Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μέτωπο κακοκαιρίας στην Ξάνθη με χιόνια και πλημμύρες

Μέτωπο κακοκαιρίας στην Ξάνθη με χιόνια και πλημμύρες

0
oraion xionia

Επί ποδός όλο το σαββατοκύριακο οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Διακοπές ρεύματος σε ορεινά και πόλη

Αποκλείστηκαν χωριά της ορεινής περιοχής από το χιονιά. Απεγκλωβίστηκαν 8 άτομα κοντά στις Σάτρες. Νέες πλημμύρες έπληξαν τις πεδινές περιοχές

Μάρτης γδάρτης…. και νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει από την Παρασκευή το νομό Ξάνθης, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να παρουσιάζουν περιορισμένη εκτόνωση από τη Κυριακή. Τα χιόνια έχουν φτάσει μέχρι και τους πρόποδες των βουνών της Ξάνθης, λίγο πριν την πόλη, ενώ από τις συνεχείς βροχοπτώσεις πλημμύρισαν δρόμοι, αυλές, υπόγεια, χωράφια και κτηνοτροφικές μονάδες στα πεδινά. Επί ποδός βρέθηκαν όλο το σαββατοκύριακο οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, με τι δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μάχη με το μέτωπο της κακοκαιρίας, ενώ επιβλήθηκε και η συνδρομή της ΕΜΑΚ για τη χρήση του ερπυστικού μηχανήματος.

Διακοπές ρεύματος και αποκλεισμοί στα ορεινά

Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία, αλλά και τα χιόνια στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, ενώ σταδιακά και σε μικρό βαθμό βελτιώθηκε η κατάσταση την Κυριακή. Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στο μεθοριακό σταθμό του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου απαιτήθηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ για να απεγκλωβιστούν οχήματα, αλλά και να γίνει η αλλαγή της βάρδιας του αστυνομικού στο σημείο.

Το χιόνι κάλυψε όλα τα χωριά της ορεινής περιοχής και στην περιοχή της Σταυρούπολης και στο δήμο Μύκης. Σημειώθηκαν κάποιες κατολισθήσεις στο ορεινό οδικό δίκτυο, ενώ χωριά, όπως ο Λειβαδίτης και το Δασικό χωρίο παρέμειναν αποκλεισμένα. Σε κάποια σημεία έγιναν και διακοπές ρεύματος, επειδή έπεσαν κολώνες πάνω στο δίκτυο της ΔΕΗ, για τις οποίες όλο το σαββατοκύριακο δινόταν μάχη για να αποκατασταθούν.

Οκτώ άτομα εγκλωβίστηκαν στην περιοχή «Τσαλαπετεινός» κοντά στις Σάτρες και χρειάστηκε να επέμβουν δυνάμεις της Π.Υ. για να απεγκλωβιστούν.

Πτώση δέντρου σε καλώδια της ΔΕΗ την πόλη

Καταστροφές σημειώθηκαν και εντός της πόλης της Ξάνθης, αλλά σε πιο περιορισμένη κλίμακα. Το μεσημέρι του Σαββάτου από τον ισχυρό άνεμο δέντρο έσπασε και έπεσε πάνω στο δρόμο, παρασύροντας και καλώδια της ΔΕΗ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βυθιστεί η περιοχή στο σκοτάδι, μέχρι να επέμβει η ΔΕΗ και να επιδιορθώσει τη βλάβη. Λίγη ώρα μετά το συμβάν κατέφτασε και η Πυροσβεστική για να απομακρύνει τον κορμό από τη μέση του δρόμου.

Θυελλώδεις άνεμοι στην Εγνατία

Οι θυελλώδεις πλαγιομετωπικοί άνεμοι, που εντάθηκαν το Σάββατο, οδήγησαν στην απόφαση των αστυνομικών διευθύνσεων Ξάνθης και Ροδόπης για αποκλεισμό της κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω της Εθνικής Οδού Κομοτηνής – Πόρτο Λάγους – Ξάνθης.

Στην ανακοίνωση της αστυνομίας ανέφερε ακόμη ότι η επαρχιακή οδός από το 37ο χλμ έως τον Άγιο Κωνσταντίνο

Πλημμύρες για άλλη μια φορά στα πεδινά του νομού

Από την ακατάσχετη βροχόπτωση για μια ακόμη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα επλήγησαν οι πεδινές περιοχές του νομού. Σημαντικά προβλήματα παρατηρήθηκαν στο δήμο Τοπείρου, όπου κτηνοτροφικές μονάδες πλημμύρισαν εγκλωβίζοντας ζώα, ενώ τα πρωί της Κυριακής απαιτήθηκε και η παρέμβαση εκσκαπτικού μηχανήματος για να προχωρήσει στη διάνοιξη δρόμου στην παραλιακή ζώνη προκειμένου να εκτονωθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Προβλήματα και σε Ροδόπη- Έβρο

Προβλήματα λόγω του χιονιά και των πλημμυρών αντιμετώπισαν και οι ορεινές περιοχές της Ροδόπης και του Έβρου. Στη Ροδόπη πλημμύρισε το υπόγειο του Νοσοκομείου και το ΕΚΑΒ, ενώ αποκλείστηκαν οικισμοί της ορεινής περιοχής. Υλοτόμος τραυματίστηκε από πτώση δέντρου. Στο Ορμένιο υποχώρησε το έδαφος στο παλιό νεκροταφείο παρασύροντας τάφο. Η φωτογραφία που δημοσιεύει το Maximum fm είναι εντυπωσιακή.

Και η κακοκαιρία θέλει χιούμορ!

Από την άλλη πλευρά, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κλεισμένοι στα σπίτια τους, εξαιτίας της κακοκαιρίας, με χιούμορ αντιμετωπίζουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, Μάλιστα, στο facebook κυκλοφόρησαν το σαββατοκύριακο χιουμοριστικές φωτογραφίες με photoshop, όπου απεικονίζεται είτε η κιβωτός του Νώε να προσαράζει στην πλατεία της Ξάνθης, είτε το ρολόι να καταπίνεται από ένα τεράστιο χταπόδι, είτε άλλα πολλά σπαρταριστικά και ευφάνταστα!

Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νο mood(y’s)

Σίγουρα τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν τον εύλογο συνειρμό. Η έκθεση της Moody’s που δημοσι…