Διευρυμένη συζήτηση στον Επιμελητήριο Έβρου με δημάρχους και εκπροσώπους επιχειρηματιών και των δύο πλευρών
Προθέσεις περαιτέρω συνεργασίας σε επίπεδο εμπορικών σχέσεων, καλών πρακτικών και ενίσχυσης του τουρισμού. Αναζητούνται κοινές λύσεις για τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις ζωονόσους
Διευρυμένη όσο και επιτυχημένη ήταν η διασυνοριακή ελληνοτουρκική αυτοδιοικητική και επιχειρηματική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Επιμελητήριο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη, με σκοπό αιρετοί και επιχειρηματικοί φορείς να έρθουν σε επαφή και να συζητήσουν για κοινά προβλήματα και προοπτικές και να ανταλλάξουν απόψεις και προτάσεις σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις σε στρογγυλά τραπέζια, που ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των φορέων των δύο γειτονικών περιοχών και δημιουργούν αναπτυξιακές προοπτικές για τις τοπικές κοινωνίες. Στη συνάντηση οικοδεσπότες ήταν ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης και παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αδριανούπολης Ρετζέπ Γκιουρκάν, καθώς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της περιοχής Ρετζέπ Ζουπκουκούρτ, δήμαρχοι από την Ανατολική Θράκη (Χάμσα, Ουζούνκοπρου κά), οι δήμαρχοι Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σαμοθράκης, άλλοι εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων από την Τουρκία, υπηρεσιακοί παράγοντες και επιχειρηματίες.
Το παρών έδωσε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης που παραβρέθηκε, προκειμένου να τοποθετηθεί για τα κοινά θέματα και προβλήματα των δύο περιοχών και να γνωστοποιήσει τις ενέργειες και τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση.
Προσδοκίες και καλές προθέσεις για ακόμη στενότερες επαφές
Για το ποτάμι του Έβρου, που είναι «ευλογία και κατάρα» όπως είπε, μίλησε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, που έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ομιλία του στη δημιουργία σταθερών δομών διασυνοριακής συνεργασίας τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την από κοινού επίλυση προβλημάτων που ταλανίζουν και τις δύο πλευρές. «Αισθάνομαι επαναστάτης», σημείωσε ο κ. Λαμπάκης, «επειδή, εμείς δήμαρχοι και πρόεδροι ΕΒΕ, καταφέραμε να ενώσουμε τις τοπικές μας κοινωνίες εμπορικά, επιχειρηματικά, τουριστικά και πολιτιστικά» και πρόσθεσε: «υπάρχου φωνές που δε θέλουν το λαό να διεκδικεί. Εμείς σ’ αυτές τις φωνές πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά μας. Να μη φοβόμαστε τη δύναμη του λαού». . Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η αυτοδιοίκηση είναι πολύ σημαντική γι’ αυτή την προσέγγιση» και ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους.
Οικονομικά στοιχεία για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας παρουσίασε ο κ. Τοψίδης, υπογραμμίζοντας τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των επιχειρηματικών δεσμών των δύο χωρών. Το 2014 οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Τουρκία ανήλθαν στα 3,4 δις € και αυτές της Τουρκίας προς την Ελλάδα στα 1,16 δις €. Σε αυτή την κατεύθυνση ανέδειξε τον ουσιαστικό ρόλο των επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων και αναφέρθηκε στις δράσεις στις οποίες προβαίνει το Επιμελητήριο Έβρου μέσα από τις αδελφοποιήσεις του με τα επιμελητήρια Κωνσταντινούπολης και Αδριανούπολης και προσεχώς με αυτό της Σμύρνης.
Για τη σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας σε αυτοιδιοικητικό επίπεδο μίλησε και ο δήμαρχος της Αδριανούπολης, ενώ ο πρόεδρος του ΔΣ του επιμελητηρίου της περιοχής ανέδειξε τις καλές πρακτικές που μπορούν να ανταλλάξουν τα δύο γειτονικά επιμελητήρια, αλλά και οι επιχειρήσεις όλες στις δύο χώρες. Ενδεικτικά, πληροφόρησε για τα άτοκα δάνεια που χορηγεί το τουρκικό κράτος σε γυναίκες και νέους. Επίσης, έδωσε έμφαση στην ανακαίνιση των τελωνειακών εγκαταστάσεων στις Καστανιές και κατέθεσε το αίτημά του για γίνει και εμπορικό το τελωνείο. Πρόσθεσε δε ότι από την τουρκική πλευρά ο σχεδιασμός και η πίστωση για το τελωνείο είναι έτοιμα και αναμένονται οι προετοιμασίες από την ελληνική πλευρά. Τέλος, τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον τουριστών και από τις δύο πλευρές, αναφέροντας παραδειγματικά ότι 25.500 κρεβάτια κρατήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από Τούρκους στην Καβάλα, ενώ πολλοί είναι οι Έλληνες που δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην περιοχή του Μαρμαρά. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι το ενδιαφέρον αυτό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Τοποθετήσεις για τα κοινά θέματα έκαναν και οι δήμαρχοι και των δύο πλευρών που έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ανάγκης αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων στον Έβρο με αρκετές αναφορές στις ευθύνες της βουλγαρικής πλευράς, στις ζωονόσους και την από κοινού αντιμετώπισή τους, στην καταπολέμηση των κουνουπιών, αλλά και στον τουρισμό.
Π. Σγουρίδης: «η διασυνοριακή συνεργασία των τοπικών κοινωνιών «υποχρεώνει» σε συνεργασία και τις κυβερνήσεις»
Με μήνυμα για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που επικεντρώθηκε στις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων ως αποτέλεσμα της ρύπανσης, ειδικά στα πλημμυρικά φαινόμενα που ταλανίζουν τις δύο γειτονικές περιοχές τη φετινή χρονιά. Έδωσε το μήνυμα ότι η διασυνοριακή συνεργασία των τοπικών κοινωνιών «υποχρεώνει» σε συνεργασία και τις κυβερνήσεις και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα προς ένα τα κύρια ζητήματα της συζήτησης.
Σχετικά με τις τουριστικές σχέσεις, παρουσίασε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δίνεται βίζα από τα σύνορα για να διευκολύνονται οι τούρκοι πολίτες, αλλά δεν έδωσε κάποια νέα πληροφορία για τις προσπάθειες που γίνονται σχετικά με την έκδοση βίζας 72 ωρών. Αναφορικά με τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, σημείωσε ότι «πρέπει να ακολουθούν τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά και την αμοιβαιότητα» στην οποία έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα. Σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των λιμένων των δύο χωρών, που αποτελεί μία επιταγή των δημάρχων ο κ. Σγουρίδης δήλωσε: «όταν ανοίγεις δρόμους, ισχυροποιείς τη φιλία και ελαχιστοποιείς τις τριβές», ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «πολλά σταματούν στα ιδιοτελή επιχειρηματικά συμφέροντα και δεν είναι πάντα θέμα κυβερνήσεων». Ειδικά, αναφέρθηκε στο ζήτημα της αλιείας και τους κανόνες που τη διέπουν στην Ελλάδα (πχ περίοδοι απαγόρευσης για την αναπαραγωγή), σχολιάζοντας όμως ότι δεν ισχύουν και στην Τουρκία. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των επαφών για την αντιμετώπιση των ζωονόσων, ενώ τέλος για το ζήτημα των πλημμυρών τόνισε και αυτός ότι η Βουλγαρία πρέπει να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες, αναφέρθηκε στις μεγάλες ζημιές που έχουν σημειωθεί, ενώ συμπλήρωσε ότι σχετικά με τον Έβρο ο ίδιος είναι διατεθειμένος να συζητήσει με τον τούρκο ομόλογό του αν και εξέφρασε την άποψη ότι αυτό πρέπει να αναχθεί «σε επίπεδο πρωθυπουργών».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επαφές, συζητήσεις σε στρογγυλά τραπέζια και ανταλλαγή απόψεων.