Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Τελικό σενάριο χωρίς αντιρρήσεις για τους χώρους της Μεταβατικής Ζώνης

Τελικό σενάριο χωρίς αντιρρήσεις για τους χώρους της Μεταβατικής Ζώνης

0
epitropi pz feb 15

Το β’ στάδιο της μελέτης παρουσίασαν οι μελετητές στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Κατεδαφίζονται Πυροσβεστική και συνεργεία του δήμου-Μετακομίζει η ΔΕΗ

46 άδειες πωλητών Λαϊκών Αγορών ανανεώθηκαν από τις 54 αιτήσεις που έγιναν στο δήμο

Το τελικό σενάριο για τους χώρους Μεταβατικών Ζωνών, δηλαδή της περιοχή από την είσοδο της Παλιάς Πόλης μέχρι τον ιστό της πόλης, παρουσίασαν οι μελετητές Χρήστος Τριγκώνης και Παναγιώτης Σκαρλάτος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και ενώ το έργο βρίσκεται στη δεύτερη φάση του.

Σημειώνεται ότι το έργο προκηρύχθηκε το Φεβρουάριο του 2012 και δημοπρατήθηκε ακριβώς ένα χρόνο μετά. Έκτοτε, στο πλαίσιο της Α’ φάσης προτάθηκαν τέσσερα σενάρια και μετά από τις σχετικές διαβουλεύσεις και παρατηρήσεις, υιοθετήθηκε το τελικό σενάριο της μελέτης, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μέριμνα για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και της εξασφάλισης χώρων στάθμευσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ανοίγει ο χώρος από το πανεπιστήμιο μέχρι και το παζάρι. Μέρος του έργου αυτού έχει ήδη ξεκινήσει. Κατεδαφίζεται το κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, η οποία θα μεταστεγαστεί σε νέο κτίριο, που έχει ήδη χωροθετηθεί. Κατεδαφίζεται ακόμη το οίκημα που στεγάζει τα συνεργεία των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, ενώ προβλέπεται υπόγειο πάρκινγκ για αυτοκίνητα και τουριστικά λεωφορεία, για το οποίο βέβαια, όπως επεσήμανε ο κ. Σκαρλάτος απαιτούνται οι σχετικές μελέτες. Ακόμη, προβλέπεται η μετεγκατάσταση της ΔΕΗ και η λειτουργία στο κτίριό της, μετά από κατάλληλη διαμόρφωση νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου. Επιπλέον, τα πρώην γραφεία της ΤΕΔΚ προορίζονται για σημείο ενημέρωσης και πληροφόρησης των επισκεπτών, μετά από κατάλληλη ανάπλαση. Ανάπλαση απαιτείται επίσης, βάσει της μελέτης και στο κτίριο του 4ου παιδικού σταθμού.

Όσον αφορά στο κεντρικό δημοτικό κτίριο-«φιλέτο» που στεγαζόταν η Εμπορική Τράπεζα, οι μελετητές προτείνουν ενεργειακή αναβάθμιση, αναμόρφωση των ορόφων, βελτίωση προσβασιμότητας και ανάπλαση των όψεων, ώστε να μπορούν εκεί να μεταστεγαστούν και κάποιες υπηρεσίες του δήμου.

Σημαντικό είναι επίσης, πέρα από το προτεινόμενο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, πεζοδρόμων και θέσεων στάθμευσης, ότι οι μελετητές διαμόρφωσαν και ένα ενιαίο πλαίσιο ειδικών όρων όψεων κτιρίων, στο μέτωπο της Παλιάς Πόλης. Ο δήμαρχος εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορέσει αυτό να υλοποιηθεί, ωστόσο ο κ. Τριγκώνης του εξήγησε ότι δεν πρόκειται για μια αλλαγή που θα γίνει αμέσως, αλλά θα επιτελεστεί σιγά-σιγά. Απλά, θα πρέπει ο κάθε ιδιώτης που θα θέλει να αναμορφώσει την όψη του κτιρίου του να έχει έναν οδηγό, ένα σύνολο θεσμοθετημένων κανόνων, που με την πάροδο του χρόνου θα οδηγήσουν σε μία βελτίωση της εικόνας συνολικά. Συμπληρωματικά, για τις εισόδους του παραδοσιακού οικισμού, προτείνουν να παραμείνουν, αλλά να γίνει ανάπλαση και να υπάρξει η κατάλληλη σήμανση.

Αντιρρήσεις δεν υπήρξαν από καμία πλευρά και οι σύμβουλοι της Επιτροπής περιορίστηκαν στην ενημέρωση, υποβάλλοντας κάποιες μικρές παρατηρήσεις.

Ελπίζουν σε νέα παράταση οι πωλητές λαϊκών αγορών

Την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής απασχόλησε επίσης η ανανέωση επαγγελματικών αδειών πωλητών Λαϊκών Αγορών στα διοικητικά όρια Δήμου Ξάνθης, καθώς χθες ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την προσκόμιση των δικαιολογητικών. Στο δήμο μας κατέθεσαν συνολικά αιτήσεις για ανανέωση των αδειών 54 άτομα, όλοι τους κάτοικοι Ξάνθης, αφού όσοι έχουν άλλο τόπο κατοικίας, ακόμη κι αν συμμετέχουν στο παζάρι, οφείλουν να ζητήσουν την ανανέωση από τον οικείο δήμο.

Σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας, η Επιτροπή ανανέωσε τις άδειες 46 αιτούντων που πληρούσαν τα δικαιολογητικά, ενώ αρνήθηκε στους υπόλοιπους, που, κατά κύριο λόγο, είτε είχαν οφειλές προς το δήμο, είτε δεν είχαν φορολογική ενημερότητα.

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, ο δήμος δε θα προβεί σε κατάργηση των αδειών, αλλά θα περιμένει, και εφόσον δοθεί νέα παράταση θα δεχθεί την συμπλήρωση των κριτηρίων, ώστε να ανανεώσει και σε αυτούς τις άδειες, διαφορετικά η άρνησή του θα είναι τελεσίδικη.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…