Εντοπίστηκε από την ΕΜΑΚ ζευγάρι ηλικιωμένων αποκλεισμένο σε καλύβα έξω από τον οικισμό – 2 φορές ανατράπηκε το ερπυστριοφόρο
Κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Μύκης και Τοπείρου
«Θαμμένο» μέσα σε δυο μέτρα χιόνι είναι κοντά μια βδομάδα τώρα το χωριό Διάσπαρτο, ο μόνος οικισμός του δήμου Μύκης που δεν είναι ακόμη προσβάσιμος παρά τις συνεχείς και επίπονες προσπάθειες της ΕΜΑΚ, του Στρατού και του δήμου Μύκης.
Ζευγάρι ηλικιωμένων αποκλεισμένο σε καλύβα έξω από το Διάσπαρτο
Σε επικίνδυνη αποστολή το κλιμάκιο με το ερπυστριοφόρο της ΕΜΑΚ το οποίο όπως μας πληροφορεί ο δήμαρχος Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά ανατράπηκε 2 φορές την Τρίτη μέχρι να φτάσει στο Διάπαρτο και να μεταφέρει τρόφιμα στους 40 κατοίκους που ήταν αποκλεισμένοι από την Παρασκευή. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί στο κλιμάκιο και εξελίχθηκε ομαλά η επιχείρηση, η οποία και επαναλήφθηκε την Τετάρτη καθώς και πάλι άνδρες της ΕΜΑΚ καθοδηγούμενοι από ένα κάτοικο που συμμετείχε εθελοντικά προσπάθησε να πλησιάσει έξω από το Διάσπαρτο μια καλύβα καθώς είχαν την πληροφορία ότι εκεί υπήρχαν 2 άτομα. Πράγματι εντοπίστηκε η καλύβα όπου διέμεναν όμως οι άνδρες της ΕΜΑΚ χρειάστηκε να πάνε οδικώς καθώς το χιόνι έφτανε στα δύο μέτρα και το ερπυστριοφόρο δεν μπορούσε να προσεγγίσει. Μετά από μεγάλη προσπάθεια κατάφεραν να φτάσουν στην καλύβα όπου διέμενε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι κτηνοτρόφων που έχουν εκεί τη στάνη τους. Το ζευγάρι είναι καλά στην υγεία του και ήταν κατάλληλα εξοπλισμένοι για την περίσταση και είχαν επάρκεια από προμήθειες φαγητού, νερού και καυσόξυλων ενώ όταν τους πρότειναν οι άνδρες της ΕΜΑΚ να τους μεταφέρουν στον οικισμό για μεγαλύτερη ασφάλεια αυτοί αρνήθηκαν. Τα σχολεία χθες λειτούργησαν εκτός από το Γυμνάσιο – Λύκειο Γλαύκης και το Νηπιαγωγείο Κενταύρου.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Μύκης – Τοπείρου
Όπως έγραψε στο χθεσινό φύλλο το «Ε» ο δήμαρχος Μύκης κατέθεσε αίτημα για να κηρυχθεί ο δήμος Μύκης σε κατάσταση ανάγκης. Το αίτημα έγινε αποδεκτό και με την αριθμ.πρωτ.1584/10-3-2015 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Γιάννη Πανούση ο δήμος Μύκης και ο δήμος Τοπείρου από την Π.Ε. Ξάνθης συμπεριλήφθηκαν μεταξύ των υπολοίπων δήμων της ΑΜΘ που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει έως 30 Μαΐου 2015.Την ικανοποίησή του για την διαχείριση της κατάστασης εξέφρασε ο περιφερειάρχης κ. Παυλίδης: «Σε σχέση με την ένταση των φαινομένων πιστεύω ότι έγινε μια τεράστια προσπάθεια. Μόνο στην Ξάνθη από την Παρασκευή μέχρι και το Σάββατο το βράδυ έπεσαν 155 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο. Είναι το 30% της ετήσιας βροχόπτωσης. Την ίδια στιγμή στην ορεινή περιοχή είχαμε χιονοπτώσεις και θυελλώδεις βόρειους ανέμους και το χιόνι συσσωρεύτηκε σε ορισμένα σημεία στα 4 και 6 μέτρα».
Υπεράνθρωπες προσπάθειες και από την ΔΕΔΔΗΕ – Τους συγχαίρει ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης
Μαζί με το ερπυστριοφόρο επιχειρεί και μπουλντόζα του Στρατού που ανοίγει δρόμο, ενώ κλιμάκιο της ΔΕΔΔΗΕ επιχειρεί να αποκαταστήσει τις βλάβες στο δίκτυο από την πτώση δένδρων. Μάλιστα ο αντιπεριφειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης με ανακοίνωσή του αναφέρετε στην προσπάθεια της ΔΕΔΔΗΕ: «Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω δημόσια τον ΔΕΔΔΗΕ και όλο το προσωπικό του, γιατί παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, που αντιμετώπισε η περιοχή μας, τις πλημμύρες, τους θαμμένους οικισμούς στα χιόνια, κατέβαλαν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να επανασυνδέσουν το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας. Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στον Διευθυντή κ. Βασίλειο Σαρρή, ο οποίος μαζί με τους εργαζόμενους του ΔΕΔΔΗΕ υπερέβαλαν εαυτόν στην πράξη για να επαναφέρουν το δίκτυο σε εύρυθμη λειτουργία».
Τα πεσμένα δέντρα και η απόφαση του Δασαρχείου
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν σ’ όλη της ορεινή ζώνη είχαν σαν αποτέλεσμα να πέσουν και να σπάσουν περίπου 250 δέντρα στο δήμο Μύκης καθώς επίσης και εκατοντάδες κλαδιά τα οποία και έκαναν τις καταστροφές σε κολώνες της ΔΕΗ. Ο δήμαρχος Μύκης ζήτησε από τον Δασάρχη Ξάνθης τα πεσμένα δέντρα να διανεμηθούν στους κατοίκους του δήμου για καυσόξυλα. Σύμφωνα όμως με πληροφόρησή μας από το Δασαρχείο αποφασίστηκε η διαχείριση κατά περίσταση. Όπου δηλαδή είναι πολλά τα δέντρα και συμφέρει η υλοτόμηση και η δημοπράτηση να γίνει από το Δασαρχείο και όπου είναι λίγα να τα δώσουν στους κατοίκους.