Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τζάμπα ταλαιπωρία στην ουρά για τη ανανέωση του βιβλιαρίου του ΙΚΑ

Τζάμπα ταλαιπωρία στην ουρά για τη ανανέωση του βιβλιαρίου του ΙΚΑ

0
oura ika

Μόνο οι μακροχρόνια άνεργοι χρειάζεται να πάνε ανακοινώνει το Ίδρυμα – Αυτόματη και Ηλεκτρονική η ανανέωση για τους υπόλοιπους

Παρόλα αυτά η ουρά φτάνει μέχρι το αμφιθέατρο κάθε πρωί στο ΙΚΑ Ξάνθης – Κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια υπάλληλος και συναλλασσόμενος…

Εικόνες μιας τριτοκοσμικής ,παρακμάζουσας κοινωνίας και σίγουρα μιας προβληματικής σχέσης συναλλαγής πολίτη και δημόσιας διοίκησης θυμίζουν οι ουρές των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ! Ένα σκηνικό που εκτυλίσσεται σ’ όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ ανά την χώρα με τους ασφαλισμένους να προσέρχονται αξημέρωτα για να πάρουν σειρά, να ταλαιπωρούνται περιμένοντας ώρες, να διαμαρτύρονται και να διαπληκτίζονται μεταξύ τους και με τους υπαλλήλους του ΙΚΑ και αυτοί με τη σειρά τους να ιδρώνουν στην προσπάθειά του να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσοτέρους κάνοντας 3 και 4 ώρες υπερωρίες! Και το χειρότερο είναι ότι όλη αυτή η ταλαιπωρία ασφαλισμένων και υπαλλήλων γίνεται …χωρίς να υπάρχει λόγος!

Μόνο οι μακροχρόνια άνεργοι χρειάζεται να πάνε στο ΙΚΑ

Όπως ανακοινώνει επανειλημμένως η διοίκηση του ΙΚΑ και επαναλαμβάνουν σ’ όλους τους τόνους οι υπάλληλοι στο Τμήμα του Μητρώου η ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας αυτών που έχουν έως και 50 ημερομίσθια γίνεται αυτόματα και ηλεκτρονικά όπως και η απογραφή των μελών των ασφαλισμένων και μόνο οι μακροχρόνια άνεργοι χρειάζεται να προσέλθουν στο ΙΚΑ. Η νέα ανακοίνωση του ΙΚΑ αναφέρει: «Για μία ακόμα φορά ενημερώνουμε τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ότι για το σύνολο των ασφαλισμένων, εκτός από τους μακροχρόνια ανέργους, η πιστοποίηση της λεγόμενης ασφαλιστικής ικανότητας η οποία τους κατοχυρώνει το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το 2015 έχει συντελεστεί ηλεκτρονικά μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.

Η φυσική παρουσία στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τη πιστοποίηση της ασφαλιστικής ικανότητας, είναι απαιτητή ΜΟΝΟ για τους μακροχρόνια άνεργους.

Επίσης κάνουμε γνωστό ότι η απογραφή των έμμεσων μελών για κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μπορεί να διενεργείται μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση www.ika.gr χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Υποβοήθηση για την πρόσβασή τους στο διαδίκτυο, μπορούν να λαμβάνουν στα ΚΕΠ.

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καλεί τους ασφαλισμένους να αξιοποιούν αυτές τις εναλλακτικές δυνατότητες, προκειμένου να μην υφίστανται την ταλαιπωρία αναμονής σε πολυάνθρωπες ουρές που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες. Παρόλα αυτά, εκφράζουμε τη λύπη μας για την αδυναμία άμεσης εξυπηρέτησης τους, μια αδυναμία όμως που οφείλεται στη δραματική μείωση του προσωπικού του Ιδρύματος τα τελευταία χρόνια.

Τζάμπα τόσες ώρες στην ουρά στο ΙΚΑ Ξάνθης

Παρόλα αυτά οι ουρές στο ΙΚΑ Ξάνθης συνεχίζονται. Όμως μας αναφέρει ο αν. διοικητής του ΙΚΑ Ξάνθης κ. Αρβανίτης τις τελευταίες μέρες όταν προσέρχεται στο ΙΚΑ στις 7.15 η ουρά φτάνει από την πόρτα των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ έως το δημοτικό αμφιθέατρο! Κι όλα αυτά – όπως μας εξηγεί –παρότι τους πληροφορούν ότι δεν χρειάζεται και ότι …τζάμπα τόση ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους αλλά και τους υπαλλήλους. Ο κ. Αρβανίτης επίσης σημειώνει ότι την Δευτέρα οι υπάλληλοι – δεδομένης και της έλλειψης προσωπικού αφού μόνο 2 είναι είναι στο Μητρώο – έφυγαν στις 6.,30 το απόγευμα ενώ τις επόμενες ημέρες παρέχουν μόνο 400 νούμερα ώστε να καταφέρουν να φύγουν μετά βίας στις 4.30: «Δεν υπάρχει λόγος να στήνονται στην ουρά όπως λέμε και ξαναλέμε. Η δημιουργία ουράς είναι επιλογή των συναλλασσομένων», τονίζει ο κ. Αρβανίτης

Κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια υπάλληλος και συναλλασσόμενος…

Ώρα 12.30 και η ουρά έχει «μαζευτεί» έξω από την πόρτα του τμήματος Μητρώου. Το «Ε» είναι παρών για τις ανάγκες του ρεπορτάζ και πέφτει σ’ ένα καυγά μεταξύ υπαλλήλου και συναλλασσομένου. Ο μεν υπάλληλος του εξηγεί ότι δεν χρειάζεται να περιμένει στην ουρά και τους συστήνει να έλθει την Δευτέρα ο δε συναλλασσόμενος του αρνείται πεισματικά, θυμώνει και του λέει «ότι πέρασαν αυτά που ξέρατε και θα μας εξυπηρετήσετε τώρα»! Τα αίματα ανάβουν και κανείς δεν φαίνεται να υποχωρεί… «Δεν θα χάνουμε εμείς μεροκάματα εξαιτίας σας», ακούγεται να λέει ο ασφαλισμένος… Λίγο έλειψε να πέσουν μπουνιές… Στο τέλος επικράτησε η λογική και έλαβε τέλος ο καβγάς! Τέτοιες σκηνές είναι καθημερινές τις τελευταίες μέρες στο ΙΚΑ Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πραγματοποιήθηκε το φετινό ιερατικό Συνέδριο των κληρικών της Ξάνθης

Ομιλία με « Τα γνωρίσματα της Ιερωσύνης μέσα από τους βίους και το έργο των Πατέρων της Εκ…