγήθηκε στον υπουργό Υγείας τον διορισμό διοικητών και αναπληρωτών.

Από την αξιολόγηση στην «αναγκαστική παραίτηση»

Οι αξιωματούχοι του ΕΣΥ υπέγραψαν σύμβαση τριετούς διάρκειας με τον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) όπου υπάγονταν, αλλά με τον όρο της ετήσιας έκθεσης προόδου. Στο νόμο Λοβέρδου και τις συμβάσεις προβλέπεται ότι η Επιτροπή -και μόνο αυτή- αξιολογεί και μπορεί να εισηγείται στον Υπουργό Υγείας την αυτοδίκαιη διακοπή της θητείας Διοικητή ή Αναπληρωτή Διοικητή με βάση την τεκμηρίωση και την αποδοχή της έκθεσης προόδου ή και άλλα στοιχεία. Ο κ. Κουρουμπλής αμέσως μετά την ορκωμοσία του τον περασμένο Ιανουάριο είχε ζητήσει -και λάβει- έκθεση πεπραγμένων από όλους τους διοικητές, διαμηνύοντας ότι θα αξιολογηθούν για το έργο τους. Στον ίδιο τόνο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός συμπλήρωνε ότι «το τελευταίο που επιθυμούμε είναι η δημιουργία κομματικού στρατού στα νοσοκομεία» θέλοντας να δείξει ότι ως νέα και δη αριστερή κυβέρνηση θα ενισχύσουν την αξιοκρατία.

Αθ. Πάσχου: «Να κριθούμε βάσει του έργου μας»

pasxou-webΤον Δεκέμβριο του 2013 ανέλαβε καθήκοντα διοικητή στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης ο κ. Αθανάσιος Πάσχου, του οποίου η θητεία λήγει τον Ιανουάριο του 2017. Το «Ε» επικοινώνησε με τον κ. Πάσχου αναφορικά με τις προθέσεις του. Όπως μας ανέφερε ο ίδιος, «Δεν έχω αποφασίσει ακόμη αν θα παραιτηθώ. Έλαβα το έγγραφο την Δευτέρα και απουσίαζα στην Αθήνα, οπότε ήταν κάτι ξαφνικό». Ο κ. Πάσχου δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την διαδικασία που έχει κινήσει ο υπουργός Υγείας, θεωρώντας ότι είναι ορθό και νόμιμο, βάσει και των δεσμευτικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, να κριθεί ο κάθε διοικητής για το έργο του. «Έχουμε αξιολογηθεί από πολυμελή επιτροπή τύπου ΑΣΕΠ, όταν υποβάλαμε τις αιτήσεις μας για τα 17-18 νοσοκομεία της ΔΥΠΕ, χωρίς να γνωρίζουμε σε ποιο νοσοκομείο θα τοποθετηθούμε. Από τις δύο υποψηφιότητες που κατέληξαν για την θέση αυτή, επελέγην εγώ και όλο αυτό το διάστημα προσπαθώ να λειτουργώ αμερόληπτα. Όλοι δηλώνουν ευχαριστημένοι, γιατί δεν παρεμβαίνουμε καθόλου στα ραντεβού των ασθενών, που πλέον μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας γίνονται με απόλυτη διαφάνεια». Ο ίδιος σημείωσε ότι δοκιμάστηκε από την κρίση που υπήρξε στο νοσοκομείο, κυρίως αναφορικά με την καρδιολογική κλινική, «την οποία κρατήσαμε ανοιχτή με προσωπικό κόστος και φοβερή πίεση, καλύπτοντας και τους πολιτικούς, που θα πλήρωναν εν τέλει κάθε κακή εξέλιξη».

Προθεσμία απάντησης μέχρι 30 Απριλίου

Το υπουργείο Υγείας έδωσε προθεσμία στους διοικητές να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους μέχρι τις 30 Απριλίου, θεωρώντας δεδομένη την ‘’συμμόρφωση’’ των διοικητών, χωρίς να διευκρινίζεται πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο την επόμενη μέρα. Σε κάθε περίπτωση, τα πεπραγμένα του κάθε διοικητή θα μπορούσε να τα κρίνει η Επιτροπή και φυσικά ο υπουργός, κ. Κουρουμπλής. Εάν ο υπουργός ήθελε πραγματικά να απομακρύνει τους ανίκανους και ανάξιους διοικητές, μπορούσε να το κάνει αξιολογώντας τους. Μάλιστα, θα τους απομάκρυνε και αζημίως, κρίνοντάς τους ως ακατάλληλους, αφού αυτό ορίζεται από την σύμβαση. Βέβαια στην περίπτωση αυτή ο υπουργός θα είχε ‘’δεμένα’’ και πάλι τα χέρια του, καθώς θα έπρεπε να τους αντικαταστήσει από την ‘’δεξαμενή’’ των επιλαχόντων, που έχει επιλέξει η Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών ΕΣΥ. Είναι προφανές, όμως, ότι αυτό δεν το θέλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αυτό που φαίνεται να επιδιώκει, είναι να τοποθετήσει πρόσωπα και όχι να αξιολογήσει, να κρίνει και να επιλέξει, κάτι που γίνεται εμφανές από το τελεσίγραφο που απέστειλε.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Μητσοτάκης ζει σε εικονική πραγματικότητα

Για τετραπλάσιο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού των τροφίμων στην Ελλάδα συγκριτικά με την Ε…