Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα «Χάρη» στην πρώην κυβέρνηση, η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ

«Χάρη» στην πρώην κυβέρνηση, η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ

0
sekap seba ivan-empros

Πολιτικός και όχι εμπορικός ο χαρακτήρας αγοράς της ΣΕΚΑΠ, δηλώνει στην επιστολή του στον πρωθυπουργό ο ιδιοκτήτης της Ιβάν Σαββίδης

Ζητά την παρέμβασή του επικαλούμενος προσπάθειες αποσταθεροποίησης από τους βουλευτές και τους συνδικαλιστές – Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης στον Ιβάν Σαββίδη

Τα …παράπονά του στον πρωθυπουργό καταθέτει δι’ επιστολής ο Ιβάν Σαββίδης, ιδιοκτήτης της ΣΕΚΑΠ αλλά και της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, του ξενοδοχείου “Μακεδονία Παλάς” και την έκταση του “Ξενία” στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Ο ομογενής Ρώσος επιχειρηματίας εκφράζει την δυσαρέσκεια του για την στάση και την συμπεριφορά των τοπικών βουλευτών (εννοώντας τους κυβερνητικούς χωρίς να τους κατονομάζει) αλλά και των συνδικαλιστών, των τελωνειακών αρχών και τοπικών παραγόντων.

Αγόρασε την ΣΕΚΑΠ κατόπιν αιτήματος μελών της τότε κυβέρνησης

Ζητά την παρέμβασή του καθώς όπως σημειώνει: «η κατάσταση αυτή αποτελεί παράδειγμα κατάφωρης περιφρόνησης των επενδυτών που επιθυμούν να επενδύσουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Την ίδια στιγμή όμως αναφέρει ότι η απόφαση του αγροτικού και βιομηχανικού ομίλου “Agrokom Group” του οποίου ηγείται, να εξαγοράσει την ΣΕΚΑΠ δεν είχε εμπορικό χαρακτήρα καθώς «αντίφασκε στην επιχειρηματική λογική», όπως υποστηρίζει αλλά ελήφθη:   «κατόπιν αιτήματος μελών της τότε κυβέρνησης ώστε να σωθεί το καπνεργοστάσιο που βρισκόταν σε δύσκολη θέση λόγω κακής διαχείρισης, εργοστάσιο που θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις στην περιοχή».

Βολές Σαββίδη κατά συνδικαλιστών, τελωνειακών αρχών, τοπικών παραγόντων και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

«Παρ’ όλα αυτά, η Agrokom τίμησε όλους τους όρους της συμφωνίας και επένδυσε για τη σωτηρία και ανάπτυξη της επιχείρησης πάνω από 27 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον εκσυγχρόνισε τον εξοπλισμό με επένδυση άνω του 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν σχέδια και για την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγικής μονάδας», σημειώνει. «Σήμερα η ΣΕΚΑΠ είναι σε πορεία οικονομικής εξυγίανσης. Μείωσε τις ζημίες από 25,8 εκατ. ευρώ το 2012, σε 1 εκατ. ευρώ το 2014. Αυξάνει τις πωλήσεις, παράγει νέα προϊόντα, αξιοποιεί νέες αγορές, ενώ στα δύο χρόνια της ιδιοκτησίας Σαββίδη έχει καταβάλλει φόρους και τέλη στο κράτος πάνω από 200 εκατ. ευρώ», συμπληρώνει. Στην συνέχεια αναφέρεται στις δυσκολίες που καθιστούν σχεδόν αδύνατη, την πρόοδο της εταιρείας, «λόγω άμεσης παρέμβασης στις δραστηριότητές της, διαφόρων κρατικών υπηρεσιών» και αναφέρει τις τελωνειακές αρχές: «Υπάρχουν τόσα πολλά παραδείγματα, που είναι δύσκολο να τα αναφέρω σε μια επιστολή», σημειώνει. Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί κ. Σαββίδης εναντίον των δικών του βουλευτών εγκαλώντας τους για προσπάθειες αποσταθεροποίησης της εταιρείας: «Στις διαδικασίες της αποσταθεροποίησης της κατάστασης στο εργοστάσιο, εμπλέκονται ακόμα και τα συνδικάτα, οι ενέργειες των οποίων έχουν καταστροφικές συνέπειες για την επιχείρηση. Οι νόμοι της αγοράς, υποδηλώνουν ότι τη στρατηγική της ανάπτυξης των ιδιωτικών επιχειρήσεων καθορίζουν και διαμορφώνουν μόνον οι μέτοχοί τους, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, και όχι οι ημιπολιτικοί ηγέτες ή βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνώντος κόμματος, για να κερδίσουν πόντους για τον εαυτό τους, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία της επιχείρησης και δημιουργώντας κοινωνικές εντάσεις στην περιοχή».

Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης στον Ιβάν Σαββίδη

Τα «πυρά» του κ. Σαββίδη σ’ ότι αφορά τους βουλευτές στέφονται κατά του κ. Χ. Ζεϊμπέκ καθώς και της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης που επανειλημμένως έχουν ζητήσει από την εταιρεία αλλά και την πρώην ΑΤΕ να τους χορηγηθεί σύμβαση εξαγοράς της ΣΕΚΑΠ η οποία και δεν δόθηκε ποτέ όπως επισημαίνει ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γ. Χατζηθεοδώρου όποιος κληθείς από το «Ε» να σχολιάσει την επιστολή Σαββίδη και όσα υποστηρίζει είπε: «Δεν είμαστε ενάντια στον κ. Σαββίδη απλά ζητήσαμε να εξετάσουμε την σύμβαση εξαγοράς της εταιρείας επειδή μας ενδιαφέρει η διαφάνεια στην εξαγορά μιας συνεταιριστικής εταιρείας . Επανειλημμένως έχουμε απευθυνθεί στην διοίκηση της εταιρείας όπως και στην ΑΤΕ όμως πήραμε την απάντηση ότι αυτά τα στοιχεία που ζητάμε είναι μη ανακοινώσιμα. Γιατί δεν πρέπει να ξέρουμε τι αναφέρει η σύμβαση πώλησης της ΣΕΚΑΠ;», αναρωτιέται ο κ. Χατζηθεοδώρου. Απάντηση σε έντονο ύφος όμως δίνει και για την αναφορά Σαββίδη σε πολιτικό και όχι εμπορικό χαρακτήρα της εξαγοράς της εταιρείας: «Χάρες δεν θέλουμε από κανένα Ιβάν Σαββίδη. Ας μας πει πόσο κόστισε το μηχάνημα που έβγαλε έξω από την ΣΕΚΑΠ ο κ. Σαββίδης και γιατί το έβγαλε. Μήπως αυτό κόστιζε παραπάνω από όσο …αγόρασε την ΣΕΚΑΠ;». Και ο κ. Χατζηθεοδώρου καταλήγει: «Δεν είμαστε ενάντια στις επενδύσεις αλλά είμαστε ενάντια στις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο κ. Σαββίδης. Στους εκβιασμούς και στις απειλές που δέχονται οι εργαζόμενοι για να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με πολύ χαμηλούς μισθούς».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…