Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εντείνονται τα προβλήματα υποστελέχωσης στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Εντείνονται τα προβλήματα υποστελέχωσης στο Νοσοκομείο Ξάνθης

0
nosokomio xanthis exo-empros

Σε αναμονή… μηνών οι εξαγγελίες προσλήψεων ιατρικού προσωπικού

Άμεσες προσλήψεις ζητά με ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών

Στον απόηχο του τελεσίγραφου του υπουργού Υγείας, Π. Κουρουμπλή, προς τους διοικητές των Νοσοκομείων της χώρας για την εθελούσια παραίτησή τους, πριν την εκπνοή της θητεία τους, τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού συνεχίζουν να ταλανίζουν. Την άμεση στελέχωση των νευραλγικών κλινικών του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης με το απαραίτητο προσωπικό ζητά με ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες του κλεισίματος διαφόρων κλινικών των γενικών νοσοκομείων του ΕΣΥ ανά την Ελλάδα, ενώ δεκάδες άλλες βρίσκονται στα πρόθυρα αναστολής λειτουργίας τους, ως αποτέλεσμα της υποστελέχωσης που υφίσταται το ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια. Το μη επαρκές σε αριθμό προσωπικό των νοσοκομείων, λειτουργεί, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, συχνά εξαντλημένο λόγω αυτών και επιπλέον απλήρωτο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των Νοσοκομειακών, ενώ παράλληλα τονίζεται: «παρατηρούμε ακόμη επεισόδια βιαιοπραγίας έναντι συναδέλφων μας, από πολίτες εξοργισμένους που αδιαφορούν για τα υπάρχοντα προβλήματα και απαιτούν την άμεση εξυπηρέτησή τους.

Επίσης στα πλαίσια της υπεράνθρωπης προσπάθειας του προσωπικού, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξανόμενες ανάγκες του νοσοκομείου, ελλοχεύει ο κίνδυνος λαθών, τέτοιων, ώστε να βρεθεί ο εργαζόμενος αντιμέτωπος ακόμη και με το νόμο. Ακούσαμε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και τις υποσχέσεις του υπουργού Υγείας και περιμένουμε την πραγματοποίησή τους. Θεωρείται δεδομένη η όποια πίστωση χρόνου, σε μία νεοσύστατη ηγεσία, ιδίως ενός υπουργείου που αφορά τον πολύπαθο χώρο της Υγείας, θα πρέπει όμως, να ληφθεί υπ’ όψιν ότι αυτή η πίστωση δεν θα είναι μακρά, ούτε και ανεξέλεγκτη».

Τα αιτήματα των Νοσοκομειακών Ιατρών

-Ζητούμε την άμεση στελέχωση με ταχείες προσλήψεις προσωπικού, μόνιμου, ιατρικού αλλά και παραϊατρικού, για όλα τα τμήματα του ΕΣΥ. Ειδικότερα για το Νοσοκομείο Ξάνθης, απαιτούμε την άμεση πρόσληψη ιατρών στα τμήματα Παθολογίας, Αναισθησιολογίας, Καρδιολογίας, Γυναικολογίας και Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

-Ζητούμε την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του τρέχοντος έτους καθώς και των υπολοίπων ετών που περιέκοψαν οι μνημονιακές πολιτικές.

– Ζητούμε την ενίσχυση των λειτουργικών δαπανών για τον χώρο της Υγείας.

Αντιλαμβανόμαστε τις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που βιώνει ο τόπος μας και δεν είναι στις προθέσεις μας να δημιουργήσουμε εστία αναταραχής στα Νοσοκομεία. Όμως τα προβλήματα διογκώνονται και διαιωνίζονται και η υπομονή μας έχει χρονικά όρια. Αν σύντομα δεν γίνουν οι αλλαγές που εξαγγέλθηκαν και δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, των οποίων η μορφή και η χρονική έναρξη θα ανακοινωθούν από την ΟΕΝΓΕ”.

Θ. Πάσχου: «Με προσωπικό κόστος κρατήσαμε την Καρδιολογική Κλινική ανοιχτή»

pasxou-webΤους προηγούμενους μήνες το Νοσοκομείο Ξάνθης ήρθε αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή κρίση, καθώς η έλλειψη ιατρικού προσωπικού οδήγησε στα πρόθυρα της διακοπής λειτουργίας της Καρδιολογικής Κλινικής. Παρόμοιο πρόβλημα σημειώθηκε το ίδιο διάστημα και στην Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου, για την επίλυση των οποίων χρειάστηκαν εντατικές προσπάθειες και μεσολαβήσεις, ώστε να υπάρξει άμεση στελέχωση. Όπως ανέφερε στο «Ε» ο διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης, κ. Θανάσης Πάσχου, «καταβάλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αποφύγουμε την διακοπή λειτουργίας της Καρδιολογικής Κλινικής, καθώς αφορά περιστατικά που δεν μπορούν να παραπεμφθούν εύκολα ή να περιμένουν». Ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε «βιώσαμε αυτή την κρίση, που έτυχε να συμβεί την περίοδο της δικής μου διοίκησης, και προσπάθησα για το καλύτερο ακόμη και με προσωπικό κόστος υγείας. Είναι πολύ δύσκολο να βρίσκεσαι το βράδυ της Παρασκευής με την αβεβαιότητα αν η Κλινική θα λειτουργεί το πρωί του Σαββάτου».

Θ. Πάσχου: «Από τον Δεκέμβριο περιμένουμε τον μοναδικό Γυναικολόγο που δήλωσε»

Αναφορικά με το θέμα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου, ο κ. Πάσχου τόνισε ότι παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για προκήρυξη θέσεων και προσλήψεις, ακόμη δεν υπάρχουν ‘’χειροπιαστά’’ αποτελέσματα. «Από τον Δεκέμβριο περιμένουμε τον ένα Γυναικολόγο που δήλωσε ενδιαφέρον για τις θέσεις που προκηρύχθηκαν και έχουμε φτάσει στα τέλη Απριλίου». Για την Καρδιολογική Κλινική, παρότι υπάρχει η υπόσχεση αποστολής Καρδιολόγων, εστίασε το πρόβλημα όχι μόνο στις μειωμένες απολαβές των ιατρών, που δεν είναι θελκτικές για κάποιον που διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο, αλλά και στο θέμα της επιστημονικής ανάπτυξης. «Η έλλειψη έμπειρου και κορυφαίου επιστημονικού προσωπικού λειτουργεί αρνητικά για ένα νέο επιστήμονα που έχει φιλοδοξίες και θέλει να εμπλουτίσει τις γνώσεις και την εμπειρία του σε ένα υψηλού επιπέδου Νοσοκομείο».

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …