Σχόλια 18/03/15

0
Λαπαβίτσας στην Bild: «Να φύγουμε από το ευρώ χωρίς να στάξει αίμα στο χαλί». Ας περιμένουμε καλύτερα το καλοκαίρι που θα έχουμε μαζέψει τα χαλιά…


Κουγιουμτζόγλου Λάζαρος
Ο Λάζαρος Κουγιουμτζόγλου είναι γνωστός σε αρκετούς Ξανθιώτες. Κυρίως στους παλιούς και τους με κάποια ηλικία. Όπως είναι πολύ γνωστό το επώνυμό του. Παρότι κουβαλάει ένα τέτοιο επώνυμο λοιπόν ο Λάζαρος, εντούτοις ζει ένα δράμα. Και μάλιστα σοβαρό, που δεν είναι άλλο από Οικονομικό αλλά και Ψυχολογικό.
Από τους τελευταίους απογόνους της μεγάλης ιστορικής και πλούσιας οικογένειας της Ξάνθης, τριγυρνάει σα χαμένος στον κόσμο του, της μοναξιάς και του αποκλεισμού.
Δεν θα έπρεπε ο δήμος μας να ενδιαφερθεί για τη ζωή αυτού του ανθρώπου, ο πατέρας του οποίου εν ζωή έκανε δωρεά; Κι ακόμη, η Πρόνοια ή άλλος φορέας να τον στείλουν σ’ ένα Ίδρυμα για να ζήσει ανθρώπινα και ήρεμα;
Αλήθεια οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν τον βλέπουν; Ή μήπως δεν τον γνωρίζουν για να τον βοηθήσουν να ξεφύγει από τη σημερινή του κατάσταση; Όπως και να’ ναι δεν τιμάει την πόλη μας η περίπτωση του Λάζαρου Κουγιουμτζόγλου.
«Ε»


Κρουαζιερόπλοια-Ξεναγήσεις
Πάνω από είκοσι υπολογίζουν οι λιμενικές αρχές της Καβάλας ότι θα είναι φέτος τα κρουαζιερόπλοια που θα πιάσουν λιμάνι εκεί. Πράγμα που σημαίνει πως χιλιάδες άνθρωποι θα κατέβουν στην Καβάλα. και αρκετοί από αυτούς θα πάνε στους Φιλίππους, άλλοι θα μείνουν στην πόλη της Καβάλας και αρκετοί θα έρθουν και στην περιοχή μας, όπως έγινε και πέρυσι.
Μόνο που οι τουρίστες έρχονται μεν, αλλά λίγα έως ελάχιστα μαθαίνουν για την Ξάνθη και για τα σημεία που επισκέπτονται.
Γι’ αυτό προτείνουμε με πρωτοβουλία του δήμου μας, να υπάρξουν ένας, δύο ξεναγοί που θα γνωρίζουν βέβαια αγγλικά, για να ξεναγούν σωστά τους επισκέπτες. Μιλάμε για μια εθελοντική προσφορά ατόμων που και χρόνο έχουν και διάθεση να βοηθήσουν την Ξάνθη.
Οι τουρίστες αυτοί, υψηλού εισοδήματος οι περισσότεροι, έτσι θα γίνουν πρεσβευτές της Ξάνθης στις χώρες προέλευσής τους. Και προφανώς μιλάμε για ξεναγήσεις μόνο το καλοκαίρι.
«Ε»


Τι και πού ψάχναν;
Μεταφέρω μια ανθρώπινη ερώτηση που ακούγεται πολύ συχνά από προχθές που βρέθηκε το νεκρό σώμα του νεαρού Βαγγέλη Γιακουμάκη. Αλήθεια, ρωτούν όλοι, τι έψαχναν, και πώς, με τα μάτια κλειστά όλοι αυτοί οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι ΕΚΑΜ; Το κορμί ήταν 800 μέτρα μακριά από τη Σχολή κι αυτοί δεν μπόρεσαν να το εντοπίσουν; Άρα, έψαχναν όσο ήταν εκεί και για όσο ήταν οι τηλεοπτικές κάμερες! Και τον βρήκε ένα ζευγάρι…
Δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, θεέ μου, και στη διάσωση, εντοπισμό ενός νέου ανθρώπου; Που φτάσαμε αλήθεια; Άραγε υπάρχει πιο κάτω;
«Ε»


Κρείττον το σιγάν, κύριε Πρόεδρε
Τι θέλει και σκαλίζει το παρελθόν ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Τι θέλει και κάνει θεωρητικές αναλύσεις για την Ευρώπη που «δεν φτιάχτηκε για να υπάρχουν χώρες μέσα σε Μνημόνια»; Θα ήταν καλύτερα, πρωτίστως για τον ίδιο, να αποφεύγει τέτοιες ατραπούς. Για πέντε λόγους:
1. Στο Μνημόνιο δεν μας έβαλε η ευρωζώνη. Εμείς το ζητήσαμε, όταν ξεμείναμε από δανεικά.
2. Η χώρα ξέμεινε από δανεικά, επειδή οι κυβερνήσεις της τίναξαν τα ταμεία στον αέρα. Βασικός πρωταγωνιστής σ’ αυτό το θεάρεστο έργο ήταν μια κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος από το 2004 ως το 2009.
3. Η χώρα ξέμεινε από δανεικά -οι διεθνείς αγορές έκλεισαν- όταν αποκαλύφθηκε ότι το έλλειμμά της δεν ήταν 6%, όπως έλεγε εκείνη η κυβέρνηση, αλλά 15% (εδώ η διδακτική ιστορία).
4. Ο ίδιος (ο σημερινός Πρόεδρος), ο οποίος κατακεραυνώνει σήμερα τα Μνημόνια, τα ψήφισε, ως βουλευτής που στήριξε και άλλες κυβερνήσεις από το 2011 ως το 2014.
5. Με ευχές («να βγουν όλες οι χώρες από τα Μνημόνια») δεν λύνονται τα προβλήματα. Αλλιώς θα αναθέταμε τα κρατικά αξιώματα στους παπάδες.
Επειδή σήμερα κατέχει μια θέση «υπεράνω», δεν σημαίνει ότι όλα τα παρελθόντα διαγράφονται. Ας μην τα σκαλίζει, λοιπόν, ως κάποιος ουδέτερος τρίτος. Έχει και αυτός ευθύνες για τα τρία κακά της μοίρας μας και καμία πολιτικάντικη «ανάλυση» δεν μπορεί να τις σκεπάσει.
Γ.Κ.


Η κόπωση
Η κόπωση πολιτών και πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα πάνω από 5 χρόνια φαίνεται πως δεν ευνοούν κανένα. Αντίθετα, καθιστούν τον λαό ολοένα και πιο απογοητευμένο, επειδή είτε οι πολιτικοί μας (οιουδήποτε χρώματος), είτε οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, αδυνατούν να… συνεννοηθούν για τον τρόπο σωτηρίας μας!
Τέτοια ανικανότητα διπλωματικών χειρισμών και διευθέτησης ενός 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας! Έπειτα, η εποχή των “Αγανακτισμένων” παρήλθε, η Αριστερά κατάφερε το ιστορικό άλμα να είναι στην κυβέρνηση, χωρίς όμως να μπορεί να αλλάξει -ακόμη- τη φορά των πραγμάτων. Όμως, οφείλει να αγωνίζεται συνεχώς και σε πολλά επίπεδα, αν θέλει να αλλάξει τη σημερινή παραπαίουσα Ευρώπη (“Un altra Europa con Tsipras”, το προεκλογικό σύνθημα). Εντάξει, μια “Άλλη Ευρώπη, με τον Τσίπρα”, αλλά φυσικά μέσα στην Ευρωζώνη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μια παλιά ρήση έλεγε πως τα κάστρα πέφτουν από μέσα, όχι απ’ έξω.
Αν απομονωθεί η χώρα μας ή επιλέξει μια “ηρωική έξοδο”, θα προσφέρει τότε ένα ανέλπιστο δώρο σε όλους τους εχθρούς της που καραδοκούν στη γωνία. Θα “εξυπηρετήσει” δε, κατά τον χειρότερο τρόπο τον λαό, αφού θα τον απομονώσει οικονομικά και πολιτικά από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Και μάλλον θα έχει κάνει, για άλλη μια φορά, ένα ασυγχώρητο ιστορικό λάθος, η Αριστερά. Που θα μας πάει πίσω εκατό χρόνια.
Σ.Γ.


Πλάνη
Πληρώνεις όταν βγαίνεις, με τη ρήξη ή μ’ ένα παιχνίδι λέξεων. Εγνωσμένη πλάνη παιγνίων.
VEN.KAR.


Τι δεν καταλαβαίνετε;
Έκπληκτοι, σαν να πρόκειται για κάτι ακατανόητο, παρουσιαστές των ειδήσεων και στελέχη της κυβέρνησης, χαρακτηρίζουν ως… απίθανη την πρόταση των δανειστών να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις αν δεν υπάρχουν χρήματα. Βέβαια, τα χρήματα που “είχε” μέχρι τώρα το Δημόσιο για να πληρώνει τους υπαλλήλους του προέρχονταν είτε από την φοροεπιδρομή στον ιδιωτικό τομέα είτε από δανεικά. Αυτοί όμως ήξεραν ότι μήνας μπει, μήνας βγει ο μισθός θα πέφτει. Δεν έχει σημασία αν δούλεψαν ή αν δεν δούλεψαν, αν πήγαν ή αν δεν πήγαν καθόλου στη δουλειά, αν αυτό που έκαναν ήταν χρήσιμο ή άχρηστο. Τρύπωσαν στο Δημόσιο; Ο μισθός θα πέφτει.
Όμως έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Τα χρήματα δεν φτάνουν, δανεικά δεν υπάρχουν. Άρα, έχουμε τις εξής επιλογές: α) πληρώνεις μισθούς, συντάξεις αλλά όχι τις δανειακές υποχρεώσεις που λήγουν τον Μάρτιο και η χώρα χρεοκοπεί σε λίγες μέρες, β) πληρώνεις τις δανειακές υποχρεώσεις αλλά δεν πληρώνεις μισθούς και συντάξεις. Το ότι το Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος “μπαταχτσής” χρωστώντας 8 δισ. στην αγορά, ούτε που το μνημονεύει κανένας. Ιδιώτες είναι αυτοί, δεν πα’ να χρεοκοπήσουν! Το ότι εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων εργαζόμενοι του ιδιωτικού χάνουν τη δουλειά τους ή μένουν απλήρωτοι 18 μήνες ούτε που ενδιαφέρει κανέναν. Είσαστε του ιδιωτικού; Δεν πα’ να πνιγείτε!
Και έρχεται η… θεσμόικα και λέει το εξής απλό: “Αν θέλετε να πληρώσετε και τα μεν και τα δε, πρέπει να δανειστείτε, αλλά για να σας δανείσουμε, πρέπει να κάνετε μεταρρυθμίσεις.” Τι πιο σαφές; Τι πιο κατανοητό; “Αν θέλετε να συνεχίσετε τη φάμπρικα των διορισμών στο δημόσιο, τις συντάξεις στους 50άρηδες και την προστασία των συνδικαλιστικών φέουδων, συνεχίστε μόνοι σας. Εμείς δεν έχουμε καμιά υποχρέωση να σας δανείζουμε στον αιώνα τον άπαντα”. Τι δεν καταλαβαίνετε; Υπάρχει πιο λογική θέση από αυτή; Τι το “απίθανο” περιέχει;
Δ.Ξ.


Κούρασαν…
Στα όρια της φαιδρότητας έχει φτάσει όλη αυτή η υπόθεση με τον ΧΥΤΑ Ξάνθης και την διελκυστίνδα μεταξύ του ΣΔΑΝ και του δήμου Τοπείρου και κατ’ επέκταση επί προσωπικού ενίοτε του δήμαρχου Ξάνθης και του δημάρχου Τοπείρου! Η υπόθεση έχει αρχίσει να κουράζει και όλη η περελκυστικότητα που παρατηρείται στο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για το έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ αλλά και γενικότερα για την διαχείριση των σκουπιδιών στο νομό μας. Πέραν αυτού όμως η διαχείριση του θέματος από τους δύο δημάρχους αναδεικνύει μια έλλειψη ώριμης πολιτικής σκέψης. Το να αλληλοκατηγορούνται ο ένας για τις πονηριές ή τα παζάρια του άλλου και να επιστρατεύουν λαϊκίστικα επιχειρήματα δεν λύνουν το πρόβλημα και μόνο εκτίθενται απέναντι στους δημότες τους.
Μ.Ξ.


Πολλοί ενδιαφερόμενοι για το πρώην κάμπινγκ Μυρωδάτου…
Μεγάλη λένε είναι η ζήτηση από επενδυτές έλληνες και βουλγάρους για το πρώην κάμπινγκ Μυρωδάτου που ο δήμος Αβδήρων βγάζει σε δημοπρασία. Μάλιστα την Παρασκευή στην Οικονομική επιτροπή θα συζητήσουν και θα καταρτίσουν τους όρους, το μίσθωμα καθώς και την ημερομηνία της δημοπράτησης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εν δυνάμει επενδυτές ξεπερνούν τους 5. Είναι θετικό το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή που είχε «κολλήσει» χρόνια προχωράει με γοργούς ρυθμούς και επιτέλους θα αξιοποιηθεί ένα οικόπεδο «φιλέτο» του δήμου Αβδήρων, αναβαθμίζοντας όλη την παραλιακή ζώνη του Μυρωδάτου και προσδίδοντας τουριστική υπεραξία στην ευρύτερη περιοχή, ενώ απ’ την άλλη ο δήμος θα έχει έσοδα.
Μ.Ξ.


Στο «παρά πέντε»
Χθες μόλις γράφαμε για το «ραντεβού» της κατεδάφισης που έχει οριστεί για την Κυριακή για το κτίριο στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Μεραρχίας. Τελικά, το συνεργείο της ΔΕΗ ανέλαβε χθες να απομακρύνει το καλώδιο που χρειαζόταν και επί τόπου διαπίστωσε ο επιβλέπων μηχανικός για την κατεδάφιση, ότι το κτίριο βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση που δεν μπορεί να περιμένει ούτε μέχρι την Κυριακή.
Για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε οι εργασίες να ξεκινήσουν από σήμερα κιόλας. Προκειμένου να μην παρεμποδιστεί ιδιαίτερα η συγκοινωνία σε συνεργασία με την τροχαία, η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών αποφάσισε να κλείνει περιοδικά ο δρόμος, τόσο από την πλευρά της Βενιζέλου, όσο και από τη Μεραρχίας . Κάποια προβλήματα οπωσδήποτε θα δημιουργηθούν για τη διέλευση των οχημάτων, ωστόσο πρόκειται για ένα έργο που πρέπει να γίνει άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
Ε.Δ.


Νέες απέλπιδες προσπάθειες
Νέες προσπάθειες όπως μαθαίνω γίνονται για να συσταθεί ένα κλιμάκιο με εκπροσώπους των τοπικών επαγγελματικών φορέων, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να πιέσουν για την καταβολή του 12%. Πρόκειται για μία υπόθεση που πρέπει εκ νέου να εξετάσει η νέα κυβέρνηση και να αναγνωρίσει τη μειονεκτική θέση που βρίσκεται το επιχειρείν στην περιοχή μας. Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν να παίρνουν ακόμη και 2 εκ. ευρώ. Αναμένεται με ενδιαφέρον ως εκ τούτου η στάση που θα επιδείξει το νέο οικονομικό επιτελείο της χώρας.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…