Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Άνοιξαν οι ουρανοί την Μ. Δευτέρα

Άνοιξαν οι ουρανοί την Μ. Δευτέρα

0
vroxi xanthi

Καταρρακτώδης βροχή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στην πόλη – Δήμος Τοπείρου: Επιτροπή της ΥΑΣΒΕ καταγράφει τις ζημιές από τις προηγούμενες πλημμύρες

Ανοιχτά παραμένουν τα προβλήματα στο αγροτικό δίκτυο του δήμου Μύκης – Στα τυφλά οδηγούν από Σμίνθη – Εχίνο – Σύνορα

Άνοιξαν και πάλι οι κρουνοί του ουρανού και από πολύ νωρίς το πρωί της Μ. Δευτέρας έως και τις 10.30 π.μ. στην πόλη της Ξάνθης έβρεχε ασταμάτητα και με μεγάλη ένταση κατά διαστήματα. Ρυάκια σχηματίστηκαν στους δρόμους και τα φρεάτια δεν προλάβαιναν να καταπίνουν τον όγκο των νερών ενώ κάποιοι απρόσεκτοι οδηγοί που νόμιζαν ότι έπαιρναν μέρος σε αγώνες …camel Trophy κατέβρεχαν τους περαστικούς εισπράττοντας φυσικά αρκετά οργισμένα επιφωνήματα και αποδοκιμασίες στα …γαλλικά!

Καταρρακτώδης βροχή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στην πόλη

Επί ποδός από νωρίς οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. Όπως μας ενημερώνει ο αντιδήμαρχος κ. Μ. Τσέπελης δεν έχουν αναφερθεί αξιοσημείωτα προβλήματα λόγω της βροχόπτωσης και αυτό – όπως σημείωσε – είναι αποτέλεσμα της συνεχούς συντήρησης του δικτύου ομβρίων, του καθαρισμού των φρεατίων και των ρεμάτων αλλά και γενικότερα των υποδομών που έχουν γίνει στο δήμο από την ΔΕΥΑΞ και αφορούν σε έργα αντικατάστασης του δικτύου με μεγαλύτερης διαμέτρου αγωγούς: «Έτσι δεν έχουμε πρόβλημα με πλημμύρες στο Δροσερό παρότι είχαμε πολλές βροχοπτώσεις αλλά και σ’ άλλα σημεία της πόλης, όπως στην οδό 12 Αποστόλων. Αυτό προσωπικά για μένα αποτελεί δικαίωση γιατί ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ επέμενα γι αυτά τα έργα υποδομής και επικρίθηκα έντονα», σημειώνει ο κ. Τσέπελης. Να σημειώσουμε επίσης ότι και στα Κιμμέρια όπου υπάρχουν μερικά προβληματικά σημεία δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα.  

Επιτροπή της ΥΑΣΒΕ καταγράφει τις ζημιές στον δήμο Τοπείρου από τις προηγούμενες πλημμύρες

Σ΄ ότι αφορά τους άλλους δήμους του νομού που επίσης είχαν προβλήματα από τις προηγούμενες σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν από τέλη Ιανουαρίου έως και 7 – 8 – και 17 Μαρτίου. Συγκεκριμένα στον δήμο Αβδήρων η βροχή σταμάτησε στην Γενισέα και στα υπόλοιπα χωριά του δήμου ήταν μικρής έντασης. Ως εκ τούτου δεν σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα. Στον δήμο Τοπείρου η βροχή που έπεσε ήταν… ψιχάλα μπρος αυτές που έπεσαν στις προαναφερόμενες ημερομηνίες. Μάλιστα από το πρωί χθες μια τετραμελής επιτροπή αποτελούμενη από μηχανικούς της ΥΑΣΒΕ, από την Αποκεντρωμένη συνοδευομένη από τον αντιδήμαρχο κ. Γιουβαντζίκ κατέγραφε τις καταστροφές σε κτιριακές υποδομές (σπίτια – αποθήκες) ώστε να καταβληθούν αποζημιώσεις και προνοιακά επιδόματα καθώς ο δήμος Τοπείρου όπως και ο δήμος Μύκης έχουν χαρακτηριστεί σε έκτακτη ανάγκη. Να σημειώσουμε επίσης ότι τα χωράφια παραμένουν λίμνες καθώς δεν έχουν απορροφήσει τον όγκο των νερών και κάθε επιπλέον βροχόπτωση έστω και μικρής έντασης τα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο. Έτσι από χθες άρχισε και η υποβολή των αιτήσεων των αγορών προς τον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις στα σιτηρά.

Επικίνδυνες διαδρομές στο αγροτικό δίκτυο του δήμου Μύκης

Ανοικτές παραμένουν οι «πληγές» που άφησε στο δήμο Μύκης η κακοκαιρία του Μαρτίου με τις σφοδρές χιονοπτώσεις. Κυρίως εντοπίζονται στο δάσος όπου υπάρχουν πολλά πεσμένα δέντρα αλλά και στο αγροτικό οδικό δίκτυο που συνδέει την Σμίνθη με τον Εχίνο και τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Όπως αναφέρει στο «Ε» ο αντιδήμαρχος κ. Μέτσο Χασάν το εθνικό οδικό δίκτυο μέχρι τα σύνορα έχει αποκατασταθεί πλήρως από τις κατολισθήσεις που έγιναν από την επέλαση του χιονιά. Όμως παραμένουν άλυτα τα μεγάλα προβλήματα στους αγροτικούς δρόμους που συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Μέτσο: « Από την Σμίνθη μέχρι τον Εχίνο οδηγεί κανείς στα …τυφλά. Ούτε διαγράμμιση φαίνεται ούτε δρόμος ξεχωρίζει. Αν δε έχει και ομίχλη τότε τα πράγματα γίνονται άκρως επικίνδυνα». Προσθέτει δε ότι ο δήμος απευθύνθηκε και στην περιφέρεια για να συνδράμει στην αποκατάσταση του οδοστρώματος με ασφαλτοστρώσεις και στην διαγράμμιση δεδομένου ότι τώρα θα αυξηθεί η κυκλοφορία καθώς αρχίζει η περίοδος της καλλιέργειας των καπνών αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση: «Ο δήμος έχει 1 γκρέιντερ και 60 χωριά Τι να πρωτοκάνει;», σημειώνει ο κ. Μέτσο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…