Σχόλια 25/03/15

0
merkelistas
Μέρκελ μάγισσα! Εμείς στέλνουμε λεβέντες και εθνικά περήφανους πρωθυπουργούς και αυτή τους μεταμορφώνει σε μνημονιακά αρνάκια…


Χάρη στην Παλιά Πόλη η διάκριση της Ξάνθης
Δημοφιλής ιστότοπος κατάταξε την πόλη μας, την Ξάνθη μας, ως μία από τις δέκα ωραιότερες της Ελλάδος. Πολύ καλό και ωραίο και μας τιμά η διάκριση. Μόνο που αυτή η διάκριση οφείλεται κάπου. Και αυτά τα κάπου είναι δύο.
Το πρώτο είναι η Παλιά Πόλη βέβαια, που τη χαρακτηρίζει σαν ένα ανοιχτό Μουσείο. Δεύτερο στοιχείο της διαφορετικής πλευράς της πόλης είναι η ζωντανή, πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα. Δηλαδή, αυτό που υποστηρίζαμε πάντα εδώ και πολλά χρόνια. Ότι η Μειονότητα και η παρουσία της εδώ είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που θα πρέπει να τονιστεί και να παρουσιαστεί στην πραγματική του διάσταση.
Δευτερεύοντα στοιχεία αναφέρει το καρναβάλι και την προϊστορία της ως πόλης του καπνού (παραγωγή και επεξεργασία).
Η Ξάνθη και οι υπόλοιπες εννέα πόλεις, ξεχώρισαν διότι προσφέρουν μια διαφορετική πλευρά της χώρας. Κάτι άλλο, πέρα από τα συνηθισμένα.
«Ε»


H υπερηφάνεια μας
Για άλλη μια φορά η παρουσία της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης βρίσκεται στο σημείο της απόλυτης αποδοχής της ομορφιάς και ιδιαιτερότητάς της.
Υπερηφάνως οι Ξανθιώτες κολακευμένοι μιλούν για την Παλιά Πόλη τους. Αυτήν επιδεικνύουν στους επισκέπτες και φίλους τους κάνοντας μια βόλτα εκεί, στα στενά σοκάκια και τα καλντερίμια της. Νιώθουν κι κείνοι ικανοποίηση και υπερηφάνεια και δικαιολογημένα. Διότι είναι η πόλη τους!
Αυτή όμως η Παλιά Πόλη, που έχει τη δική της ιστορία και αναμνήσεις, κινδύνεψε να χαθεί. Και την έσωσε ένας άνθρωπος με τη βοήθεια κάποιων ολίγων που αντελήφθησαν εγκαίρως την διαφορά. Και ο άνθρωπος εκείνος δεν ήταν άλλος από τον Κωνσταντίνο Θανόπουλο, πρώην Νομάρχη Ξάνθης. Ο οποίος παρά τα εμπόδια και τις αντιρρήσεις προστάτεψε νομοθετικά την Παλιά Πόλη από την οικιστική βαρβαρότητα της αντιπαροχής και άλλων πολλών κατασκευών ασχήμιας αλλά και κατεδάφισης.
Λίγο πολύ αυτά είναι γνωστά. Φρόνιμο όμως είναι να τα επαναλαμβάνουμε για να τα θυμούνται κάποιοι και να τα μαθαίνουν οι νέοι.
Κι έτσι, με πολύ αγώνα και προσπάθεια σώθηκε η Παλιά Πόλη, το καμάρι, σήμερα, των Ξανθιωτών. Αυτή κάνει τη διαφορά. Διότι η άλλη πόλη δεν προσφέρει τίποτε. Όπως χιλιάδες πόλεις στη χώρα. Άσχημες και απάνθρωπες, όπως χαρακτήρισε την νέα πόλη ο δικός μας Μάνος Χατζιδάκις. Δήλωσε: Γεννήθηκα στην Παλιά Πόλη, την όμορφη και γραφική. Όχι στη νέα την άσχημη, όπως όλες οι νέες πόλεις στην Ελλάδα.
«Ε»


Ανθρώπινες χαρές
Ευχάριστα οικογενειακά νέα για τον συμπολίτη μας βουλευτή Αλέξανδρο Κοντό. Ο γιος του Στράτος έγινε μπαμπάς για δεύτερη φορά και απέκτησε γιο. Έτσι, ο Αλέξανδρος και η Σταυρούλα απέκτησαν νέο εγγονάκι που βέβαια τους γέμισε νέες χαρές.
Θερμές ευχές από την στήλη τόσο στους γονείς όσο και στον παππού και τη γιαγιά, να τους ζήσει το νέο αγγελούδι.
«Ε»


Εκπαίδευση σκυλιών
Κάποιοι φιλόζωοι συμπολίτες έχουν παρεξηγήσει την ύπαρξη και λειτουργία του χώρου τένις του δήμου καθώς και του χώρου πάρκινγκ και εκμάθησης οδήγησης μοτό στην ίδια περιοχή.
Οδηγούν λοιπόν στους δύο αυτούς χώρους τα σκυλιά τους και άλλοι τα αφήνουν να τρέξουν ελεύθερα αφού κλείσουν τις πόρτες. Μόνο που αρκετοί, όχι όλοι, δεν φροντίζουν να μαζέψουν τα κόπρανα του σκύλου τους. Κι έτσι τόσο το τένις όσο και ο άλλος χώρος μυρίζει ούρα και κόπρανα!
Κάποιοι επίσης πάνε εκεί το σκυλί τους για εκπαίδευση. Θεμιτό ως ένα βαθμό. Αλλά τις ακαθαρσίες ποιος θα τις μαζέψει;
-Ο δήμος πρέπει να επιληφθεί του θέματος.
«Ε»


Τσίπρας εσωτερικού και Τσίπρας εξωτερικού
Ο Τσίπρας είναι σαν τον Ολυμπιακό της περασμένης δεκαετίας. Άλλος στην Ελλάδα, άλλος στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Βερολίνο, στη συνέντευξη Τύπου, ήταν σοβαρός, μετρημένος κι άνετος. Είχε τον «αέρα» που έπρεπε. Καθόλου μαγκωμένος, καθόλου ψαρωμένος, αλλά και καθόλου ύφος αδιαλλαξίας ή συγκρουσιακής λογικής. Με άλλα λόγια, έκανε την καλύτερη εμφάνισή του. Όχι μόνο τα τελευταία χρόνια, γενικά. Κι αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα το πού την έκανε. Μέσα στη Γερμανία, στην πρώτη του συνάντηση με τη Μέρκελ. Σαν να πάει ο Ολυμπιακός μέσα στην Μπαρτσελόνα, λοιπόν, και να παίρνει ισοπαλία.
Ο Τσίπρας ήταν εντελώς διαφορετικός από ό,τι τον είχαμε συνηθίσει πέντε χρόνια τώρα. Δεν μίλησε για τους κακούς Γερμανούς που κερδοσκοπούν στην πλάτη μας, αλλά είπε για λάθη των Ελλήνων. Παραδέχθηκε πως αυτό που μας έφερε ως εδώ είναι η αναποτελεσματικότητα του κράτους κι η ενδογενής διαφθορά κι όχι τα παραποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ή οι Έλληνες προδότες πολιτικοί που στήνονται στα τέσσερα, όπως λέει ο κυβερνητικός εταίρος Καμμένος. Μίλησε για ηθικό θέμα στο κατοχικό δάνειο κι όχι για δήμευση του Ινστιτούτου Γκαίτε, όπως έλεγε υπουργός του προ ημερών. Κοινώς, ήταν όπως έπρεπε να είναι ένας κανονικός πρωθυπουργός. Μπορεί να του πήρε δύο μήνες (παρά δύο μέρες), αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Ωστόσο, έχει ένα πρόβλημα τώρα. Έχει να αντιμετωπίσει πολίτες (και μέλη του κόμματός του, και υπουργούς του ακόμη) που τόσα χρόνια ποτίστηκαν με τη συγκρουσιακή λογική και με τη ρητορική του μίσους για το πρόγραμμα. Έχει να αντιμετωπίσει ανθρώπους που κάθισαν αμήχανα μπροστά στην τηλεόραση και δεν τον άκουσαν να λέει ούτε μία φορά τη λέξη Μνημόνιο μέσα στο Βερολίνο. Τι θα κάνει με αυτούς; Μακάρι να τους απομονώσει, όπως απομόνωσε τον παλιό Τσίπρα. Τον Τσίπρα του εσωτερικού. Γιατί η χώρα χρειάζεται τον Τσίπρα του εξωτερικού.
Τ.Κ.


Πεζόδρομοι Ξάνθης
Πρόκειται για άλλο ένα Ξανθιώτικο φαινόμενο που χαρακτηρίζει την πόλη μας ως πόλη με ιδιαιτερότητες. Και δυστυχώς δεν είναι η μόνη.
Ο λόγος για τους φερόμενους ως πεζόδρομους. Διότι μπορεί στα χαρτιά και τις αποφάσεις του δήμου να έχουν χαρακτηριστεί ως πεζόδρομοι κάποιοι δρόμοι, όμως στην ουσία δεν είναι. Και δεν είναι διότι δεν «λειτουργούν» ως τέτοιοι. Στην πράξη έχουν καταργηθεί με την ανοχή της δημοτικής αρχής και βέβαια της Τροχαίας.
Και δεν είναι μόνον τα δίκυκλα που κυκλοφορούν και είναι ιδιαίτερος κίνδυνος, είναι και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τα φορτηγά τροφοδοσίας τα οποία μπαίνουν στους πεζόδρομους ακόμη και τις ώρες αιχμής!
Καμία δηλαδή μέριμνα για τους πεζούς, κανένας φόβος ότι παρανομούν, ότι κινδυνεύουν ζωές πολιτών που περπατούν αμέριμνοι –κυρίως τα παιδιά – έχοντας την εντύπωση ότι βρίσκονται σε πεζόδρομους.
Είναι προφανές πως αν συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα τότε θα ψάχνουν για τον υπεύθυνο για να του φορτώσουν τις όποιες συνέπειες.
Λοιπόν μία είναι η λύση: Ή ισχύουν οι πεζόδρομοι, οπότε εφαρμόζεται ο νόμος ή καταργούνται. Αυτή η ερμαφρόδιτη κατάσταση είναι και επικίνδυνη και απαράδεκτη.
«Ε»


Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει
katrougalos-mitropoulosΟ κ.Κατρούγκαλος μαζί με τον Αλέξη Μητρόπουλο και τον Γιώργο Ρωμανιά, ανήκει στο κίνημα των εργατολόγων που έκαναν καριέρες και περιουσίες με τον πόθο εκατομμυρίων Ελλήνων για διορισμό, μονιμοποίηση, αναδρομικά. Από τη δεκαετία 80-90 και το πρώτο “ενιαίο μισθολόγιο”, σε αγαστή συνεργασία με τα οικεία συνδικάτα που παρέπεμπαν χιλιάδες ΔΥ σε συγκεκριμένα γραφεία, έστησαν μία φάμπρικα μονιμοποιήσεων.
Και βέβαια δεν αρκέστηκαν στα οικονομικά οφέλη, αλλά έφτασαν και στα βουλευτικά έδρανα για να διασφαλίσουν ακόμα περισσότερο τα συμφέροντα των πελατών τους.
Ο κύριος Κατρούγκαλος βέβαια έφτασε ένα βήμα παραπέρα. Έγινε υπουργός με αρμοδιότητα τη δημόσια διοίκηση, και η πρώτη του εξαγγελία ήταν η επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ την ίδια μέρα υπέγραφε συμφωνητικά μαζί τους και έπαιρνε ποσοστά για την επαναπρόσληψη! Και φυσικά κατάργησε κάθε αξιολόγηση και ικανοποίησε αμέσως όλα τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ.
Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει και το πάρτυ συνεχίζεται εις βάρος των ανέργων και των πολιτών αυτής της χώρας. Με πλήρη στήριξη –μέχρι στιγμής – από το Μέγαρο Μαξίμου.
Κι όποιος αντιδρά μ’ αυτήν την εργολαβία μαζικού βολέματος με δημόσιο χρήμα, ας πιει ξυδάκι, όπως έκανε και με τη ΔΕΗ…


Ο Βαρουφάκης και το μνημόνιο στο δημοτικό συμβούλιο
Δεν έλειψαν τα πειράγματα κατά τη συζήτηση των θεμάτων της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης Επειδή ο Θανάσης Ξυνίδης ζητούσε διάφορες διευκρινήσεις από τον προϊστάμενο της Οικονομικής υπηρεσίας και τον δήμαρχο με κυρίαρχο το ερώτημα πως «αυγάτισαν τα έσοδα του δήμου» και «γιατί έχετε όλους τους κωδικούς φύρδην μύγδην» και ενώ ο δήμαρχος έκανε λογο ότι το περίσσευμα στο ταμείο προήλθε από το νοικοκύρεμα που έγινε και τα έσοδα που μπήκαν από τις ρυθμίσεις των χρεών ακούστηκε επιδοκιμαστικά και το όνομα του υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, έτσι για να γίνει ο απαραίτητος …τζερτζελές( sorry για τον αδόκιμο όρο). Κι αν τα σχόλια για τον Βαρουφάκη ήταν επιδοκιμαστικά δεν ήταν το ίδιο και για το θέμα που αφορούσε τη εξουσιοδότηση του δημάρχου να υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης με τον Φορέα Διαχείρισης εθνικού πάρκου οροσειράς της Ροδόπη για ένα πρόγραμμα. Μόνο στο άκουσμα της λέξης …μνημόνιο αντέδρασαν οι σύμβουλοι ενδεικτικό ότι η λέξη αυτή έχει αποκτήσει ένα …μισητό περιεχόμενο!
Μ.Ξ.


Θα σκάσει βόμβα για τη ΣΕΚΑΠ τις επόμενες μέρες
Βόμβα μεγατόνων θα σκάσει τις επόμενες μέρες και αφορά τη ΣΕΚΑΠ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε». Η επιστολή Σαββίδη και τα …παράπονα και τις διαμαρτυρίες που διατυπώνει προς τον Πρωθυπουργό σε σχέση με την στάση των βουλευτών αλλά και των τελωνειακών δεν είναι τυχαία ούτε επίσης και όλα αυτά που λέει για την πρώην κυβέρνηση που ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι της έκανε χάρη να …φορτωθεί τη ΣΕΚΑΠ. (Δεν λέει βέβαια τι χάρη του έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά!).
Ες μεθαύριον τα σπουδαία για την ΣΕΚΑΠ και τον Ιβάν Σαββίδη!
Μ.Ξ.


Αθώος ο Δημήτρης Μπασλής
Αθώο έκρινε το Πενταμελές Εφετείο Κομοτηνής δικάζοντας σε δεύτερο βαθμό τον διευθυντή του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ξάνθης Δημήτρη Μπασλή, απαλλάσσοντάς τον από την κατηγορία νόθευσης εγγράφου και ψευδούς βεβαίωσης. Ο κ. Μπασλής είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε κάθειρξη τεσσάρων ετών, μετά από μία εξαντλητική ακροαματική διαδικασία με 19 μάρτυρες. Από τις 62 συνολικά υπό εξέταση γνωματεύσεις, 10 θεωρήθηκαν επίμαχες και γι’ αυτές είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό το δικαστήριο με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα δέχθηκε ότι ουσιαστικά η υπόθεση αφορά στην επιστημονική διαφωνία δύο ψυχιάτρων (δηλαδή του ιδίου και του κ. Βαγιόπουλου, διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου) και χαρακτήρισε μεν άγαρμπη, αλλά όχι ποινικά κολάσιμη τη συμπεριφορά του κατηγορουμένου για τον τύπο που ζητούσε κατά τη διαδικασία υπογραφής των γνωματεύσεων της επιτροπής. Στην τρίτη κατά σειρά πραγματογνωμοσύνη που πραγματοποιήθηκε από τον ιατροδικαστή κ. Παυλίδη, οι επτά θεωρήθηκαν εύλογες και δικαιολογημένες, ενώ για τις τρεις αποδείχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία ότι δεν υπήρχε δόλος και επρόκειτο για προσωπική άποψη στα επιστημονικά επιτρεπτά όρια, οπότε και ορθώς έπραξε ο κατηγορούμενος.
Να σημειώσουμε ότι εξαιτίας της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης ο κ. Μπασλής τελούσε σε αργία, ενώ είχε εδώ και καιρό ολοκληρωθεί η πειθαρχική διαδικασία με το μέτρο της στέρησης δύο μισθών. Ο κ. Μπασλής έχοντας το απόσπασμα της αθωωτικής απόφασης θα ζητήσει την άρση της αργίας και θα προχωρήσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, σε συνταξιοδότηση, σύμφωνα με την πρόθεσή του.
Για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας πάντως, που ήδη δοκιμάζεται από την έλλειψη γιατρών, αφού έχει μείνει μόνο ο κ. Βαγιόπουλος, το κενό παραμένει και είναι μεγάλο.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…