Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ένας νέος «μύθος» σχηματίζεται για την «Πόλη Ονείρων» του Μάνου!

Ένας νέος «μύθος» σχηματίζεται για την «Πόλη Ονείρων» του Μάνου!

0
ethelondes-xatzidakeio-web

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, με αγάπη, αλλά και μεγάλη ευθύνη και σεβασμό στην προσωπικότητα και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, υλοποιείται στην Ξάνθη μια παιδαγωγική παρέμβαση με καινοτομικά χαρακτηριστικά. Μέσα από την συνάντηση των Μουσικών Σχολείων, την επίσκεψη των μαθητών στο Σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι και την ευκαιρία να παίξουν στο ίδιο πιάνο που πρωτοέμαθε μουσική ο μεγάλος μουσικός, οι μαθητές θα ζήσουν το δικό τους όνειρο!

Για να μάθουμε περισσότερα για τη μοναδική αυτή μουσική διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες στην πόλη μας, μιλήσαμε με τα 4 μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων & Εθελοντών της Διοργάνωσης «Ξάνθη Πόλις Ονείρων–Μουσικά Σχολεία συναντούν τον Μάνο Χατζιδάκι», δηλαδή τoυς προέδρους των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων: του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, κ. Σταύρο Κοκκινίδη και του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης, κ. Μαρία Γκαγκώνη-Παπαδοπούλου, του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης κ. Νίκη Μεταξά και τη γενική γραμματέα του Μουσικού Σχολείου, κ. Μαρία Δόσιου.

Θέσαμε ερωτήματα και λάβαμε απαντήσεις που αποτυπώνουν το πώς νιώθουν για τη συμμετοχή τους σε αυτή τη μεγάλη μουσική συνάντηση. Ο λόγος λοιπόν σε αυτούς!

Θα θέλατε να μας μιλήσετε για το στόχο και το σκοπό της συγκεκριμένης εκδήλωσης;

Βασική μας στόχευση είναι, να αποτελέσει η μουσική συνάντηση «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων-Μουσικά Σχολεία συναντούν τον Μάνο Χατζιδάκι» τον «κοινό μύθο» που θα μας ενώσει. Ξεκινάμε από την Ξάνθη, αλλά με το βλέμμα στραμμένο πέρα από τα σύνορα, σχηματίζουμε όλοι μαζί έναν «μύθο» με στόφα τις ουράνιες μουσικές συγχορδίες και οδοδείκτη το λαμπρό πνεύμα ενός σπουδαίου και ευφυούς ανθρώπου.

Κατά την άποψή μας, ένας από τους σκοπούς της διοργάνωσης είναι να αναδείξει τα προτερήματα της πόλης μας, και κυρίως, το συγκριτικό της πλεονέκτημα: την υψηλή θέση που έχουν στη συνείδηση των Ξανθιωτών οι αρετές του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Η Ξάνθη είναι μια πόλη με «εφηβική ψυχή» που μπορεί να δημιουργεί συνεχώς μεγάλα γεγονότα με προοπτική για τους δημότες της και τους ανθρώπους που τα παρακολουθούν και συμμετέχουν σε αυτά. Ταυτόχρονα, έχει την ικανότητα να εμπνέει και να συσπειρώνει τους ανθρώπους γύρω από ιδέες. Ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη χαρακτηρίζουν ως αρετές τους Ξανθιώτες -και τους εξυψώνουν.

Σε σχέση με την περσινή διοργάνωση, ποια είναι η φετινή συμμετοχή των μαθητών από άλλες πόλεις;

Πέρισι, στο ξεκίνημα αυτής της διοργανώσης είχαν ανταποκριθεί 10 Μουσικά Σχολεία. Φέτος, η τιμή που μας γίνεται είναι πραγματικά μεγαλύτερη! Από τα 43 Μουσικά Σχολεία της χώρας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας τα 20, και μάλιστα από τα μακρινότερα μέρη της χώρας μας, όπως τη Χίο, τα Χανιά, το Ηράκλειο, τη Λευκάδα, την Άρτα! Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα έρθουν και με δικά τους έξοδα, σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά συγκυρία.

Επίσης, το κάλεσμά μας ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας μας και φέτος γίνεται το πρώτο βήμα διεθνοποίησης του θεσμού, με την ανταπόκριση Μουσικών Σχολείων από την Tουρκία και συγκεκριμένα της Κωνσταντινούπολης και Σιρόκα Λάκα της Βουλγαρίας.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι από μόνο του αυτό δείχνει την επιρροή που ασκεί ο Μάνος και η Πόλις Ονείρων στη συνείδηση των μαθητών και φυσικά των καθηγητών τους που αποφάσισαν τη συμμετοχή των σχολείων τους. Γι’ αυτό η τιμή που μας γίνεται πρέπει να εκτιμηθεί και οφείλουμε και εμείς να τιμήσουμε τους προσκεκλημένους μας μαθητές και καθηγητές με ανάλογη διοργάνωση και φιλοξενία. Τις ημέρες των παρουσιάσεών τους οι μαθητές πρέπει να συναντήσουν φιλόξενο και ενθουσιώδες κλίμα. Γι’ αυτόν τον λόγο, το στοιχείο της συμμετοχής των πολιτών αποκτά κυρίαρχο χαρακτήρα! Αυτό είναι και το κύριο μέλημά μας τώρα.

Ποιοι φορείς στηρίζουν τη φετινή διοργάνωση;

Δημοτικοί και Δημόσιοι φορείς, τοπικές επιχειρήσεις, Σύλλογοι και Σωματεία, όλοι μαζί οι εκπρόσωποι του τόπου μας συσπειρωμένοι, συνδράμουν και ταυτόχρονα αναδεικνύουν το κορυφαίο αυτό πολιτιστικό γεγονός που ενωμένος ο τόπος μας δημιουργεί.

H εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων και «αγκαλιάστηκε» θερμά από τον Δήμο Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης. Ευχαριστούμε πολύ τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης: την Περιφέρεια ΑΜΘ και την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης με την αποφασιστική συμβολή της, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜΘ, το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης και τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τους συνεργαζόμενους φορείς της εκδήλωσης: την Καλλιτεχνική Επιτροπή Μουσικών Σχολείων, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και τους υποστηρικτές της εκδήλωσης: την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης & Περιθεωρίου, τον Δήμο Αβδήρων, το Επιμελητήριο Ξάνθης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ). Επίσης, ευχαριστούμε πολύ το Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής» για τη μόνιμη στήριξη που μας παρέχει κάθε χρόνο.

Και φυσικά, τις βαθιές μας ευχαριστείες θα θέλαμε να εκφράσουμε στους χορηγούς των εκδηλώσεών μας. Σε αυτούς που άμεσα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, πιστεύοντας ότι η μουσική αυτή συνάντηση αποτελεί ένα σπάνιο όσο και σημαντικό γεγονός για τα ελληνικά δεδοµένα και αξίζει την υποστήριξή του γιατί επενδύει στο μέλλον του λαού μας, στα παιδιά.

Ευχαριστούμε λοιπόν τους χορηγούς μας: τον Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης, τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ξάνθης, τον Διδασκαλικό Σύλλογο, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων, τον Εμπορικό Σύλλογο, το Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, το ΠΑΚΕΘΡΑ, το ΚΤΕΛ Υπεραστικών Λεωφορείων Ξάνθης, την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Ξάνθης, τη Γαλακτοβιομηχανία ΡΟΔΟΠΗ, την εταιρεία Οίνοι Σγουρίδη, το Κτήμα Βουρβουκέλη, τις εταιρείες Διαμαντής Mασούτης, Απόστολος Παπαδόπουλος Αλλαντικά-Κρέατα, ΖΑΓΟΡΙ, Coco Mat, Smirdex, τη Μελετητική Εταιρεία “ΕΥΕΡΓΟΣ Α.Ε.”, το ξενοδοχείο “Δημόκριτος”, τα Ιδιωτικά Σχολεία Άξιον, το Σωματείο Αρτοποιών Ξάνθης και την Ένωση Ζαχαροπλαστών. Όταν λέμε «μια πόλη, μια αγκαλιά», το εννοούμε!

Ιδιαιτέρως θα θέλαμε μέσα από την καρδιά μας να ευχαριστήσουμε για τη συνδρομή και την υποστήριξη τους τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων Ν. Ξάνθης και φυσικά, όλους τους υπέροχους Εθελοντές της πόλης μας που μας τονώνουν, μας εμπνέουν και μας ωθούν δυναμικά μπροστά. Αυτή είναι η «άλλη ορχήστρα» όπως την ονομάζουμε.

Τι εννοείται λέγοντας ότι οι Εθελοντές είναι η «άλλη ορχήστρα»;

Ο εθελοντισμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι κάθε διοργάνωσης με μεγάλη απήχηση, πόσο μάλλον για τη μουσική συνάντηση «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων». Κύρια χαρακτηριστικά των Εθελοντών μας είναι η διάθεση για προσφορά και η αγάπη τους για τη μουσική. Οι εθελοντές μας είναι όλες και όλοι μαζί οι άνθρωποι εκείνοι που ενωμένοι, αν και δεν βρίσκονται επί σκηνής και δεν φαίνονται, εντούτοις προσπαθούν με πολύ κόπο και αφιερώνοντας τον πολύτιμο χρόνο τους μοχθούν για την επιτυχή διοργάνωση και καταξίωση αυτού θεσμού.

Ποιες ήταν οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος εθελοντής στη συγκεκριμένη οργάνωση και ποια είναι τα οφέλη που θα αποκομίσει;

Εθελοντές μπορούμε να γίνουμε όλοι γιατί όλοι έχουμε κάτι να προσφέρουμε! Ως εθελοντής, αποκτάς καινούργιες εμπειρίες, νιώθεις γεμάτος και δημιουργικός, πολύ περισσότερο όταν είναι να προσφέρεις σε παιδιά. Βασική προϋπόθεση για να δηλώσει κάποιος συμμετοχή ως εθελοντής ήταν η διάθεση και η επιθυμία για προσφορά στην υλοποίηση μιας τόσο ουσιώδους μουσικής διοργάνωσης και η δυνατότητα να λειτουργήσει ως μέλος μιας μεγάλης ενθουσιώδους «παρέας». Μέσα από τη συμμετοχή στη μουσική αυτή συνάντηση, οι εθελοντές αναπτύσσουν δεσμούς με τον συγκεκριμένο θεσμό και γνωρίζουν καινούργιους ανθρώπους από άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Παράλληλα, ενισχύεται το αίσθημα της χρησιμότητας μέσα στην κοινότητα, αναπτύσσοντας νέες ικανότητες όπως είναι η ομαδική δουλειά, η εξάσκηση ξένων γλωσσών και φυσικά η απόκτηση γνώσεων σχετικά με τη διοργάνωση μιας μουσικής εκδήλωσης.

Και βέβαια, οι εθελοντές ζούμε από κοντά τον παλμό της μεγαλύτερης μουσικής γιορτής στην πόλη!

Ποια είναι τα συναισθήματά σας από τη συμμετοχή σας στη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης;

Ως μέλη της Συντονιστικής, νιώθουμε πραγματικά υπέροχα που είμαστε και εμείς εθελοντές στη μουσική αυτή γιορτή της πόλης! Πέρυσι, μετά το κάλεσμα του Μουσικού Σχολείου προς τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων του Νομού, βρεθήκαμε για πρώτη φορά όλοι μαζί. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία που μας συσπείρωσε και μας έκανε να αγκαλιάσουμε από κοινού αυτό το «Όνειρο». Το στηρίξαμε με πολύ αγάπη και έγινε πραγματικότητα! Φέτος εργαοζόμαστε όλοι μαζί και πάλι, ακούραστα και συλλογικά για να έχει η φετινή διοργάνωση ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία!

Θα θέλαμε να μείνουμε λίγο ακόμη στο κομμάτι του Εθελοντισμού. Ποιο είναι το προφίλ των Εθελοντών σας και ποιες οι αρμοδιότητές τους;

Συνολικά έχουμε περίπου 80 Εθελοντές και ο αριθμός διαρκώς διευρύνεται!. Φέτος, εκτός από μέλη των Συλλόγων Γονέων και εκπαιδευτικούς φυσικά, έχουμε και νέους εθελοντές προερχόμενους από άλλους χώρους. Δημότες της πόλης μας διαφόρων ηλικιών και επαγγελμάτων όπως πχ εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, μέλη του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και του Συλλόγου Αιμοδοτών, μεμονωμένα άτομα διαφόρων ηλικιών. Ήδη συγκεντρώνουμε συμμετοχές και για του χρόνου!

Τώρα, όσον αφορά στις αρμοδιότητές τους, αυτές καλύπτουν διάφορα επίπεδα. Φέτος θα φιλοξενούμε περίπου 1000 μαθητές με τους συνοδούς τους! Από το νούμερο από μόνο, αντιλαμβάνεστε τις ανάγκες που πρέπει να καλύψουμε και να προβλέψουμε. Χτίσαμε επάνω στην περσινή εμπειρία, προσπαθώντας να οργανώσουμε αρτιότερα τη φετινή διοργάνωση. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους οι εθελοντές μας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, πχ συνοδοί σχολείων, εθελοντές αφίξεων-αναχωρήσεων, ξεναγοί κλπ. Αλλά πάντα φυσικά στις μεγάλες διοργανώσεις, υπάρχουν και τα απρόβλεπτα! Κάποιος μαθητής μπορεί να ξεχάσει πχ το αναλόγιό του στο ξενοδοχείο, κάποιος άλλος θα έχει ένα μεγάλο μουσικό όργανό, για τη μεταφορά του οποίου θα χρειαστεί όχημα, άλλος μαθητής μπορεί να σηκωθεί αργά το πρωί και να αργήσει στο ραντεβού της πρόβας… και τόσα άλλα απρόβλεπτα. Για όλα αυτά, υπάρχουν οι εθελοντές και οι εθελόντριές μας που θα τρέξουν και θα βοηθήσουν, με πολύ αγάπη για τα παιδιά και τη μουσική, ανιδιοτέλεια, και πίστη στο μέλλον του νέου αυτού θεσμού!

Η περσινή Τελετή Λήξης ήταν όχι μόνο εντυπωσιακή, αλλά και ιδιαίτερα συγκινητική. Ποιοι θα συμμετέχουν φέτος σε αυτή;

Για φέτος το σύνθημά μας είναι: «Ένωσε και τη δική σου φωνή στη μεγάλη ορχήστρα της διοργάνωσης!». Την Τρίτη 5 Μαίου, στις 10:30 το πρωί στην Tελετή Λήξης η μεγάλη ορχήστρα που θα αποτελείται από 1750 μαθητές (μουσικά σύνολα, χορωδίες μουσικών και σχολείων γενικής παιδείας) οφείλει να συναντήσει και την «αυθόρμητη ορχήστρα των πολιτών της πόλης μας για να επικοινωνήσουμε ψηλά με τον μεγάλο δημιουργό μας και φυσικά η εικόνα και ο ήχος να διοχετευθεί μετά στα πέρατα της οικουμένης! Η «αυθόρμητη ορχήστρα των πολιτών» θα πρέπει να είναι συγκρατημένη στις «παραφωνίες», γιατί ο Μάνος ήταν πάντα αυστηρός και πιο πολύ με τον εαυτό του. Για αυτό, ας ξεκινήσουμε τις πρόβες από τώρα! (γέλια). Όταν λέμε: «Μια πόλη, μια Γιορτή-μια Ορχήστρα, μια Γιορτή» το εννοούμε!

-Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η επίδραση, η «γεύση», η αίσθηση που θα αφήσει η διοργάνωση αυτή στην τοπική κοινότητα, στον καθένα από εμάς;

Η διοργάνωση δημιουργεί μια ανάταση ψυχής, μια αισιοδοξία ιδιαίτερα στους μαθητές μας που μαζί με τους γονείς συμβάλλουν στη νέα αυτή δημιουργία. Πιστεύουμε στην «Πόλη Ονείρων»! Πιστεύουμε βαθιά ότι έχει δυναμική και ότι θα χαράξει μια νέα τροχιά για την πόλη μας. Ένα νέο μέλλον!  

Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε κάτι για τους πρωταγωνιστές της υπέροχης αυτής εκδήλωσης, τα παιδιά, μιας που αυτή η διοργάνωση είναι αφιερωμένη σε αυτά, γίνεται από εκείνα, για εκείνα.

Γνωρίζουμε από κοντά τις δυσκολίες που συναντούν οι μαθητές για να μπορέσουν να ανταποκριθούν και στα μαθήματα της γενικής παιδείας, αλλά και στις αυξημένες ανάγκες της μουσικής αυτής συνάντησης. Πόσος μόχθος άραγε απαιτείται για να μάθει κανείς μουσική, να παρακολουθεί τα μαθήματα του σχολείου και συνάμα να συμμετέχει σε μουσικές εκδηλώσεις! Τις θερμές μας ευχαριστίες θα θέλαμε φυσικά να εκφράσουμε και στις καθηγήτριες και τους καθηγητές του Μουσικού Σχολείου που μοχθούν μαζί με τα παιδιά, και φυσικά στον ακούραστο και εμπνευσμένο Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου κ. Γιάννη Κακκάρα, όπως και σε όλους τους Διευθυντές και καθηγητές των σχολείων του Νομού μας που συνεργάζονται για την επιτυχή κατάληξη αυτής της μεγάλης μουσικής εκδήλωσης.

Για όλους εμάς :

«Αυτή η διοργάνωση είναι γεμάτη φως, όπως τα παιδιά μας.

Γεμάτη δύναμη όπως και το μυαλό τους.

Γεμάτο ελπίδα, όπως και το βλέμμα τους.

Γεμάτο ενέργεια, όπως και το σώμα τους.

Γεμάτο χαρά όπως και τα νιάτα τους».

Όλα τα παραπάνω μας παροτρύνουν και μας καθοδηγούν!

κ. Κοκκινίδη, κ. Γκαγκώνη, κ. Μεταξά, κ. Δόσιου, σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στην υπέροχη αυτή μουσική συνάντηση.

Και εμείς σας ευχαριστούμε.

Υ.Γ. Οι εθελοντές (υπό την αιγίδα της συντονιστικής επιτροπής) έχουν ήδη ξεκινήσει και εργάζονται πυρετωδώς για την καλύτερη διεξαγωγή του “Ξάνθη, Πόλις Ονείρων”( Ξενοδοχείο Δημόκριτος )

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…