Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τέλος στα καυσόξυλα «made in Bulgaria»

Τέλος στα καυσόξυλα «made in Bulgaria»

0
kafsoxila-web

«Εμπάργκο» στις εξαγωγές από τις 10 Απριλίου έως τις 10 Ιουνίου επέβαλε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας

Λέγεται ότι επιδίωξη της Βουλγαρίας είναι να έχουν και την επεξεργασία – Προβληματισμός στους ξυλεμπόρους της Ξάνθης

«Εμπάργκο» στην κοπή και την εξαγωγή καυσόξυλων επέβαλε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας από τις 10 Απριλίου έως τις 10 Ιουνίου δημιουργώντας αναταραχή στις αγορές της Ελλάδας και της Τουρκίας αλλά και ανησυχία τόσο στους ξυλεμπόρους όσο και στους καταναλωτές καυσόξυλων. Να σημειώσουμε ότι η εγχώρια ζήτηση σε καυσόξυλα καλύπτεται σε ποσοστό 60% από την Βουλγαρία από τότε που έχει αυξηθεί η ζήτηση λόγω αύξησης της τιμής του πετρελαίου αλλά και από τότε που τα Δασαρχεία έχουν μειώσει τις κοπές ξύλων λόγω έλλειψης προσωπικού.

Κλείνει τα σύνορα στα καυσόξυλα η Βουλγαρία

Η επίσημη αιτιολογία που προβάλλει η κυβέρνηση της Βουλγαρίας για την απόφαση της να κλείσει τα σύνορα στην διακίνηση ξύλων προς Ελλάδα αλλά και η Τουρκία που είναι οι καλύτεροι πελάτες της είναι ότι προτίθεται να κάνει μια καταγραφή των ποσοτήτων που εξάγονται προκειμένου για να γίνουν αναπροσαρμογές αφού καλυφθούν πρώτα οι ανάγκες της Βουλγαρίας. Όπως όμως μας πληροφορεί η πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ξυλεμπόρων Ξάνθης κ. Χρυσούλα Γρηγορίου η απόφαση αυτή της Βουλγάρικης κυβέρνηση προκλήθηκε από διάφορες καταγγελίες που έγιναν για παράνομες κοπές δέντρων και διακίνησης ξυλείας. Σ’ ότι αφορά τις επιπτώσεις που έχει αυτή η απαγόρευση η κα Γρηγορίου εκτιμά ότι: «επειδή είναι τέλος της σαιζόν δεν θα υπάρξουν προβλήματα γιατί ήδη όλοι έχουν τις προμήθειές τους. Πρόβλημα όμως θα υπάρξει τον Ιούλιο με Αύγουστο αν συνεχιστεί αυτή η απαγόρευση από την Βουλγαρία καθώς τότε είναι η περίοδος προμήθειας των καυσόξυλων από τους ξυλεμπόρους».

Αλλού το πάνε οι Βούλγαροι…

Κατά την κα Γρηγορίου επίσης, η οποία έχει πληροφόρηση από την Βουλγαρία …αλλού το πάνε οι Βούλγαροι. Συγκεκριμένα η απόφαση αυτή σχετίζεται με την προώθηση ενός νέου σχεδιασμού της κυβέρνησης της Βουλγαρίας που έχει ως στόχο να κρατήσει όλο το κομμάτι της κοπής και επεξεργασίας του ξύλου και να εξάγει χρήσιμα καυσόξυλα (ξεφλουδισμένα και σε μικρά κομμάτια. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να ανεβάσει και το κόστος: « Αν συμβεί αυτό τότε θα έχουμε πρόβλημα και θα πρέπει να παρέμβει το υπουργείο. Θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας καθώς θα εισάγονται έτοιμα κομμένα τα ξύλα. Επίσης μπορεί να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τους πελάτες μας οι οποίοι πιθανόν να δυσαρεστηθούν από την ποιότητα ή την κοπή και την επεξεργασία και μεις οι έμποροι να βρεθούμε έκθετοι απέναντί τους.». Όπως είπε η κα Γρηγορίου για το θέμα έχει ενημερωθεί ο υφ. Γεωργίας κ. Σγουρίδης και έχει ζητηθεί από το Συνεταιρισμό παρέμβασή του ώστε να μην χαθεί το μεταποιητικό κομμάτι από την χώρα μας.

Πού «κολλάει» η εισαγωγή ξύλων από Ουκρανία

Στο ερώτημα αν στην περίπτωση που επιμένει η Βουλγαρία εξετάζει το ενδεχόμενο στροφής σε άλλες αγορές όπως της Ρουμανίας η κα Γρηγορίου σημείωσε ότι αυτή η επιλογή έχει αυξημένο μεταφορικό κόστος και δεν είναι συμφέρουσα. Υπήρξε όπως λέει διερεύνηση αγοράς της Ουκρανίας όμως εκεί το πρόβλημα έγκειται στις διαφορετικές σιδηροδρομικές γραμμές που καθιστούν αδύνατη την ένωση των βαγονιών που μεταφέρουν τα ξύλα και από θαλάσσης είναι πολύ κοστοβόρα η μεταφορά. Η επιλογή της Ουκρανίας έγινε επειδή η Ουκρανία είναι μέλος της Ε.Ε. ενώ τα Σκόπια και η Σερβία όχι γεγονός που επίσης αυξάνει το κόστος. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η κα Γρηγορίου έθεσε ως αναγκαιότητα την αύξηση των κοπών των Δασαρχείων της χώρα μας ώστε να καλυφθεί η ζήτηση τουλάχιστον σε ποσοστό 80%.

Τέλος σ’ ότι αφορά την φετινή προσφορά και ζήτηση η κα Γρηγορίου σημείωσε ότι η αγορά στα καυσόξυλα κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα παρότι ο χειμώνας ήταν πιο έντονος. Αυτό οφείλεται στο ότι έχει φτηνύνει το πετρέλαιο και αρκετοί που δεν είχαν μόνιμες υποδομές όπως λέβητες ξύλου για χρήση ξύλου έχουν επανέλθει στο πετρέλαιο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…