Ήρθαν νωρίς νωρίς φέτος από τις αρχές του μήνα!
Οι πελαργοί προτιμούν την Ξάνθη – 198 φωλιές το 2014
«Σε γέλασα και του χρόνου…», έλεγαν τα παιδιά σε αλλοτινές εποχές όταν έβλεπαν τον πρώτο πελαργό και έκοβαν τον μάρτη, την κοκκινόλευκη στριφτή κλωστή που τους είχε φορέσει στον καρπό του μικρού τους χεριού την πρώτη του μήνα η μάνα τους με την ευχή «να μη σε πιάσει ο ήλιος» και την ρητή εντολή να την βάλουν κάτω από μια πέτρα όταν δουν τον πρώτο πελαργό της Άνοιξης για να την πάρει – λέει – και να φτιάξει την φωλιά του! Έτσι λοιπόν «σας γελάσαμε και του χρόνου» αφού ήρθαν οι πρώτοι πελαργοί στο νομό μας! Ένα σμήνος από 50 – 60 λευκά πουλιά έκαναν στάση να ξεκουραστούν σε χωράφι απέναντι από το οινοποιείο Βουρβουκέλη έξω από τα Άβδηρα.
Ήρθαν νωρίς φέτος οι πελαργοί!
Από τις αρχές 4 – 6 του μήνα εθεάθησαν οι πρώτοι πελαργοί στο νομό μας όπως μας πληροφορεί η υπεύθυνη του προγράμματος Παρακολούθησης του Λευκού Πελαργού που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστονίδας – Ισμαρίδας κα Αναστασία Μιχαηλίδου. Παρότι ο καιρός στο νομό μας δεν είναι καλός τα λευκά πουλιά έκαναν την εμφάνισή τους νωρίς – νωρίς και ετοιμάζονται να εγκατασταθούν στις φωλιές που τους έχει ετοιμάσει η ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με τον Φορέα και να ζήσουν το καλοκαίρι τους μαζί μας γεννώντας τα μικρά τους – έτσι όπως τους γνωρίσαμε στα παιδικά μας παραμύθια! Όπως μας πληροφορέι ο Διευθυντής της ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης κ. Βασίλης Σαρρής η ΔΕΔΔΗΕ έχει ξεκινήσεις παο τον Φλεβάρη της αποκατάσταση των φωλεών και έχει ήδη τοποθετήσει νέες για τα νέα ζευγάρια. Όλα είναι έτοιμα λοιπόν και ας ελπίσουμε μόνο να μην τους γελάσει ο καιρός… γιατί ο πελαργός που είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό πουλί συνδεδεμένο με τα παιδικά μας χρόνια έχει αρχίσει να μειώνεται ο πληθυσμός του τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας διέθεσε η κα Μιχαηλίδου το 2014 στο εύρος ευθύνης του Φορέα που περιλαμβάνει τις περιφερειακές Ενότητας Ξάνθης, Ροδόπης – Καβάλας είχαμε 243 αναπαραγόμενα ζευγάρια και 676 νεοσσούς σε συνολικά 108 οικισμούς.
Οι πελαργοί προτιμούν την Ξάνθη – 198 φωλιές το 2014
Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα (6/3/2015) τις περισσότερες φωλιές πελαργών τις έχει η Ξάνθη με 198 φωλιές, ακολουθεί η Καβάλα με 59 και η Ροδόπη με 49. Στο νομό μας οι πελαργοί προτιμούν τα Βαφέικα, τα Μάγγανα, το Μυρωδάτο και την Γενισέα ενώ όπως λέει η κα Μιχαηλίδου που μέσω του προγράμματος Παρακολούθησης τους παρακολουθούν, τους καταγράφουν και τους δακτυλιώνουν σε συνεργασία με την ΔΕΔΔΗΕ αναπαράγονται με επιτυχία, ενώ έχουν ελαχιστοποιηθεί τα ατυχήματα που στοιχίζουν τη ζωή των νεοσσών ιδιαίτερα μετά την τοποθέτηση των πλαστικών καλαθιών από την ΔΕΔΔΗΕ στις κολώνες. Να σημειώσουμε ότι οι δικοί μας πελαργοί ακολουθούν την διαδρομή Αφρική – Μικρά Ασία – Βόσπορος ενώ της Νότιας Ελλάδας έρχονται από το Γιβραλτάρ.