Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αστυνομικά Νέα Διάρρηξη στην ποτοποιία Δήμου τα ξημερώματα της Παρασκευής

Διάρρηξη στην ποτοποιία Δήμου τα ξημερώματα της Παρασκευής

0
diarrixi dimou

Έσπασαν το τζάμι και έκλεψαν 90 ευρώ από το ταμείο

Μια ιστορική επιχείρηση που πλησιάζει τα 150 χρόνια παρουσίας στην Ξάνθη

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, 6 Μαρτίου, λίγο μετά τις 3 η ώρα, άγνωστος δράστης έσπασε με κομμάτι τσιμέντου την τζαμαρία της εισόδου της επιχείρησης Ποτοποιία Δήμου «Ο Λαβύρινθος». Από το άνοιγμα που δημιουργήθηκε, και με αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού από το κοφτερό γυαλί, ο δράστης πέρασε μέσα στο κατάστημα, από το ταμείο του οποίου αφαίρεσε όσα χρήματα βρήκε. Το ποσό, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, κ. Σίμο Δήμου, ανέρχεται στα 90 ευρώ. Χωρίς να αφαιρέσει κάποιο από τα προϊόντα που βρίσκονταν, και αυτά, αφύλακτα στον χώρο, κυρίως οινοπνευματώδη, αποχώρησε πριν φτάσει στο σημείο η εταιρεία security, που είναι υπεύθυνη για την φύλαξη της επιχείρησης. Όταν το διαπίστωσαν, ειδοποίησαν τον κ. Δήμου, ο οποίος πληροφορήθηκε από την μητέρα του, που κατοικεί σε διαμέρισμα πάνω από το κατάστημα, ότι άκουσε το τζάμι να σπάει και ξύπνησε λίγο μετά τις 3:00.

Τζαμαρία μισού αιώνα

Όπως είπε στο «Ε» ο ιδιοκτήτης κ. Σίμος Δήμου: «η τζαμαρία αυτή είναι από το 1968, όταν και ξαναχτίστηκε το κατάστημα και ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε σπάσει. Μία φορά μόνο μας έσπασαν το τζάμι της πίσω πόρτας, χωρίς ωστόσο να κλέψουν κάτι τότε». Ο κ. Δήμου δεν κάλεσε την αστυνομία για να καταγγείλει το συμβάν, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι, παρά μόνο φρόντισε για την άμεση αντικατάσταση του σπασμένου γυαλιού, ώστε να συνεχίσει η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης. Μιας επιχείρησης που όπως και οι περισσότερες στις μέρες μας βιώνει την οικονομική κρίση και την μείωση του τζίρου, που αυτή συνεπάγεται.

Πολυεθνική εταιρεία από το 1870

dimou simosΑναπολώντας τις ένδοξες μέρες της τοπικής κοινωνίας και της οικογενειακής τους επιχείρησης, ο κ. Δήμου μας ανέφερε ότι η ποτοποιία λειτουργούσε στο ίδιο μέρος από το 1870. Υπό την επωνυμία των Βαλλιάνου – Παπαδόπουλου, αποτελούσε μια πολυεθνική εταιρεία της εποχής, που εκτεινόταν μέχρι την Οδησσό της Μαύρης Θάλασσας, με 15 συνολικά υποκαταστήματα σε πολλά σημεία της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ακολουθώντας την πορεία του Οθωμανικού σιδηρόδρομου. Η επιχείρηση, τελικά, έκλεισε μετά την διάλυση της Οθωμανικής κυριαρχίας και τότε την ανέλαβε ο προπάππος του σημερινού ιδιοκτήτη, Αργύριος Δήμου. Ο προπάππος Δήμου είχε έρθει από την Καστοριά, λόγω του Μακεδονικού Αγώνα και των διώξεων στην περιοχή, και άρχισε την νέα ποτοποιία το 1932, σε μια Ξάνθη που έσφυζε από ζωή και επιχειρηματική δραστηριότητα λόγω του καπνού. Από πατέρα σε γιο περνάει τα τελευταία 80 χρόνια, με μια σταθερή και καταξιωμένη πορεία και με προϊόντα αναγνωρισμένα σε όλη την Ελλάδα. Αιχμή του δόρατος της επιχείρησης το περίφημο «ούζο 2», που έχει ξεχωρίσει όλα αυτά τα χρόνια για την ποιότητα και την γεύση του.

Λαμπρές εποχές με 5.000 καπνεργάτες στην περιοχή

Ενθυμούμενος τις διηγήσεις του παππού του, ο κ. Δήμου μας ανέφερε ότι στις μεγάλες καπναποθήκες της περιοχής, κάποιες από τις οποίες ακόμη στέκουν μάρτυρες εκείνης της λαμπρής εποχής, εργάζονταν περί τους 5.000 καπνεργάτες, οι οποίοι προμηθεύονταν από την ποτοποιία ούζο, τσίπουρο, λικέρ και κονιάκ, προϊόντα που μέχρι σήμερα παρασκευάζονται με ξεχωριστό μεράκι. Τότε κάθε ενδιαφερόμενος περνούσε από το κατάστημα για να αγοράσει τα οινοπνευματώδη που επιθυμούσε, ενώ η διανομή άρχισε από το 1972, όταν και απέκτησε όχημα η επιχείρηση. Τα αποστακτήρια της ποτοποιίας «Ο Λαβύρινθος» δεν στεγάζονται πλέον στον χώρο του καταστήματος, αλλά έχουν μεταφερθεί κοντά στα αρμενικά νεκροταφεία. Από τα λίγα στοιχεία που κάνουν τον πελάτη να ανατρέξει πίσω σε εκείνα τα χρόνια, είναι τα ξύλινα βαρέλια που βρίσκονται στο πίσω μέρος του καταστήματος. Με κομψές μπρούντζινες κάνουλες, τα μεγάλα βαρέλια ρέουν ακόμη μυρωδάτο ούζο και τσίπουρο και τέρπουν τον ουρανίσκο και τον λάρυγγα κάθε μερακλή ξανθιώτη.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αστυνομικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τροχαίο με διακινητή στο Σέλερο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι ατόμων

Το όχημα ήταν δηλωμένο για κλοπή σε αστυνομική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης Συνελήφθη το μεση…