Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ριζικές αλλαγές στο νομοσχέδιο των 100 δόσεων και ρύθμιση εξπρές μέχρι τέλος Μαρτίου

Ριζικές αλλαγές στο νομοσχέδιο των 100 δόσεων και ρύθμιση εξπρές μέχρι τέλος Μαρτίου

0

Δεν θα γίνει κούρεμα κεφαλαίου, αλλά μόνο προσαυξήσεων

Τα πήρε όλα πίσω για το νομοσχέδιο της ρύθμισης των 100 δόσεων η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή προανήγγειλε ρύθμιση βάσει της οποίας θα διαγράφεται το σύνολο των προστίμων και προσαυξήσεων παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών σε περίπτωση που αυτές εξοφληθούν εντός του μηνός Μαρτίου 2015, αλλά όχι του κεφαλαίου. Στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο δεν μπαίνει στη διαπραγμάτευση του Eurogroup τη Δευτέρα. Σημείωσε ότι δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια καθώς πρόκειται για νομοσχέδιο που θα έχει δημοσιονομικό όφελος για το κράτος ενώ πρόσθεσε ότι είναι έτοιμο και απαιτούνται 1-2 μόνο νομοτεχνικές βελτιώσεις. Δεν θα περιλαμβάνει, ωστόσο, το μέρος που προέβλεπε κούρεμα κεφαλαίου, με την κ. Βαλαβάνη να τονίζει ότι δεν πρόκειται για ήττα της αλλά για παραδοχή ότι πρέπει να εισακουστεί και η γνώμη των επιχειρησιακών παραγόντων του υπουργείου αλλά και των ειδικών που εκτιμούσαν ότι δεν ήταν σωστό μέτρο, σε αντίθεση με την ίδια αλλά και πολλούς στην κυβέρνηση.

Τι θα γίνει με τις 100 δόσεις, τον ΕΝΦΙΑ και το ΦΠΑ

Ρύθμιση πολλών ταχυτήτων για τις οφειλές του Δημοσίου προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να προσελκύσει ακόμα και τα παλιά χρέη που θεωρούνται λίγο ως πολύ χαμένα. Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Ν. Βαλαβάνη, πέρα από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα «τρέξει» ως το τέλος Μαρτίου μια ρύθμιση- εξπρές που απευθύνεται σε όσους έχουν παλιά χρέη, «φορτωμένα» από υπέρογκες προσαυξήσεις, που ξεπερνούν ακόμα και το 400% της αρχικής οφειλής!

Η Ν. Βαλαβάνη σημείωσε ότι όποιος αξιοποιήσει αυτή τη ρύθμιση- εξπρές, καταβάλλοντας την αρχική ή μέρος της αρχικής οφειλής, θα μπορεί να σβήσει ακόμα και το 100% των προσαυξήσεων, όσο μεγάλες κι αν είναι αυτές. Για παράδειγμα, αν κάποιος χρωστά 5.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.000 ευρώ είναι η αρχική και οι 4.000 ευρώ είναι οι προσαυξήσεις, πληρώνοντας τα 1.000 ευρώ της αρχικής οφειλής θα «σβήνει» το σύνολο των προσαυξήσεων και θα εξοφλά όλο το χρέος. Στην πραγματικότητα, η διαγραφή των προσαυξήσεων με τη ρύθμιση- εξπρές θα γίνεται σε αναλογία με την πληρωμή της αρχικής οφειλής. Έτσι στο συγκεκριμένο παράδειγμα αν ο οφειλέτης πληρώσει το 80% της αρχικής οφειλής των 1.000 ευρώ, δηλαδή 800 ευρώ, θα «σβήσει» και το 80% των προσαυξήσεων, δηλαδή 3.200 ευρώ και θα χρωστά πλέον 1.000 ευρώ (200 ευρώ κεφάλαιο + 800 ευρώ προσαυξήσεις).

Πέρα από τη ρύθμιση- εξπρές προωθείται άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη βελτιωμένη έκδοση της ρύθμισης των 100 δόσεων, με μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις. Δεν θα προβλέπει τη δυνατότητα «κουρέματος» ακόμα και κεφαλαίου, αφού όπως παραδέχθηκε η Ν. Βαλαβάνη υπήρξαν έντονες διαφωνίες ακόμα κι από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Η επίμαχη διάταξη δεν καταργείται τελείως, αφού το «κούρεμα» θα σταματάει στις προσαυξήσεις.

Κατηγορηματική ήταν η Ν. Βαλαβάνη στο θέμα της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, διαλύοντας τα. νέφη που είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη. Το πρώτο βήμα θα είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο και μάλιστα όχι οριζόντια αλλά ανά Ζώνη, με βάση τα δεδομένα της αγοράς, κάτι που δημιουργεί, πάντως, προβληματισμό, καθώς οι αγοραπωλησίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες. «Φέτος θα πληρώσουμε το νέο Φόρο Ακινήτων με αλλαγμένες τις αντικειμενικές αξίες» ξεκαθάρισε η Ν. Βαλαβάνη, συμπληρώνοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών θα μείνει αφορολόγητη, χαμηλώνοντας, πάντως, τον πήχη του αφορολόγητου κάτω από τις 500.000 ευρώ, αφού θα έχει μεσολαβήσει και η μείωση των αντικειμενικών αξιών. Όσον αφορά στις απώλειες εσόδων- υπολογίζονται στα 2 δις ευρώ με βάση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ- η Ν. Βαλαβάνη επέμεινε ότι θα καλυφθούν από τη φοροδιαφυγή, όπου και θα υπάρξουν εκπλήξεις.

Κατηγορηματική ήταν η Ν. Βαλαβάνη και ως προς το ενδεχόμενο αυξήσεων στο ΦΠΑ. «Δεν επεξεργαζόμαστε νομοσχέδιο για το ΦΠΑ», τόνισε κρατώντας διακριτικά αποστάσεις από τα όσα δηλώνει τις τελευταίες ημέρες ο Γ. Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αύξηση στα τσιγάρα- όπου η φορολογία ανέρχεται στο 89% της λιανικής τιμής και αποτελεί κίνητρο λαθρεμπορίου- ούτε και στα οινοπνευματώδη.

Διαβεβαιώσεις έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών και ως προς το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο είναι προγραμματισμένο για το δεύτερο εξάμηνο του έτους κι ότι οι αλλαγές στην κλίμακα θα αφορούν στα εισοδήματα του 2015. Η Ν. Βαλαβάνη επιχείρησε, επίσης, να κλείσει και το θέμα της έκτακτης εισφοράς.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αναδρομικά : Ποιοι συνταξιούχοι θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο

Σε  εφαρμογή της ΑΑΔΕ μπορεί ο κάθε δικαιούχος να δει το ακριβές ποσό που έλαβε ή θα λάβει…