Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Αναστήθηκαν» τα ΚΕΛΑΥΕ και ξεκινούν ελέγχους

«Αναστήθηκαν» τα ΚΕΛΑΥΕ και ξεκινούν ελέγχους

0
kelaye

Βγαίνουν τα κλιμάκια από την Μ. Δευτέρα και όλη την Μ. Εβδομάδα.

Παραμένουν τα προβλήματα υποστελέχωσης – Το Μητρώο των ΚΕΛΑΥΕ είχε 48 υπαλλήλους και τώρα έχει μόνο 25!

Ενεργοποιείται από την Μ. Δευτέρα ο ελεγκτικός μηχανισμός των ΚΕΛΑΥΕ από το τμήμα Εμπορίου της Π.Ε. Ξάνθης και ξεκινούν δυναμικά οι έλεγχοι σε καθημερινή βάση για την πάταξη του παραεμπορίου σ’ όλο το εύρος του νομού καθώς και για την τήρηση της νομοθεσίας στις λαϊκές αγορές. Να σημειώσουμε ότι ο μηχανισμός τον τελευταίο χρόνο ήταν ανενεργός εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσίασε εξ’ αρχής σε θέματα στελέχωσης.

Ξανά στην δράση τα ΚΕΛΑΥΕ

Από 40 κύματα πέρασε αυτός ο ελεγκτικός μηχανισμός που θεσμοθετήθηκε το 2012 ως πιλοτική εφαρμογή από την Ξάνθη.   Οι βασικές αιτίες που παρουσίασε παθογένειες από την πρώτη στιγμή ήταν τα γραφειοκρατικά «κωλύματα» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όταν υπάγονταν σ’ αυτή αλλά κυρίως η έλλειψη κινήτρων στους δημόσιους υπαλλήλους που απαρτίζουν τα κλιμάκια ελέγχου καθώς σύμφωνα με τον νόμο δεν προβλέπεται κανενός είδους αποζημίωση για τους έλεγχους που διενεργούν εκτός του ωραρίου τους αλλά ούτε υπάρχει θεσμοθετημένη η δυνατότητα χορήγησης μία μέρας αδείας που θα μπορούσε να αποτελεί ένα κίνητρο. Η χορήγηση ρεπό είναι στην ευχέρεια του συντονιστή που για κάθε περιφερειακή ενότητα είναι ο αντιπεριφερειάρχης. Υπενθυμίζουμε ότι η μεταφορά της αρμοδιότητας από την Αποκεντρωμένη στην περιφέρεια θεσμοθετήθηκε με την νέα ΚΥΑ του 2014.

Το Μητρώο των ΚΕΛΑΥΕ είχε 38 υπαλλήλους και τώρα έχει μόνο 25!

Και μπορεί μεν με την ΚΥΑ να άλλαξε η εποπτεύουσα αρχή με στόχο να είναι πιο ευέλικτη η λειτουργία τους ωστόσο παραμένει ως βασικό αντικίνητρο η μη πρόβλεψη χρηματικής αποζημίωσης ή άδειας, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά στους υπαλλήλους της Π.Ε. Ξάνθης και των δήμων – που σημειωτέον η συμμετοχή είναι σε οικειοθελή βάση – να υπαχθούν στο Μητρώο από το οποίο γίνεται η στελέχωση των ΚΕΛΑΥΕ. Όπως μας πληροφορεί η προϊσταμένη του Τμήματος Εμπορίου κα Σοφία Κανδυλίδου η απροθυμία αυτή καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ενώ αρχικά το Μητρώο είχε 48 υπαλλήλους τώρα έχει μόνο 25. Ο περιορισμένος αριθμός στερεί την δυνατότητα σωστής στελέχωση των κλιμακίων αλλά και περισσότερων και τακτικών ελέγχων. Να σημειώσουμε ότι τα κλιμάκια των ΚΕΛΑΥΕ απαρτίζονται από 2 υπαλλήλους είτε της Π.Ε. Ξάνθης, είτε από τους δήμους του νομού, ενώ συμμετέχει με ένα εκπρόσωπό του και το ΕΒΕ Ξάνθης και συνοδεύονται από 1 – 2 αστυνομικούς.

Και δουλεύουν τζάμπα και τους βρίζουν…

Το δε έργο τους δύσκολο καθώς όπως μας ενημερώνει η κα Κανδυλίδου ουκ ολίγες φορές έχουν δεχτεί φραστικές επιθέσεις , έως απειλές και εκβιασμούς κυρίως όταν διενεργούν ελέγχους στις λαϊκές αγορές και επιβάλλουν πρόστιμα. Να σημειώσουμε ότι τα ΚΕΛΑΥΕ έχουν την νομιμοποίηση να προβούν σε κατάσχεση προϊόντων λαθρεμπορίου και να επιβάλλουν πρόστιμο έως και 5.000 ευρώ σε πλανόδιους αν ελεγχθούν και βρεθούν χωρίς άδεια. Επίσης αρκετοί υπάλληλοι που συμμετείχαν στα ΚΕΛΑΥΕ έχουν εμπλακεί σε δικαστικές υποθέσεις εξαιτίας της συμμετοχής τους και αυτό επίσης είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας. Να σημειώσουμε τέλος ότι τα κλιμάκια διενεργούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σ’ όλα τα πιθανά σημεία αλλά και κατόπιν καταγγελιών ενώ στο μεσοδιάστημα που λειτούργησαν έχουν να επιδείξουν ένα σημαντικό έργο και έχουν συμβάλλει στην μείωση του παραεμπορίου όπως είχε παραδεχτεί δημόσια σε συνεδρίαση του ΕΒΕ Ξάνθης ο πρόεδρος κ. Στέλιος Μωραΐτης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…